“Δεν θα σου ανήκει τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος”

 

Στόχος στο τέλος

κανείς να μην έχει τίποτα στην κατοχή του…

Την ανιούσια συνεχίζουν να παίρνουν τα ενοίκια σε όλη τη χώρα με πραγωνιστές τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ακόμα και «τρύπες» 30τ.μ. και 40τ.μ. ενοικιάζονται για σχεδόν ένα μηνιάτικο!

Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες ζουν σε νοικοκυριά με προβλήματα στην αποπλήρωση ενοικίων ή στεγαστικών δανείων.

Ακριβώς αντίστροφη πορεία όμως σε σχέση με τις τιμές των ενοικίων και των πωλήσεων ακολουθεί η ιδιοκατοίκηση.

Στη χώρα μας πιο συγκεκριμένα καταγράφει πτώση κατά 2,6% (δηλαδή πάνω από 100χιλ. κατοικίες) μόλις την τελευταία 3ετία!

Σύμφωνα δε με τα δεδομένα της Eurostat πλήθος κατοικιών έχει…χαθεί λόγω του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών αλλά και της δεκαετούς κρίσης (οικονομική ύφεση και στη συνέχεια πανδημία).

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να…απαλλαγούν από τον «βραχνά» της κατοχής μίας κατοικίας στο όνομά τους λόγω αυξημένων φόρων, ενώ άλλοι προτίμησαν να εξοφλήσουν το ποσό της οφειλής τους σε τράπεζες πουλώντας την ίδια την ιδιοκτησία τους!

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μόλις μερικά χρόνια, η Ελλάδα κατρακύλησε πολλές θέσεις στη σχετική λίστα με την ιδιοκατοίκηση, ευρισκόμενη το 2021 στην 20η θέση με τάση για νέα πτώση!

Έτσι καταρρίπτεται ένας ακόμα μύθος που ήθελε τους Έλληνες να εξακολουθούν να βρίσκονται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.

Μετά το 2010 και την είσοδο στα μνημόνια πολλοί είτε έχασαν τις περιουσίες τους είτε προτίμησαν να τις μισθώσουν.

Καθοριστικό ρόλο στο τελευταίο έχουν παίξει οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στη χώρα μας.

Σήμερα, εν έτει 2023, όποιος έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ακίνητα κατά κύριο λόγο το κάνει για λόγους…επένδυσης (π.χ. για να τα μισθώσει) και πολύ λιγότερο για να μείνει ο ίδιος σε αυτά.

Το…όνειρο του Έλληνα που ανέκεθαν ήταν «να χτίσει μία στέγη για να έχει πάνω από το κεφάλι του» φαίνεται πως αποτελεί προ πολλού παρελθόν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις