Οριστικό τέλος του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη

 

Τόσες πολλές

απειλές έχει ήδη απευθύνει η Ρωσία προς την Ευρώπη ότι θα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες για την παροχή φυσικού αερίου, που η τελευταία απειλή πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Ήταν σημαντική όμως. Αυτή τη φορά η Μόσχα προειδοποιεί τον ουκρανικό ενεργειακό όμιλο Naftogaz ότι τον χειμώνα μπορεί να σταματήσει την τράνσιτ παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Εάν συνέβαινε αυτό, η Ρωσία θα έχανε τον τελευταίο μεγάλο πελάτη που της έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή την Αυστρία.

Τελευταίες δίοδοι τροφοδοσίας στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει εντελώς η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2019 για πέντε χρόνια, κατά συνέπεια λήγει το 2024. Προφανώς το Κίεβο δεν θέλει να αποκόψει εντελώς τις γειτονικές χώρες από ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Επιπλέον, η παραβίαση της σύμβασης θα αποτελούσε αιτία για νέες προσφυγές ενώπιον διαιτητικών δικαστηρίων, που θα επέβαλαν σοβαρές κυρώσεις.

Αλλά και στη ρωσική Gazprom φαίνεται ότι είχαν πρυτανεύσει παρόμοιες σκέψεις μέχρι σήμερα. Επιπλέον ο ρωσικός όμιλος χρειάζεται τον αγωγό μέσω Ουκρανίας, προκειμένου να αποκομίσει έστω και λίγα κέρδη από την ΕΕ, που ήταν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2022.

Οι Βρυξέλλες μπορεί να έχουν επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο της Ρωσίας, όχι όμως και στο φυσικό αέριο. Ήταν η Μόσχα που πήρε την πρωτοβουλία να περιορίσει την τροφοδοσία, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία. Το πρώτο βήμα έγινε την άνοιξη του 2022, όταν η Ρωσία τερμάτισε την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Τζαμάλ, που διέρχεται από την Πολωνία. Ακολούθησε μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ενώ τον Αύγουστο του 2022 τερματίστηκε οριστικά η τροφοδοσία μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η Ρωσία διαθέτει μόνο δύο διόδους για την παροχή φυσικού αερίου προς Δυσμάς. Η πρώτη αποτελεί μέρος του αγωγού TurkSTream, διέρχεται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, όπου μετονομάζεται σε Balkan Stream και συνεχίζει να τροφοδοτεί την Ουγγαρία, μέσω Σερβίας. Μόνο που η χωρητικότητα του αγωγού δεν ξεπερνά τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η δεύτερη δίοδος, που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης και διαθέτει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα, είναι ο αγωγός μέσω Ουκρανίας, τον οποίο απειλεί τώρα να κλείσει η Μόσχα.

«Παράνομα» τα διαιτητικά δικαστήρια;

Η σύμβαση για τράνζιτ μεταφορά φυσικού αερίου την περίοδο 2019-2024 προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα μεταφέρονται 40 δις κυβικά μέτρα από τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας και Σλοβακίας, στον συνοριακό σταθμό Μπαουμγκάρτεν της Αυστρίας. Από εκεί το φυσικό αέριο διοχετεύεται στον κάθε εισαγωγέα φυσικού αερίου για την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχια, τη Σλοβενία και άλλες χώρες. Από τους μεγάλους πελάτες έχει απομείνει μόνο ο αυστριακός ημικρατικός όμιλος πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου OMV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις