Η επικίνδυνη οδοντιατρική βιομηχανία στην ΠΓΔΜ -Πώς προσελκύουν τους βορειοελλαδίτες και οι κίνδυνοι [εικόνες]

Η επικίνδυνη οδοντιατρική βιομηχανία στην ΠΓΔΜ -Πώς προσελκύουν τους βορειοελλαδίτες και οι κίνδυνοι [εικόνες]

Αίσθηση προκάλεσε χθες η ιστορία μιας 14χρονης από την Κοζάνη η οποία για οικονομικούς λόγους επισκέφθηκε οδοντιατρείο στην ΠΓΔΜ και βρέθηκε στην εντατική λόγω μιας απλής εξαγωγής δοντιού. Το εν λόγω περιστατικό έφερε στην επιφάνεια το φαινόμενο του... οδοντιατρικού τουρισμού των κατοίκων της βορείου Ελλάδος προς τις γειτονικές χώρες για τον απλούστατο λόγο ότι οι οδοντίατροι εκεί αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι οι Ελληνες συνάδελφοί τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες, όπως αποδεικνύει και το περιστατικό της 14χρονης είναι
αμφιλεγόμενης ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής.

Η 14χρονη έπρεπε να υποβληθεί σε εξαγωγή νεογιλού δοντιού, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο έγκλειστος κυνόδοντας που βρισκόταν από κάτω. Στην Ελλάδα η όλη διαδικασία κοστίζει από 150 ως 200 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος στα γειτονικά κράτη είναι κάτω από 100 ευρώ.
Η εξαγωγή έγινε πριν από λίγες μέρες σε οδοντιατρείο στη Γευγελή της ΠΓΔΜ και όπως αποδείχτηκε ανοίχτηκε λανθασμένη τομή, μεγαλύτερη από αυτήν που απαιτούνταν, κόπηκε περισσότερος ιστός και υπήρξε τρώση της υπερώιας αρτηρίας. Αποτέλεσμα ήταν λίγες ώρες αργότερα, μετά την επιστροφή της κοπέλας στην Κοζάνη, να παρουσιάσει ακατάσχετη αιμορραγία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε δύο νοσοκομεία και να της χορηγηθούν δύο μονάδες αίματος προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της και να διαφύγει τον κίνδυνο.

Η επικίνδυνη οδοντιατρική βιομηχανία στην ΠΓΔΜ
Τα τελευταία χρόνια και προφανώς λόγω της κρίσης, οι οδοντίατροι της ΠΓΔΜ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Έλληνες ασθενείς, σε τιμές ως και 50% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, ενώ δεν λείπουν και εκείνες που διαφημίζουν ακόμη και τη δωρεάν μεταφορά των ασθενών από τη χώρα μας προς τη δική τους για να... επισκεφθούν τα οδοντιατρεία τους.

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας το θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών σε παραμεθόριες χώρες όπως τα Σκόπια, μιλώντας στην εφημερίδα δημοκρατία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι τα  κρούσματα ασθενών με σοβαρά προβλήματα έπειτα από επισκέψεις στις γειτονικές χώρες έχουν πολλαπλασιαστεί.

«Το φαινόμενο υπήρχε από παλιότερα, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω κρίσης, οι ασθενείς που καταφεύγουν σε οδοντιατρεία αμφιλεγόμενης υγιεινής και ικανοτήτων των... συναδέλφων σε Σκόπια και Βουλγαρία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι οδοντίατροι εκεί βλέπουν τους Ελληνες ευκαιριακά και δύσκολες εργασίες που απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις γίνονται στο... πόδι, καθώς οι γιατροί λειτουργούν με όρους... φάμπρικας» περιέγραφε ο κ. Δεβλιώτης, ενώ υπογράμμιζε ότι το γεγονός ότι ο πελάτης των οδοντιατρείων σε αυτές τις χώρες «δεν μπορεί να αναπτύξει μια προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό, ενώ δεν υπάρχει και καμία συνέπεια όσον αφορά τη συντήρηση του αποτελέσματος. Στα ιατρεία μας πληθαίνουν οι ασθενείς που έρχονται με δόντια σε κάκιστη κατάσταση, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Η στοματική υγεία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γενική υγεία του ατόμου».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των οδοντιάτρων είχε αναφέρει χαρακτηριστικά παράδειγμα ασθενούς, που ο γιατρός στη Βουλγαρία είδε και... προσπέρασε το γεγονός ότι είχε καρκίνο στο στόμα και έκανε σα να μη συμβαίνει τίποτα εξαγωγή οδόντος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να... τρέχει μετά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης! «Οι συνθήκες και οι γνώσεις των γιατρών στις γειτονικές αυτές χώρες δεν συμβαδίζει ούτε στο ελάχιστο με τα αντίστοιχα ελληνικά δεδομένα» επεσήμανε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις