O Αλέξης Τσίπρας, ο Φλωράκης, η Σιμωνόπετρα, ο αναρχισμός και η αριστερή ερμηνεία του μοναχισμού




Κάτι έχει η αγιορείτικη Μονή Σίμωνος Πέτρας για τους αριστερούς…. Με αφορμή την νέα επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού
πλέον Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος.
Και στις δύο κοινό σημείο η αριστερά και η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο “περιβόλι της Παναγιάς”…
“Οι μοναχοί είναι ένα είδος αναρχικών, με την έννοια ότι «γυρίζουν την πλάτη» στον κόσμο και στις πρακτικές του”…. Η φράση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Μονή Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους τον Αύγουστο του 2014 ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί και τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δομήσει τις σχέσεις του με την αθωνική πολιτεία!
Η αριστερή ερμηνεία του μοναχισμού συνταιριάστηκε στο μυαλό του κ. Τσίπρα άψογα με τις αριστερές θεωρίες εν γένει…
Καταρχάς πολλοί θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τους Αγιορείτες που θα δεχθούν τον κατά δήλωσή του άθεο Τσίπρα στο αγιώνυμο όρος και μάλιστα για δεύτερη φορά. Ξεχνούν προφανώς τη φράση του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου “Είσαι αμαρτωλός; Μην απελπίζεσαι, για τους αμαρτωλούς ήρθε ο Χριστός”.. Αρκεί βεβαίως να υπάρχει μετάνοια.
Το αν μετανοεί ή όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί εν καιρώ… Αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθειά του να παρουσιάσει για δεύτερη φορά-επιτυχημένα ή μη εναπόκειται στον καθένα να τον κρίνει- ένα προφίλ του….αριστερού προσκυνητή. Παρόλους τους διωγμούς της κυβέρνησής του στην Εκκλησία, αν και όσον αφορά στο Άγιο Όρος είναι αρκετά …φρέσκια η τροπολογία για αναδρομική φορολογική απαλλαγή ακινήτων του Αγίου Όρους εντός και εκτός της αθωνικής πολιτείας.
Και στην προηγούμενη επίσκεψή του πριν από τρία χρόνια ο κ. Τσίπρας προσπέρασε επιδεικτικά την μαρξιστική θεωρία σύμφωνα με την οποία “η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”, αλλά γαντζώθηκε από την αγαπημένη θεωρία των αθεϊστών και κάποιων μαρξιστών ιστορικών, που θέλουν τον Χριστό έναν κοινωνικό επαναστάτη, έναν Μεσσία που θα λυτρώσει τον κόσμο από τις ανισότητες και την κοινωνική αδικία!
Με αυτή τη λογική εναρμονίζεται πλήρως και η προσπάθεια συσχετισμού των Αγιορειτών μοναχών με τους αναρχικούς με πρόσχημα την αντιεξουσιαστική φύση τους.
Το ανακάτεμα της τράπουλας είναι προφανές. Και όλως τυχαίως σε προεκλογική περίοδο όπως αποδείχτηκε και η επίσκεψη του 2014..
Κι άλλοι κατά καιρούς προσπάθησαν να ταυτίσουν “εαυτούς και αλλήλους” με τον αναρχισμό….με την ευρεία έννοια. Αλησμόνητο το “είμαι αντιεξουσιαστής” του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 με το οποίο ακόμη γελάει ο κόσμος!
Κι όμως ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο. Οι μοναχοί είναι όντως αναρχικοί. Όχι όμως με την επεξήγηση που δίνει εκείνος. Οι μοναχοί, όπως και όλοι οι πιστοί Χριστιανοί είναι αναρχικοί, γιατί έχουν στυλοβάτη τους τον έναν και άναρχο Θεό! Ο Χριστός είναι εκείνος που αγωνίστηκε όχι για μια ελευθερία ουτοπική και χιμαιρική, αλλά για την απελευθέρωση της ανθρώπινης ψυχής από τα δεσμά της αμαρτίας.

Ο Φλωράκης, η Σιμωνόπετρα και η εξομόλογηση

Πριν πάνω από 30 χρόνια, ένας άλλος αριστερός ηγέτης, ο Χαρίλαος Φλωράκης επισκέφθηκε το Άγιον Όρος και εξομολογήθηκε στον αγιορείτη ιερομόναχο, π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη όπως αναφέρεται και στο τέυχος 47 από την «Ορθόδοξη Μαρτυρία», που εκδόθηκε το 2012.
Ο π. Αθανάσιος διηγείται ότι συναντήθηκαν στη Μονή Σιμωνόπετρας-και εδώ η Σιμωνόπετρα πρωταγωνιστεί- μίλησαν για τον Μάρξ, την ιδεολογία και τον Χριστό, και στο τέλος ο μοναχός εισηγήθηκε στον Φλωράκη να εξομολογηθεί. Ο Φλωράκης αρχικά απέφυγε την πρόσκληση, αλλά μετά από καιρό προσκάλεσε τον π. Αθανάσιο στο σπίτι του, για να του κάνει το τραπέζι. Τελικά η συνάντηση έγινε στον Περισσό, έδρα του ΚΚΕ.
Δείτε τι διηγήθηκε ο μοναχός σε παλιότερη ομιλία του που έγινε στη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008:





Κοντολογίς, η Αριστερά χρησιμοποιεί κατά το δοκούν το Άγιο Όρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γοητευμένη από το μυστήριό του. Θα λέγαμε και από το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα των μοναχών, μόνο που τα τελευταία χρόνια το ασυμβίβαστο αυτό για τους περισσότερους έχει πάει περίπατο….








ΠΗΓΗ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις