Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πραξικόπημα στον Νίγηρα


Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες

και την ΕΕ, η «ρωσική επιρροή» είναι υπεύθυνη για το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Η Δύση χάνει αργά αλλά σταθερά τον έλεγχο της στο πλούσιο σε πόρους Σαχέλ.

Ενώ η Δύση απειλεί με κυρώσεις, η Ρωσία ακυρώνει χρέος 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η χώρα ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε αναπτυξιακά έργα στην Αφρική. «Είναι περίεργο λοιπόν να κυματίζουν ρωσικές σημαίες στους δρόμους;», ρωτά η δημοσιογράφος Rachel Blevins.

Ο Νίγηρας, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, λάμβανε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς η Γαλλία και η υπόλοιπη ΕΕ έκλεισαν τη βρύση των χρημάτων μετά το πραξικόπημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν να κάνουν το ίδιο.

 

 

 

Ο Νίγηρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο. Το 2021, η χώρα ήταν ο κύριος προμηθευτής ουρανίου στην ΕΕ, ακολουθούμενη από το Καζακστάν και τη Ρωσία.

Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς η ΕΕ δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από τη Ρωσία.

Η Δύση παρακολουθούσε παθητικά καθώς χιλιάδες κάτοικοι του Νίγηρα βγήκαν στους δρόμους, κυμάτιζε μαζικά η ρωσική σημαία και φώναζαν «ζήτω ο Πούτιν». Εξέφρασαν επίσης την αποστροφή τους για τη Γαλλία και τον Μακρόν.

Ένας διαδηλωτής στην πόλη Zinder δήλωσε στο BBC: «Είμαι φιλορώσος και δεν μου αρέσει η Γαλλία. Πήραν όλο τον πλούτο της χώρας μου, όπως ουράνιο, βενζίνη και χρυσό».

Τι είναι κρίσιμο για την επίτευξη της Ατζέντας 2030

Ο Νίγηρας είναι το τελευταίο δυτικό προπύργιο στο Σαχέλ. Τα Ηνωμένα Έθνη την αναφέρουν ως «γη των ευκαιριών», με σκοπό τη βιώσιμη ενέργεια. Η πρόσβαση στο Σαχέλ είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι χώρες σε αυτή τη σημαντική περιοχή άρχισαν να αντεπιτίθενται. Το πραξικόπημα στον Νίγηρα είναι το ένατο που έχουμε δει στη Δυτική και Κεντρική Αφρική τα τελευταία τρία χρόνια. Η μάχη στρέφεται κυρίως κατά της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas), μιας οργάνωσης που προωθεί το εμπόριο με δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Αυτή η οργάνωση κατηγορείται εδώ και καιρό για διαφθορά και διπλά μέτρα και σταθμά. Η Ecowas προσπαθεί επίσης να αποκόψει τις χώρες όταν απομακρύνουν ηγέτες εγκεκριμένους από τη Δύση, κάτι που ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει τώρα.

Η Ecowas ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει το εμπόριο με τον Νίγηρα και είπε ότι ο στρατός έχει μία εβδομάδα για να παραιτηθεί από την εξουσία. Οι αρχηγοί του στρατού του Νίγηρα, εν τω μεταξύ, μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, που προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά του Νίγηρα θα θεωρηθεί ως «κήρυξη πολέμου» που θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή».

Και οι δύο χώρες αρνήθηκαν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις του Ecowas στον Νίγηρα. Αποκαλούν τα μέτρα «παράνομα, και απάνθρωπα».

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία ισχυρίζονται ότι επιχειρούν στη Δυτική Αφρική για να «καταπολεμήσουν την τρομοκρατία». Αυτό, ενώ η παρουσία αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων και ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ έχει επιδεινώσει την κατάσταση, εξηγεί η Blevins.

Γι’ αυτό ορισμένες χώρες, όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ζητούν τη βοήθεια της ομάδας Wagner.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ απειλούν με κυρώσεις κατά των αφρικανικών χωρών που δεν συνεργάζονται. Η Ρωσία θέλει να συνεργαστεί με την Αφρική, ως ισότιμοι εταίροι.

Χέρι βοηθείας ο Πύτιν
Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη ότι η Μόσχα είχε ακυρώσει το χρέος των αφρικανικών χωρών ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, ανακοίνωσε σχέδια για μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην ήπειρο.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Αφρικανοί βγαίνουν στους δρόμους και κυματίζουν ρωσικές σημαίες, σύμφωνα με την δημοσιογράφο Blevins. Βλέπουμε πώς η Δύση χάνει τον έλεγχο της ηπείρου που λεηλάτησε απο την ίδια. Και οι απειλές για κυρώσεις δεν έχουν πλέον κανένα αποτέλεσμα, καθώς η Ρωσία δίνει την χείρα βοηθείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. "ΤΗΕ ΒΕST NAME"
    Στο Σουδαν πριν 4-5 χρονια ανακαλυφθηκε ενα τεραστιο κοιτασμα χρυσου αξιας 300,000,000,000-400,000,000,000. Οι ρωσσοι εκαναν προσφορα οτι βαζουν μηχανηματα, τεχνολογια, λεφτα, κλπ. Και ως ανταλλαγμα θα επερναν το 25% του χρυσου.
    Aυτο λεγετε μπιζνα!!!!! Καλη για ολους.Τα ιδια θα κανουν και εδω, θα τους δωσουν ρευμα, μισθους, υποδομες,δουλεια και θα ειναι οι καλοι, γιατι οι αλλοι απλα κανανε μαλακιες.
    Οι δυτικοι επειδη εχουν καβαλησει το καλαμι πολυ ασχημα, κλασσικα οπου πανε "εμεις θα τα παρουμε ολα, {εσεις θα παιρνετε (κατι μιζες για τους βρωμιαρηδες βοηθους) και κατι κοκκαλα που θα περισσευουν για τον λαο και θα ειμαστε ολοι καλα } αλλιως κυρωσεις, βομβαρδισμο και αμεσο εκδημοκρατισμο".
    Με αλλα λογια δεν κανουν πλεον μπιζνεςς, απλα απειλουν και κλεβουν.
    Ειναι η επιτομη του απληστου,κλεφτη,χωρις καμια ηθικη,κανουν οτι μπορουν για να βγαλουν αληθινο το "ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΣΟΝΤΑΙ ΕΣΧΑΤΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΠΡΩΤΟΙ".
    Πισω στην ουρα λοιπον σιγα σιγα να δουνε πως ειναι και απο εκει ο κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΛΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΕΔΙΑ ΠΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΨΩ ΜΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ.
    SCRIPTA MANENT...

    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΩ ΕΝΑΝ ΚΈΝΤΑΥΡΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΉ ΑΦΡΙΚΉ ΠΟΛΕΜΏΝΤΑΣ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ.
    ΟΙ ΚΈΝΤΑΥΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΉΙΝΟΙ ΣΥΜΒΑΤΟΙ ΜΕ ΗΜΑΣ,ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΎΝ ΑΝΆΜΕΣΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΙ...

    ΕΠΙ 6.000 ΟΙ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΟΙ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑ ΚΕΝΤΑΎΡΟΥ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΖΩΑ,ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ,ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉ ΣΚΛΑΒΙΑ,ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ κλπ.

    Η ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΈΝΗ ΑΝΆΜΕΙΞΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΏΝ ΦΥΛΩΝ ΕΔΩΣΕ ΜΙΓΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΤΟ DNA ΤOYΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΑΚΟΜΗ.
    ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΝ ΑΌΡΑΤΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

    ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΓΗΙΝΑ ΔΙΑΟΛΙΑ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΣΚΆΦΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΎΡΩΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΟΜΠΑΜΑ=ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΟΣ,ΚΑΙ ΕΔΟΘΗ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ.
    ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΣΚΆΦΗ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΑΎΡΩΝ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΥΟΝΕΣ,ΑΝΤΑΡΗΔΕΣ,ΤΑΥΓΕΤΙΑΝΟΥΣ ΤΑΥ ΚΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΑΜΒΆΝΟΥΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ ΕΞΩΓΉΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΓΑΙΑΣ.
    ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΡΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΗΤΑΝ ΥΒΡΙΔΙΑ ΝΤΡΑΓΚΙΝΣ.ΑΠΟ ΕΞΩ ΑΡΑΠΗΣ ΒΕΡΟΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗΣ ΒΕΡΟΣ.
    Ο ΜΑΝΤΕΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΦΊΔΙ Ο ΔΗΘΕΝ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ....

    ΠΟΛΛΟΙ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΕΞ ΟΥ ΚΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.
    ΚΙ ΟΙ ΛΕΟΝΤΕΙΔΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΕΚΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ.
    ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΑΓΡΙΟΓΟΎΡΟΥΝΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΊΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΛΕΑΙΝΑ ΟΥΡΜΑ,ΕΓΙΝΕ ΩΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΙΝΟ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ...

    ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΦΙΔΟΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΆ ΓΙΑΤΙ "IN THE CITY,THE QUIET CITY,THE LIONS DON'T SLEEP TONIGHT.HUSH MY DARLING DO FEAR MY DARLING THE LIONS DON'T SLEEP TONIGHT ".

    WAKANDA FOREVER BOYS!

    PITA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις