ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΣΒΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ UNILEVEL (ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ) ΤΑ 7.000.000 ΠΡΟΣΤΙΜΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!




Το πρόστιμο ύψους 7 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρία Unilever από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διέγραψε με απόφαση του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Το πρόστιμο αφορούσε τις ενέργειες της εταιρείας κατά τα έτη 2000-2002 όταν σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με «παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στα απορρυπαντικά». Απέκλειαν δηλαδή άλλες εταιρείες.

Γι” αυτό το λόγο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε το συγκεκριμένο πρόστιμο, λέγοντας ότι: «Η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες per se παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται -μαζί με τα καρτέλ- η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου». Επίσης, η Επιτροπή τόνιζε ότι «επειδή η πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών θεωρείται ότι εδραιώνει ουσιαστικά μία γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής αγοράς, αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την κοινοτική νομολογία».

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, όμως, στο οποίο προσέφυγε η Unilever, αποφάσισε να διαγράψει το πρόστιμο λέγοντας ότι η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις, ότι αφαίρεσε οικειοθελώς την επίμαχη παράνομη ρήτρα και ότι έχει καθαρό ποινικό μητρώο.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις