Μεγάλος σεισμός έπληξε τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ – Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει»

 


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στον Κόλπο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ στις 23:33 (τοπική ώρα)  22 Σεπτεμβρίου. Ο σεισμός
ήρθε μετά την προειδοποίηση Αμερικανών σεισμολόγων προς τις αρχές και τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνια ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει», καθώς η συγκεκριμένη σεισμογενής περιοχή έχει καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 138 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελ Ντοράντο και 197 χιλιόμετρα ανατολικά της Λα Παζ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες την πρώτη δόνηση ακολούθησε και μία δεύτερη της τάξης των 5,6 Ρίχτερ.
Τις πληροφορίες για τον σεισμό μετέδωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ο αρχικός σεισμός, μάλιστα, ακολουθήθηκε από έναν επίσης ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ! Αυτό τουλάχιστον ανέφερε αρχικά η συγκεκριμένη πηγή.
Ο μετασεισμός «χτύπησε» ακόμη πιο κοντά στην ακτή, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ακόμη σημείωνε πως το εστιακό βάθος ήταν και στις δύο περιπτώσεις πολύ χαμηλό.
Αυτό συνέβαλε στο να ενισχυθεί η επίδρασή τους και οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών να ανησυχήσουν για τα καλά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε 58 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ferndale, η οποία βρίσκεται επίσης στην Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με το AccuWeather, δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι. Κάτι που -όπως είναι λογικό- αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους κατοίκους των γύρω περιοχών…
Υπάρχουν φόβοι ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει», καθώς η συγκεκριμένη σεισμογενής περιοχή έχει καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό.
Πριν καιρό και για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Έρικ Γκαρσέτι (Eric Garcetti) πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο πρόταση για την αντισεισμική θωράκιση των πιο ευάλωτων κτιρίων της αμερικανικής μεγαλούπολης. Το πρόγραμμα Resilience by Design είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2014.
Τον περασμένο Μάρτιο, 13.000 ιδιοκτήτες ειδοποιήθηκαν για την ένταξη των κατοικιών τους σε αυτό.
Όπως δηλώνουν οι αρχές της πόλης, σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για την ανάκαμψη από «μεγάλες κρίσεις» (καταιγιδών, σεισμών και οικονομικών υφέσεων) «εάν και όποτε έρθουν».
«Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κατά 100% τις απώλειες από έναν σεισμό. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τα πιο τρωτά σημεία, ώστε να εμποδίσουμε την καταστροφική κατάρρευση της οικονομίας μας», δήλωνε η επιστημονική σύμβουλος του δημάρχου.
Ανάμεσα στους επιστήμονες που αναμένουν δραστηριότητα στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι ο Τόμας Τζόρνταν (Thomas Jordan), καθηγητής στο University of South California και επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνια (Southern California Earthquake Center).
Ο Τζόρνταν έδωσε την κεντρική ομιλία στο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών σεισμολόγων, που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Μαΐου στο Λονγκ Μπιτς (Long Beach) της Καλιφόρνια.
Το Σεισμολογικό Κέντρο έχει δημοσιεύσει γράφημα, το οποίο προσομοιώνει σε ποιο βαθμό και πού θα γίνει αισθητή η δόνηση. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο σεισμός θα είναι της τάξης των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η συνεχής μετακίνηση των τεκτονικών πλακών κατά πέντε εκατοστά ετησίως σημαίνει ότι μέσα σε 159 χρόνια έχει συσσωρευτεί ενέργεια, που –αν υπερβεί τις δυνάμεις εφελκυσμού και συμπίεσης όπως ασκούνται γύρω από το βράχο που τη συγκρατεί–, ο βράχος θα καταρρεύσει.
Στο συγκεκριμένο σημείο, οι δύο τεκτονικές πλάκες του ρήγματος θα ξεπεράσουν την τιμή του ορίου θραύσης του πετρώματος, θα μετατοπιστούν από τη θέση τους και θα προκαλέσουν τον μεγάλο σεισμό.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Los Angeles Times, ακόμα νοτιότερα στο Σαν Μπερναρντίνο (San Bernardino) δεν έχει υπάρξει σεισμική δραστηριότητα από το 1812, ενώ η περιοχή γύρω από τη λίμνη Σάλτον (Salton Sea) παραμένει ήσυχη από τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου αιώνα.
Το 2008, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι ακόμη και ένας σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στο νότιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα (στο λεγόμενο ShakeOut Scenario) μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 1.800 θανάτους, 50.000 τραυματισμούς, ζημιές και καταστροφές υποδομών ύψους 200 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποχέτευσης –τα οποία προβλέπεται σε μια τέτοια περίπτωση να τεθούν εκτός λειτουργίας για έξι μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δημόσια υγεία εν μέσω καταστροφής (βλ. US Geological Survey – USGS Open File Report 2008 – 1150 CGS Preliminary Report 25 Version 1.0 – The ShakeOut Scenario).
Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα απέχει 30 μίλια από το κέντρο του Λος Άντζελες.










ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις