Ετοιμάζουν την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» της Α.Μέρκελ;

 


Αποφασισμένοι φέρονται να είναι οι δανειστές να έχουν κοινό μέτωπο απαίτησης εξοντωτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, μέτρα όμως τα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν και έτσι το ενδεχόμενο να
προτιμηθεί τελικά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα να μην είναι πλέον ουτοπικό, αντιθέτως να θεωρείται ως πραγματιστική επιλογή
Το γερμανικό περιοδικό Focus σε άρθρο που δημοσίευσε αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Τίποτε δεν λειτουργεί. Οι Έλληνες φλερτάρουν και πάλι με την έξοδο της χώρα από την ευρωζώνη»,  και προσθέτει: «Αντίστροφη μέτρηση και πάλι για την Ελλάδα - χωρίς οικονομική ενίσχυση η χώρα απειλείται και πάλι με πτώχευση». 
 
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μάταιη - ή έτσι τη θεωρούν οι Έλληνες που δεν έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν λόγω των πολλών μέτρων λιτότητας τα τελευταία χρόνια.  Το φάντασμα του "Grexit" πλανάται ξανά πάνω από τη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και άλλα έκανε.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στο λαό του πριν από δύο χρόνια ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα. Ωστόσο, επέβαλε αμέτρητες αυξήσεις φόρων και νέα μέτρα λιτότητας.» 



«Οι Έλληνες ψηφοφόροι του είναι οργισμένοι», επισημαίνει το εν λόγω δημοσίευμα και προσθέτει:

«Ο ελληνικός λαός έχει χάσει την υπομονή του. Οι επενδύσεις τείνουν στο μηδέν, ενώ ο δείκτης ανεργίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και συνήθως αμείβονται μόνο με τον κατώτατο μισθό των 486 ευρώ το μήνα. Οι συνταξιούχοι που υποστήριζαν τις οικογένειές τους, σε πολλές περιπτώσεις, δύσκολα μπορεί να βοηθήσουν λόγω των περικοπών στις συντάξεις τους». 

Το περιοδικό "Focus" αναφέρει και μαρτυρίες Ελλήνων διαφόρων ειδικοτήτων: κομμωτών, ταξιτζήδων ακόμη και ιδιοκτητών μπαρ οι οποίοι θεωρούν ότι , «έτσι όπως πάνε τα πράγματα, οδηγούμαστε στην δραχμή». 
Όμως οι δανειστές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από τη Χάγη ότι αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δανειστών και Ελλήνων αξιωματούχων.
 
«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.
 
Οπως σημειώνει το Reuters, αυτό το κοινό μέτωπο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είχαν επί μήνες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει το 2018 και τα επόμενα από αυτά χρόνια, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».
 
Χθες για πρώτη φορά η Α.Μέρκελ μίλησε για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων που την επιβάλλει η πρόσφατη ιστορία».
 
Στην Ελλάδα η συζήτηση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα έχει «ανάψει» για τα καλά καθώς τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές έχουν οδηγήσει την χώρα στην ανεπιστρεπτί καταστροφή της ελληνικής οικονομίας
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις