Κρίση στα Ίμια: Διαταγή «κάψτε την ελληνική σημαία» – Το μυστικό που αποκαλύπτεται 21 χρόνια μετά

 


Συγκλονιστικά ήταν τα όσα αποκάλυψε σε  συνέντευξη του ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού ο οποίος επιχειρούσε στην περιοχή την νύχτα της κρίσης
των Ιμίων το 1996.
Ο υποναύαρχος σήμερα Γιώργος Κολιτσόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο STAR, υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο ανώτατοι Έλληνες αξιωματικοί, του ζήτησαν να κατεβάσει την Ελληνική σημαία από τα Ίμια και να την κάψει. Εκείνος όμως την φύλαξε.
Λίγες ημέρες μετά τη νύχτα των Ιμίων, στην περιοχή παραμένουν πολεμικά σκάφη της Ελλάδας και της Τουρκίας, το Λιμενικό και κομάντος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.Έχουν εντολή να μην ανέβει κανείς στις νησίδες των Ιμίων.
«Δύο μήνες μετά την κρίση, άγνωστο πως, βρέθηκε στην βραχονησίδα των Ιμίων μια σημαία κάτω, μεγάλη σε μέγεθος, μαζί με ένα δάφνινο στεφάνι. Χτύπησαν αμέσως τα τέλια, οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας που παρέπλεε την περιοχή, έδωσε εντολή σε μια ομάδα βατραχανθρώπων δική μας και με το φουσκωτό πήγαν και την πήραν».

Προδότες ζήτησαν να καεί η σημαία μας

«Με την επιστροφή της πήρα εντολή άνωθεν, στρατιωτική και πολιτική, ότι η σημαία πρέπει να καεί. Όταν το άκουσα, ζήτησα επανάληψη και όταν επιβεβαιώθηκε, ένιωσα τη μεγαλύτερη ντροπή και ξεφτίλα της ζωής μου», εξομολογείται.
Σύμφωνα με το διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, η άνωθεν εντολή να καεί η ελληνική σημαία δόθηκε για να μην πυροδοτήσει την τουρκική προκλητικότητα, καθώς η ειρήνη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κρεμόταν από μια κλωστή.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο επικεφαλής των Ελλήνων Κομάντος αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή και να κάψει τη σημαία. Οι πιέσεις, όμως, προς τον Έλληνα αξιωματικό να προβεί σε αυτήν την αχαρακτήριστη πράξη έγιναν αφόρητες. Για το λόγο αυτό, έστειλαν Έλληνα ανώτερο αξιωματικό ο οποίος θα επιτηρούσε – αν είναι δυνατόν – το κάψιμο του εθνικού μας συμβόλου.
«Όταν ήρθε ο συνάδελφος, είχα ένα βαρέλι που φαινόταν από το διοικητήριο του στρατοπέδου, όπου είχα βάλει μέσα στουπιά. Του είπα ότι εκεί είναι η σημαία. Έστειλα έναν βατραχάνθρωπο, έριξε πετρέλαιο και έβαλε φωτιά στα στουπιά».
Εικοσιένα χρόνια μετά, το ντροπιαστικό μυστικό έρχεται στο φως. Η σημαία, όμως, όχι μόνο δεν κάηκε, αλλά όπως λέει ο υποναύαρχος Γιώργος Κολιτσόπουλος είναι σε καλά χέρια.
«Η σημαία βρίσκεται κρυμμένη από τους βατραχανθρώπους και ελπίζω κάποια μέρα να ανεμίσει πάλι στις βραχονησίδες. Να το δω και να πεθάνω. Αισθάνομαι μια υπερηφάνεια. Ότι έκανα κάτι για σωστό για την πατρίδα. Αισθάνομαι μια υπερηφάνεια στα μάτια των παιδιών μου, γιατί έχω δυο αγόρια».
Υπενθυμίζεται ότι την πρωθυπουργία της χώρας είχε ο Κώστας Σημίτης, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών είχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης.

Δείτε τη μαρτυρία του κ. Κολιτσόπουλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων STAR:



«Η σημαία βρίσκεται στο σπίτι μου»
«Στις 17 Μαρτίου του 1996 είχα υπηρεσία σε σκάφος του Λιμενικού, με αποστολή να περιφρουρήσουμε τα Ίμια. Κοντά στις 03:00 το πρωί είχαμε συναγερμό και κατάσταση εμπλοκής».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Κώστας Χατζηδάκης, απόστρατος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, την εμπειρία του ως ο άνθρωπος που επιφορτίστηκε με το χρέος να πάρει την ελληνική σημαία πάνω από τη βραχονησίδα εκείνη τη μέρα.
Και συνέχισε: «Δόθηκε σήμα σε μένα και έναν συνάδελφο που βρισκόμασταν σε ένα μικρό φουσκωτό να δώσουμε στίγμα τι συμβαίνει στο νησί. Όταν δώσαμε το σήμα, μας ανατέθηκε να πάρουμε ό,τι υπήρχε πάνω στο νησί, έτσι ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων».
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τη διαδικασία που έφερε εις πέρας την αποστολή του, αναφέροντας πως έφτασε στο νησί «μισοκολυμπώντας», καθώς και οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες εκείνη την ώρα στην περιοχή και από πάνω έκαναν πτήσεις τουρκικά F-16.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις