Η άνοδος & η πτώση του bisexual "κόκκινου νάνου" της NKVD...!!!

Εικόνα  

Πολλοί έχουν δει

το διασημότερο ίσως σοβιετικό photoshop, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι περί του εξαφανισμένου από την φωτογραφία.  

Πρόκειται για τον Νικολάι Ιβάνοβιτς Γιέζωφ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ (της διαβόητης NKVD), τον Σεπτέμβριο του 1936 & παρέμεινε στην θέση αυτή μέχρι τον Δεκέμβριο του 1938. Ήταν η περίοδος του "Μεγάλου Τρόμου", κατά την οποία εξοντώθηκαν τα περισσότερα στελέχη του παλιού κόμματος των Μπολσεβίκων του Λένιν.  

Ο "κόκκινος νάνος" (είχε ύψος 1.52), συνέτασσε λίστες προγραφέντων παλιών στελεχών του κόμματος & του κράτους, τις οποίες έστελνε στον Στάλιν για επικύρωση & εν συνεχεία επέβλεπε προσωπικά τις εκτελέσεις. Όπως αναφέρεται στην "Μυστική Έκθεση στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ", σελ. 51, που συνέταξε ο Χρουστσώφ: "Την περίοδο 1937-38, ο Γιέζωφ διαβίβασε στον Στάλιν 338 τέτοιες λίστες, που περιείχαν πολλές χιλιάδες ονόματα"  

Όταν ολοκληρώθηκε η μαζική "εκκαθάριση", τον Δεκέμβριο του 1938, τελείωσε η "γιεζόφτσινα" (η εποχή του Γιέζωφ) & ο πρωταγωνιστής της αντικαταστάθηκε απ' τον Μπέρια. Λίγους μήνες αργότερα, μια ημέρα του 1939 σαν την σημερινή, ο Γιέζωφ συνελήφθη. Ένας ακόμα θύτης, θα γινόταν θύμα!

 Το κατηγορητήριο ήταν σκληρό: "Ο Γιέζωφ κατηγορείται για προδοτικούς κατασκοπευτικούς δεσμούς με την πολωνική & γερμανική κατασκοπεία & με εχθρικούς προς την ΕΣΣΔ κύκλους της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας & της Ιαπωνίας. Επίσης, κατηγορείται για αρχηγός συνωμοσίας στο εσωτερικό της NKVD, που ετοίμαζε πραξικόπημα κατά της ηγεσίας της ΕΣΣΔ, την 7η Νοεμβρίου 1939"

  Επιστρατεύοντας όλο το μακάβριο χιούμορ του, ο Στάλιν, έβαλε στο κατηγορητήριο όλες μαζί τις κατασκοπείες, με τις οποίες ο Γιέζωφ είχε κατηγορήσει τα θύματά του, ότι διατηρούσαν δεσμούς! Στην ανάκριση, ο Γιέζωφ, παραδέχτηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες. 

Ωστόσο, στο δικαστήριο την αρνήθηκε, λέγοντας: "Από την φύση μου, ποτέ δεν μπορούσα ν' αντέξω την βία πάνω μου. Με έδειραν άγρια, γι' αυτό αποδέχθηκα αυτές τις ανοησίες" 

 Υπάρχουν, όμως, κάποια σημεία που δεν τα αρνήθηκε, όπως την αμφισεξουαλικότητά του, παραδεχόμενος ότι: "Είχα σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες & με γυναίκες, εκμεταλλευόμενος την θέση μου" Επίσης, περιέγραψε λεπτομερώς τις κατά καιρούς σχέσεις του με άτομα του ιδίου φύλου, τις οποίες χαρακτήρισε "αμοιβαία ενεργητικές, στις οποίες “γυναίκα” ήταν πότε η μία και πότε η άλλη πλευρά"  

Ο φάκελος, με τα έγγραφα της ανάκρισης, την κατάθεσή του στο δικαστήριο & την ετυμηγορία, υπάρχει στο Κεντρικό Αρχείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Στο τελευταίο του έγγραφο, ο φάκελος αναφέρει τα εξής: "Η θανατική ποινή του Γιέζωφ Νικολάι Ιβάνοβιτς, εκτελέστηκε στην πόλη της Μόσχας, στις 4 Φεβρουαρίου 1940 

 Για την ανάρτηση, αντλήθηκαν στοιχεία από το βιβλίο "Στάλιν", του Ρώσσου βιογράφου Έντβαρντ Ρατζίνσκι.~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις