Η Ινδιάνα Ποκαχόντας. Τα ψέματα της ταινίας και η αιχμαλωσία της. Η γυναίκα του Ρήγκαν θεωρείται απογονός της...

Pocahontas by WitchiArt

Η Ποκαχόντας, η κόρη του πανίσχυρου αρχηγού της φυλής των Ποουχατάν είναι ίσως η πιο διάσημη Ινδιάνα. Μέσα από την ομώνυμη ταινία της Disney, γνωρίσαμε το ρομαντικό της ειδύλλιο με τον Βρετανό εξερευνητή Τζον Σμιθ. Έπεισε τους ανθρώπους της φυλής της να μην τον εκτελέσουν, τον ερωτεύτηκε και έφυγε μαζί του για την Αγγλία. Το χρονικό της ζωής της έγινε γρήγορα λαϊκός θρύλος, από τους λευκούς αποίκους της Αμερικής. Μία τέτοια ιστορία που αναφερόταν στις καλές σχέσεις Ινδιάνων και λευκών, απάλυνε τη βίαιη συνάντηση των
δύο πολιτισμών. Το παραμύθι όμως, ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα αναφέρουν, ότι η Ποκαχόντας δεν είχε ποτέ δεσμό με τον Τζον Σμιθ, αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε βιαίως στην Αγγλία ενώ παντρεύτηκε τον “κακό” πρωταγωνιστή της ταινίας Τζον Ραλφ, πιθανότατα χωρίς τη θέληση της.
Ο Τζον Σμιθ και η Ποκαχόντα
Η γνωριμία με τον Τζον Σμιθ

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ματοάκε Αμονούτ και γεννήθηκε το 1595 στη σημερινή Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η μητέρα της πέθανε στη γέννα και ο πατέρας, της είχε μεγάλη αδυναμία. Φώναζε την κόρη του Ποκαχόντα, που στη διάλεκτο τους σημαίνει «Μικρή Παραχαϊδεμένη».Η πρώτη επαφή της μικρής Ινδιάνας με τους αποίκους έγινε το 1607. Η φυλή της αρχικά υποδέχθηκε θερμά τους ξένους και εκείνη επισκεπτόταν συχνά τους καταυλισμούς τους και έπαιζε μαζί τους. Η Ποκαχόντας συνδέθηκε με τους λευκούς και σε δύσκολες περιόδους, όταν η πείνα τους θέριζε, τους πήγαινε τρόφιμα. Εκεί γνώρισε και τον Τζον Σμιθ, με τον οποίο δεν έκανε ποτέ ερωτικό δεσμό. Εκείνος μετά από δύο χρόνια διαμονής στη Βιρτζίνια αναχώρησε για την Αγγλία και εκείνη στα δεκαέξι της, παντρεύτηκε έναν πολεμιστή της φυλής της, τον Κοκόουμ.
Η κινηματογραφική Ποκαχόντα
Οι ισχυρισμοί του Βρετανού

Δέκα χρόνια αργότερα ο Τζον Σμιθ σε μία επιστολή του ανέφερε, ότι η Ποκαχόντας του έσωσε τη ζωή, όταν μέλη της φυλής της προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Ωστόσο κάποιοι εθνολόγοι αναφέρουν, ότι αυτό που περιέγραψε ο Τζον Σμιθ ως αιχμαλωσία και πιθανή εκτέλεση από τους Ποουχατάν, ήταν μία τελετή καλωσορίσματος του Βρετανού τυχοδιώκτη στην κοινότητα τους. Η ιστορία του αμφισβητείται, καθώς δεν υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού ενώ και ο ίδιος θυμήθηκε τη διάσωση του 17 χρόνια μετά. Αργότερα έγραψε ένα βιβλίο και υποστήριξε μια παρόμοια ιστορία, η οποία όμως διαδραματίστηκε στην Ουγγαρία. Εκεί, ο Σμίθ υποστήριξε, ότι τον έσωσε μια μικρή κοπέλα, όταν είχε συλληφθεί από τους Τούρκους.
Ο γιος της Τόμας
Η απαγωγή της και η αλλαγή του ονόματός της σε Ρεβέκα

Πίσω στη Βιρτζίνια, η ειρηνική συμβίωση των δύο πολιτισμών δεν κράτησε πολύ και ξεκίνησαν οι πολεμικές συγκρούσεις. Η Ποκαχόντας απήχθη από τους Άγγλους, που την κράτησαν όμηρο με αντάλλαγμα την άμεση απελευθέρωση όλων των Άγγλων κρατουμένων και του εξοπλισμού τους. Ο πατέρας της δέχτηκε αμέσως τους όρους, αλλά οι λευκοί συνέχισαν να την κρατούν αιχμάλωτη, απαιτώντας την πλήρη υποταγή του.Εκείνος αρνήθηκε, αλλά συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις, για να μην κάνουν κακό στην κόρη του. Έναν χρόνο κράτησε η αιχμαλωσία της και αυτό το διάστημα προσπάθησαν να την προσηλυτίσουν στα ήθη και έθιμα τους. Της έλεγαν συνεχώς ότι ο πατέρας της και η φυλή της την έχουν ξεχάσει. Της έμαθαν αγγλικά, την δίδαξαν δυτικούς τρόπους, την εκχριστιάνισαν δίνοντας της το όνομα Ρεβέκα και την σύστησαν στον χήρο Τζον Ραλφ, που την άφησε έγκυο.Μετά από αυτό, η “εξημερωμένη” Ινδιάνα, δέχτηκε να τον παντρευτεί και μήνυσε στον πατέρα της ότι θα αποκτήσει γιο, τον Τόμας και ότι θα μείνει με τη νέα της οικογένεια. Η φυλή αναγκάστηκε να δεχτεί την απόφαση της, καθώς ο Ινδιάνος άντρας της είχε σκοτωθεί. Το 1616, αναχώρησαν οικογενειακώς για την Αγγλία, αφού οι προεστοί της Βιρτζίνια ήθελαν να παρουσιάσουν στην Αγγλία, το κατόρθωμα τους. Τη μεταμόρφωση της Ποκαχόντας, από βάρβαρη ιθαγενή σε καλή χριστιανή. Ήταν ευχαριστημένοι και για έναν ακόμη λόγο. Η είδηση του γάμου εξομάλυνε τις σχέσεις ιθαγενών και αποίκων για μεγάλο διάστημα.

Απόγονός της, η γυναίκα του προέδρου Ρήγκαν

Η ατμόσφαιρα και το κλίμα της Αγγλίας φαίνεται πως πείραξαν την Ποκαχόντας και έτσι αποφάσισαν να γυρίσουν στην Αμερική, στις αρχές Μαρτίου του 1617. Εκείνη δεν άντεξε στο ταξίδι και πέθανε στις 21 Μαρτίου του 1617 καταμεσής του ωκεανού, πιθανότατα από φυματίωση ή πνευμονία. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν πως την δηλητηρίασε ο καπετάνιος του πλοίου, για να μην επιστρέψει στη φυλή της, αλλά αυτές οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν. Πάντως ο γιος της επέζησε και λέγεται ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν απόγονοι της, όπως θεωρείται και η γυναίκα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, η Νάνσυ.


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις