Ήρωες! Ήταν τρελοί για αυτό τους έπρεπε η δόξα ...!!!

 

Στις 14 Αυγούστου 1996,

στη Δερύνεια της Αμμοχώστου στην Κύπρο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερας, δολοφονείται εν ψυχρώ από Τούρκους και Τουρκοκυπρίους, ο 26χρονος ελληνοκύπριος Σολωμός Σολωμού. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, εν μέσω διαμαρτυριών για την επίσης στυγερή δολοφονία του ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ (στην Πράσινη Γραμμή στις 11 Αυγούστου) ο Σολωμού είχε σκαρφαλώσει στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

«Ξεκίνησε με λίγα λουλούδια στο χέρι – ήθελε να τα καταθέσει στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο εξάδελφος του, ο Τάσος Ισάακ. Τρεις σφαίρες τουρκικές όμως έκοψαν το νήμα της ζωής του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, ενός ήρωα αλλιώτικου από τους άλλους.

»Όλα άρχισαν με την κηδεία του Ισαάκ στο Παραλίμνι. Ο θρήνος της εγκύου συζύγου του και των συγγενών του ενώθηκαν με τον θρήνο των φίλων, αλλά και των ξένων που ήρθαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια. Οι νέοι πήγαν στη συνέχεια στη “νεκρή ζώνη” να πουν το δικό τους “αντίο” στο σύντροφό τους. Κι εκεί τους “υποδέχθηκαν” τα τουρκικά πυρά.

»Ο Σολωμού τους προσπερνά όλους – και τους συντρόφους του που προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν και τους άνδρες του ΟΗΕ. Με το τσιγάρο στο στόμα, ο μαυροφορεμένος 26χρονος αρχίζει να σκαρφαλώνει στον “ιστό της φρίκης” – αυτόν που φέρει την τουρκική σημαία.

Ξαφνικά τα δευτερόλεπτα αποκτούν διάρκεια και ο χρόνος μένει “ακίνητος”. Τον ακινητοποιούν οι τουρκικές σφαίρες. Η μία καρφώνεται στο λαιμό, η δεύτερη στο στόμα, η τρίτη στο στομάχι του “αυθάδους” Κυπρίου. Πέφτει στο έδαφος και το βλέμμα του έχει τη γνώση του θανάτου.

»Άλλοι 11 τραυματίζονται από τον εφιαλτικό καταιγισμό πυρών που εξαπολύουν οι Τούρκοι. Ανάμεσά τους είναι και μια 60χρονη γυναίκα, η οποία δέχθηκε τη σφαίρα ενώ ήταν στα ελεύθερα εδάφη, σε απόσταση 600 μέτρων. Είχε σπεύσει στην περιοχή απλώς για να βρει το παιδί της. Στους τραυματίες βρίσκονται και δύο άνδρες του ΟΗΕ, ο ένας μάλιστα δέχθηκε τη σφαίρα ενώ έσπευδε να βοηθήσει το σύντροφό του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις