Οι Ταλιμπάν μας στέλνουν 3 εκ. Αφγανούς. Ο ΟΗΕ καλεί τις χώρες να έχουν ανοιχτά σύνορα

avganistan3 

Μετά την επιβεβαίωση

της «Καθημερινής» έρχεται η σημερινή ειδησεογραφία για να μας επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά.  Στο άρθρο μας ποιοι και γιατί καίνε τη χώρα γράφαμε χαρακτηριστικά: «Η χαβουζοποίηση των προαστίων, καλύπτει στοχεύσεις και ανάγκες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, σε σχέση με το μεταναστευτικό. Από την στιγμή που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, οι περιοχές Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράν, αναμένεται να μας δώσουν και πάλι, μερικά εκατομμύρια «πρόσφυγες». Το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα που ετοιμάζουν οι Ελίτ, θα κάνει να μοιάζει αυτό του 2015, με μια μικρή συνοριακή κρίση. Το τρίτο κύμα, που θα είναι μεγέθους δεκάδων εκατομμυρίων, θα επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή για να μεταναστεύσει βίαια και παράνομα στον Ευρωπαϊκό νότο. Ήδη ο ΟΗΕ, τους αποκαλεί κλιματικούς πρόσφυγες!»

Σήμερα, όλοι βλέπουν με τρόμο την πτώση του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν και προσπαθούν να διαβλέψουν τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά, καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν και ολοένα και περισσότεροι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αν δεν είναι σε θέση να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, αμέτρητες ζωές αμάχων ενδέχεται να κινδυνεύσουν. Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν την ανθρωπιστική απάντηση, εφόσον χρειάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ».

Το Politico αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα, ότι 3 εκατομμύρια Αφγανοί, έχουν ήδη φύγει. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα νέο προσφυγικό κύμα φαίνεται πλέον αναπόφευκτο. Και παρόλο που οι Αφγανοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα σε μεγάλους αριθμούς ήδη από το 2015, αυτή τη φορά δεν θα έχουν άλλη επιλογή.

«Όλοι όσοι γνωρίζω σχεδιάζουν να φύγουν», μου λέει ένας πρώην Αφγανός υπουργός. «Και ξέρω πολλούς ανθρώπους». Αλλά δεν είναι μόνο οι ελίτ που αισθάνονται έτσι.

Οδηγώντας σε όλη την πόλη, μπορεί κανείς να δει εσωτερικούς πρόσφυγες να στήνουν σκηνές στα πάρκα της Καμπούλ ή να φτάνουν στην πρωτεύουσα με όλα τα υπάρχοντά τους δεμένα στις αυλακώσεις των αυτοκινήτων τους. Φεύγουν από τις πόλεις στο βορρά που μόλις έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν. Όταν φτάσει η σειρά της Καμπούλ, δεν θα έχουν πουθενά για να ξεφύγουν

Πού θα πάνε όμως; Οι Ταλιμπάν δεν θα τους εμποδίσουν να φύγουν από τη χώρα. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρώιμη ένδειξη από τα ιρανικά σύνορα και άλλες θέσεις όπου οι Ταλιμπάνς έχουν τον έλεγχο. Μάλλον στην ομάδα αρέσει στην ιδέα της εξαφάνισης της εσωτερικής αντίθεσης ανοίγοντας τις πύλες.

Το Πακιστάν θα έχει πιθανώς παρόμοιες απόψεις. Δεν θα υποδεχτεί τους πρόσφυγες από τον γείτονά του, καθώς οι περισσότεροι Αφγανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα θεωρούν το Πακιστάν υπεύθυνο για την τραγωδία που εκτυλίσσεται.

Όσον αφορά το Ιράν, οι περισσότεροι λογαριασμοί που έχω δει ήδη εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των Αφγανών προσφύγων στη χώρα είναι περίπου τρία εκατομμύρια.

Οι διπλωμάτες στην Καμπούλ μου είπαν ότι το Ιράν μπορεί να είναι πρόθυμο να κατασκευάσει καταυλισμούς προσφύγων στα ανατολικά σύνορά του. Θα χρειαζόταν όμως υποστήριξη για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη κάνει κάποια κίνηση. Πολιτικά, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να συνεργαστεί στενά με την Τεχεράνη. Και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους Αμερικανούς μπορεί να καταστήσουν αδύνατη την παροχή υποστήριξης στα ποσά που θα απαιτήσει το καθεστώς.

Υπάρχει η Τουρκία, ναι, αλλά και η Τουρκία έχει φτάσει στα όρια της ικανότητας απορρόφησής της. Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες αποκαλούν τώρα την Τουρκία το σπίτι τους και η τουρκική κοινή γνώμη είναι ανοιχτά ενάντια σε κάθε άλλη άφιξη, ιδιαίτερα από το Αφγανιστάν, του οποίου ο πολιτισμός και τα έθιμα διαφέρουν σημαντικά από την Τουρκία.

Μπορεί κανείς να δει πού οδηγεί αναπόφευκτα αυτή η κρίση. Η ταλαιπωρημένη πομπή που φεύγει από το Αφγανιστάν δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη.

Δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς πολύ μυαλό για να καταλάβει ότι επίκειται στα σύνορά μας, ένα νέο τσουνάμι «προσφύγων» από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου τους, μπήκε σε εφαρμογή… Η διακομματική συμμορία, θα έχει αποτελειώσει τη χώρα μέχρι το 2030.

Game over, εάν δεν κάνουμε κάτι, άμεσα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

Σχόλια

  1. https://www.defencenet.gr/amyna/enoples-sygkroyseis/910209_oi-talimpan-sta-20-hlm-apo-kampoyl-panikoblitoi-oi-amerikanoi

    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://katohika.gr/diethni/sok-kai-deos-no3-erchete/

    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3η πράξη της επιχείρησης ελεύθερια... Μετα τον θάνατομπολι , φωτιές.. Τώρα και νέοι λαθρο... Ελάτε ελάτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις