ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕΡΕΣ....ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ (ΚΟΜΜΑΤΙ 2)

 

Ήπιος και απομονωμένος, ο Ντόναλντ Έβανς ήταν

μια ανεπιτήδευτη φιγούρα στη διεφθαρμένη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Ένας μακροχρόνιος φίλος του «διπροσωπου», όπως αναφέρθηκε στον Μπους, ο γεννημένος στο Τέξας ενεργειακός μεγιστάνας έγινε ένα από τα πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου στα οποία ο Μπους έδινε ευνοιοκρατία.Μια χειρονομία αμοιβαιότητας προς εκείνους που είχαν ορκιστεί πίστη όλα τους τα χρόνια. Ανταμοιβη ναγινει ένας εκλεγμένος αξιωματούχος. Ενώ υπηρετούσε ως 34ος Γραμματέας Εμπορίου, ο Έβανς παρέμεινε στη σκιά, σπάνια έφευγε από το γραφείο του εκτός και αν τον καλούσαν σε συναντήσεις. Ελάχιστα ορατός στην αρχή, έσβησε στην απόλυτη αφάνεια μέχρι που βγήκε στην επιφάνεια ως μάρτυρας της δίωξης το απόγευμα της Δευτέρας στο στρατοδικείο του Μπους.

Εμφανίστηκε στο ZOOM για να καταθέσει εναντίον του πρώην αφεντικού του.

Ο αντιναύαρχος Darse E. Crandall απευθύνθηκε στον μάρτυρα. "Κύριε Έβανς, αυτή η επιτροπή σας ευχαριστεί που είστε εδώ. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να πείτε σε αυτό το πάνελ τι μου είπατε όταν πήραν την πρώτη συνέντευξη;»

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δικηγόρος του Μπους, Ντέιβιντ Αουφχάουζερ, εξέφρασε αντίρρηση, λέγοντας ότι ήταν «πολύ ανορθόδοξο» να καλέσει έναν μάρτυρα που δεν γνωριζαν οτι θα καταθεσει.

Ο Μπους για πρώτη φορά ύψωσε τη φωνή του. «Απ' όλους τους ανθρώπους, Ντόναλντ, δεν θα το πίστευα ποτέ…» ούρλιαξε.

Αλλά ο υποναύαρχος Κράνταλ τους διέκοψε, λέγοντας ότι θα εκκενωσει την αίθουσα και θα τελειώσει το δικαστήριο με τον Μπους και τον Αουφχάουζερ ερήμην, εκτός εάν όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφωνούσαν να τηρήσουν την τάξη. Η επιτροπή, είπε, θα ακούσει τη μαρτυρία του Έβανς.

«Ήμουν στο γραφείο μου, ως συνήθως, Δευτέρα πρωί — ήταν 10 Σεπτεμβρίου 2001. Περίπου στις 10 ή 11 εκείνο το πρωί, δεν μπορώ να θυμηθώ την ακριβή ώρα, ο Μπους κάλεσε το τηλέφωνο του γραφείου μου. Είπε ότι είχε κάτι να μου πει. Η φωνή του ακούστηκε τρανταχτή — δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Νευρικός ίσως. Βλέπετε, εκείνη την εποχή είχα οικογένεια και φίλους που εργάζονταν στους πύργους. Από το πουθενά, μου λέει ότι πρέπει να τους πω να μην πάνε εκείνη τη μέρα. Στην πραγματικότητα, μου είπε ότι πρέπει να αποφύγουν την πόλη», είπε ο Έβανς.

«Ο κατηγορούμενος, Τζορτζ Μπους, σας το είπε αυτό; Και είσαι σίγουρος ότι ήταν η φωνή του στο τηλέφωνο;» ρώτησε ο αντιναύαρχος Κράνταλ.

«Γνωρίζω τον άντρα 50 χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι ξέρω τη φωνή του», απάντησε ο Έβανς.

«Και μοιράστηκε μαζί σας γιατί οι φίλοι ή η οικογένειά σας πρέπει να αποφεύγουν τους πύργους και το Μανχάταν εκείνη την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου;» είπε ο αντιναύαρχος Κράνταλ.

«Είπε μόνο ότι κάτι μπορεί να συμβεί, και ότι αν συνέβαινε, δεν θα μιλούσα ποτέ για αυτό ή για την προειδοποίηση που μου έδωσε. Το είπε με έναν μη απειλητικό αλλά εκφοβιστικό τρόπο και θα έπρεπε να τον γνωρίσεις πραγματικά για να καταλάβεις τι εννοώ», είπε ο Έβανς.

«Ακολούθησες τη συμβουλή του; Τους προειδοποίησες;» ρώτησε ο αντιναύαρχος Κράνταλ.

«Δεν το έκανα, γιατί δεν ήθελα να πιστέψω ότι μπορούσε να μιλαει σοβαρα. Αν το είχα, θα ήταν ακόμα ζωντανοί σήμερα», είπε ο Έβανς.

«Και φοβηθήκατε τόσο πολύ την οργή του Μπους που δεν αναφέρατε ποτέ σε κανέναν την προειδοποίησή του στα 20 χρόνια;» ρώτησε ο αντιναύαρχος Κράνταλ.

«Αυτό είναι αναληθές. Έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, Thomas Keane. Επέλεξε, υποθέτω, να το παραλείψει από την τελική έκθεση», είπε ο Έβανς.

Μετά από μια παύση, ο υποναύαρχος Crandall ρώτησε εάν η υπεράσπιση επιθυμούσε να εξετάσει τον μάρτυρα.

«Έχω μόνο δύο ερωτήσεις για εσάς, κύριε Έβανς. Πρώτον, ο Αντιναύαρχος Crandall, ο JAG ή η OMC σας υποσχέθηκαν κατι σαν αντάλλαγμα για τη σημερινή μαρτυρία σας;» είπε ο Aufhauser.

"Οχι κύριε."

«Έχετε κάποια απόδειξη ότι αυτή η υποτιθέμενη κλήση μεταξύ εσάς και του κατηγορουμένου έγινε ποτέ; Ίσως μια κασέτα ήχου. Σημειώσεις; Αντίγραφο της επιστολής που στείλατε στην Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου;» Ο Aufhauser τον πίεσε.

"Οχι κύριε."

Φαινομενικά ικανοποιημένος από τις απαντήσεις, ο Aufhauser δεν είχε πρόσθετες ερωτήσεις και ο υποναύαρχος Crandall είπε ότι ο επόμενος μάρτυρας θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη το πρωί.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ   SINOMOSIOLOGOS

 

 

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Θα δηλωσω ακομα μια φορα πως αρθρα τετοιου τυπου ειναι σατυρικου χαρακτηρα.Ελπιζω να σας διασκεδαζουν....















ΠΗΓΗ

Σχόλια

  1. ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ! ΔΟΥΛΕΜΑ.ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΔΩ Κ ΚΑΙΡΟ ΑΝΑΦΕΡ ΟΝΟΜΑΤΑΡΕΣ ΠΑΤΡΙΟΤΟΝ Κ ΟΧΙ ΜΠΑΤΙΡΗΟΤΟΝ..κ τραμπακουλον που απ' την μια λένε κάτι θαυμάσιο κ απτην άλλη μπούρδες ραβε ξηλωνε.ΑΑ!ΜΟΥΣΙΚΑΡΑ ΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΕΡΦΕ...ύμνος ακουστετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις