Μία λέξη συγνώμης

Μία λέξη συγνώμης 

Μια απλή συγνώμη είναι πολύ εύκολη να ειπωθεί, αλλά μπορεί να φέρει και τα πάνω - κάτω.
Στην πραγματικότητα είναι μια υπόθεση πολύ πιο
προσωπική. Μπορεί να επιδιορθώσει τα πράγματα πρός το καλύτερο, να ξεφορτώσει την ενοχή σας, να σας βγάλει από την ένταση ή την αμηχανία, και να πετάξει τον εγωισμό από το πρόσωπο που θέλει να σας βλάψει.
Αλλά το χειρότερο μέρος της συγγνώμης είναι άβολο. Κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί ότι τα έκανε μαντάρα, ούτε να δώσει το δικαίωμα στους άλλους να απολαύσουν την νίκη τους κάνοντάς τους ευάλωτους.
Συχνά κάνουμε αδέξιες προσπάθειες για να φτάσουμε στην ουσία χωρίς την απαιτούμενη αίσθηση ενοχής ή δυσαρέσκειας.  Προσφέροντας μια τυπική συγγνώμη δεν απαιτεί από εσάς να αναγνωρίσετε οποιαδήποτε σκληρή αλήθεια.
Σαν συνέπεια δεν εξομαλύνει τα πράγματα, και σας αποξενώνει περισσότερο από το πρόσωπο που ενοχλήσατε.
Ένας εύκολος τρόπος για να υπογραμμίσετε μια αναποτελεσματική συγγνώμη, είναι να χρησιμοποιήσετε τη λέξη  "Αλλά" προσπαθώντας να δικαιολογήσετε μια πράξη, όπως "Λυπάμαι γι'αυτό αλλά ..."
Προσφέροντας μια συγνώμη είναι μια αποδοχή της ενοχής που αφήνει ομολογουμένως τους ανθρώπους ευάλωτους. Η εσπευσμένη συγχώρεση μπορεί να είναι χειρότερη από ό,τι αν κρατάς κακία σε ένα πρόσωπο. Σημαίνει ότι αδιαφορείς.
Προσθέτοντας ένα "αλλά" στο τέλος, γίνεται μια άριστη δικαιολογία που πολεμάει την ειλικρίνεια της αρχικής πρόθεσης. Οι καλύτερες απολογίες είναι μικρές και δεν περιλαμβάνουν εξηγήσεις που θα μπορούσαν να αναιρεθούν.
Έχουν επίσης κοινά και μερικά άλλα πράγματα. Σύμφωνα με μια μελέτη σχετική με το θέμα, μια σωστά διατυπωμένη συγγνώμη απαιτεί από τον δράστη να καταστήσει σαφές ότι κατάλαβε τι λάθος που έκανε, και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη, της πράξης του προσφέροντας ένα σχέδιο διόρθωσης των πραγμάτων, και υπόσχεσης για βελτίωση στο μέλλον.
Μια αναποτελεσματική συγγνώμη, περιλαμβάνει αιτιολόγηση ή δικαιολογίες, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα του αδικήματος. Πολλές φορές το πρόσωπο που φταίει δείχνει προσβεβλημένο και τονίζει μια παθητική ή επιθετική συγγνώμη, που κάνει τα πράγματα χειρότερα. 
Σίγουρα είναι δύσκολο και σκληρό για το εγώ σας να διαχειριστείτε τα λάθη σας, αλλά αν σκεφτείτε εγωιστικά δεν θα βοηθήσετε κανένα να αισθανθεί  καλύτερα και πάλι.
Δεν έχει να κάνει με τον άλλον, αλλά με εμάς, με τη δική μας ανάγκη να απαλλαγούμε από ένα φορτίο που μας βαραίνει και να κερδίσουμε ξανά την εσωτερική μας γαλήνη.
Επίσης, δεν είναι πράξη δικαιοσύνης, γι’ αυτό έχει μικρή σημασία αν αυτός που μας πλήγωσε τιμωρήθηκε ή όχι. Στην ουσία, η συγχώρεση είναι μια πράξη ανακούφισης πρώτα από όλα για εμάς τους ίδιους.
Όσο διατηρούμε, τα αρνητικά συναισθήματα, στερούμε από τον εαυτό μας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε με πιο εποικοδομητικό τρόπο μια σχέση. Μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν, δεν προχωράμε, και αυτό μας φθείρει.
Φυσικά, το πόσο σημαντική είναι η σχέση με αυτόν που μας πλήγωσε καθορίζει και το πόσο μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.
Η συγγνώμη είναι σαν ένα αυτοκόλητο επίδεσμο. Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη για να το κάνετε σωστά. Τελειώστε τη δυστυχία σας, μια κι έξω.








 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις