Η ΕΝ ΨΥΧΡΏ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyKrXDjiHZ6X9kklqiGlFBEmXhxxPzcgemx-8t_KNqvIR58ew1CTU656eh1_BXW-wT0eaF5Q_XEGA8KO-wR0gt3hWIxuQ_jOrzccsCGfsoBZ_pDTJ_Dd5tFwzveqnn3xjg_osa1CxavseL-8dUe0U54joJBs47I0UlSFzxGG1OhrR0q9K6wXLFXGNvCewV/s768/1.jpg 

Κόβει στην κυριολεξία

την ανάσα, η περιγραφή απόστρατου

υπαξιωματικού του τουρκικού στρατού, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στην εκτέλεση νεαρού ελληνοκύπριου εθνοφρουρού τις πρώτες μέρες της εισβολής του 1974.

Οι λέξεις είναι φτωχές να περιγράψουν το περιστατικό το οποίο αφηγήθηκε πρόσφατα ο τούρκος βετεράνος και η μαρτυρία του οποίου καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο εντοπίσαμε με την βοήθεια του ερευνητή Οδυσσέα Χρήστου.

Πρόκειται για τον Ερόλ Τομπάκ, μέλος της Ταξιαρχίας Καταδρομών ο οποίος έφθασε στην Κύπρο με ελικόπτερο τις πρώτες ώρες της εισβολής και ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ενός νεαρού ελληνοκύπριου, πιθανόν καταδρομέα, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθηκε τραυματισμένος σε περιοχή του Πενταδακτύλου.

«Ναι, τον ανακρίναμε αλλά ο στρατιώτης δε μιλάει, στέκεται έτσι (σηκώνεται όρθιος να δείξει). Στέκεται έτσι ο στρατιώτης (προσοχή). Το πόδι του το αριστερό ήταν κτυπημένο και στεκόταν έτσι… Μίλα, γιε μου, του είπα. Κάλεσα τον διοικητή. Του ζήτησα να τον κάνει να μιλήσει. Δε θα μιλήσει μου φαίνεται, είπε ο διοικητής. Θέλω να πω, αυτά δεν λέγονται οπουδήποτε, θα μιλήσω καθαρά. Τράβηξα το όπλο, «μίλα ρε» του είπα», είπε ο υπαξιωματικός του τουρκικού στρατού.

Η ηρωική στάση του νεαρού εθνοφρουρού κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η περιφρόνηση του απέναντι ακόμη στην απειλή της εκτέλεσης προκαλεί την συγκίνηση και τον θαυμασμό ακόμη και των Τούρκων ανακριτών του.

«Του έκανα τις εξής ερωτήσεις: Σε ποιο σημείο βρίσκεστε; Πού είναι οι στρατιώτες σας, τα όπλα σας, τα ντουφέκια σας; Σε ποιο σημείο οι δυνάμεις σας είναι πιο ισχυρές; Δεν είχε τα χέρια του δεμένα, στεκόταν εκεί. Ξέρετε τι μου είπε; Για τον θεό, δεν μπορώ να ξεχάσω τι έκανε το παιδί, ακόμα τον βλέπω στα όνειρά μου. Το πόδι του ήταν έτσι δεμένο. Από τα αχαμνά του έτρεχε αίμα, έτσι λίγο. Μιλούσε ελληνικά, ο διερμηνέας μου μετέφρασε όσα έλεγε: Σύντροφε, είπε, δεν προδίδω την πατρίδα μου, εγώ δεν μαγαρίζω το γάλα της μάνας μου, είπε. Ό,τι κι αν γίνει δεν θα φανερώσω το μέρος κανενός, δεν θα πω πού είναι τα όπλα. Θα σε σκοτώσουμε, του είπα. Ε, σκοτώστε με, είπε», δήλωσε ο υπαξιωματικός του τουρκικού στρατού.

Η συνέχεια της αφήγησης του τούρκου υπαξιωματικού στην κυριολεξία σοκάρει. Περιγράφει την εν ψυχρώ εκτέλεση του νεαρού λαβωμένου εθνοφρουρού, με δράστη συγκεκριμένο τούρκο αξιωματικό.

«Εκείνη τη στιγμή μπήκε κάποιος μέσα, Σινάν τον λέγαν νομίζω. Ένας μικροκαμωμένος. Ναι ο Σινάν (τρίτη φωνή) Ήρθε τρέχοντας, με το πιστόλι στο χέρι Κλείστε τα μάτια σας, κοιτάξτε από την άλλη πλευρά. Ξέρεις τι έκανε ο Σινάν; Πήγε δίπλα στο παιδί, κατέβασε τα χέρια του έτσι κάτω. Είχε μια στάση, ακριβώς έτσι σαν να έλεγε δεν έχω ανάγκη ανθρώπους σαν κι εσένα. Έτσι στεκόταν, ένωσε τα χέρια του στη ράχη του και είπε: «Ρίξτε». Εγώ έως τώρα δεν τον συγχωρώ. Εκείνη τη στιγμή χωρίς να πει τίποτα ο άνθρωπος, οι σφαίρες έπεσαν από ‘δώ κι από ‘κεί. Τακ τακ τακ. Η σφαίρα μπήκε από ‘δω (κεφάλι) και βγήκε από ‘δω. Καταρρεύσαμε. Θα σας το ξαναπώ. Αυτόν τον άνθρωπο δεν θα τον συγχωρήσω μέχρι να πεθάνω»

Η εκτέλεση του νεαρού ελληνοκύπριου αιχμαλώτου, σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης θεωρείται ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου και οι πράξεις του δράστη δε διαγράφονται.

Πληροφορίες για τον δράστη και τις συνθήκες της εν ψυχρώ εκτέλεσης διερευνά ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου διαχειριστής της σελίδας 1974 Μαρτυρίες και Τεκμήρια, ο οποίος θα τις καταθέσει τις επόμενες μέρες στον ΑΝΤ1.

Το συγκεκριμένο περιστατικό υπό το πρίσμα και των δυσκολίων που εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια στον εντοπισμό πιθανόν χώρων ταφής εξαιτίας των εμποδίων που θέτει ο κατοχικός στρατός, καταδεικνύει την ανάγκη ο τουρκικός στρατός να ανοίξει και να δώσει πρόσβαση στα αρχεία του, αφού το συγκεκριμένο περιστατικό και άλλα παρόμοια είναι σίγουρα καταγεγραμμένα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις