New York Post: Τί συνδέει τρεις αυτοκτονίες τραπεζιτών με τη Deutsche Bank και το σκάνδαλο Libor;

bank_38 
 
 
Τρεις τραπεζίτες, όλοι με δεσμούς με την Deutsche Bank, αυτοκτόνησαν μέσα σε διάστημα 18 μηνών και υπάρχει αυξανόμενη φημολογία, ότι οι θάνατοί τους μπορεί να συνδέονται με το σκάνδαλο Libor. Πέρυσι η Deutsche Bank συμφώνησε να πληρώσει 2,5 δισ. δολάρια, για την επίλυση ερευνών σε Βρετανία και ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες των στελεχών της.
Εν τω μεταξύ στη Σιένα της Ιταλίας, οι αρχές εξέθαψαν το σώμα του τραπεζίτη Νταβίντ Ρόσι, 51 ετών, και άνοιξαν εκ νέου την έρευνα για το θάνατό του, τον Μάρτιο του 2013. Ο Ρόσι, ο οποίος εργαζόταν ως διευθυντής επικοινωνιών στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, βρέθηκε νεκρός σε ένα σοκάκι κάτω από το γραφείο του στην πόλη.
Η New York Post  αναφέρει, πως ένα βίντεο ασφαλείας, δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με αν και κατά πόσο ο Ρόσι έκανε άλμα στο θάνατό του, γιατί δείχνει πως κατά την προσγείωση στο πεζοδρόμιο, ο Ιταλός πέφτει με την πλάτη του, έχοντας πρόσωπο προς το κτίριο. Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει επίσης δύο άντρες που εμφανίζονται και πλησιάζουν στον Ρόσι, αλλά δεν προσφέρουν καμία βοήθεια, όπως ο ίδιος βρίσκεται, τραυματισμένος θανάσιμα, στο έδαφος. Απόφαση σχετικά με το αν σκοτώθηκε ή δολοφονήθηκε, αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα.
Η τράπεζα του Ρόσι, η παλαιότερη στον κόσμο, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, συνεργαζόταν στενά με την Deutsche Bank.
Δέκα μήνες μετά τον Ρόσι, πέθανε ο Ουίλιαμ Μπρόκσμιτ, 58 ετών, ένα κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Bank, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος από ένα λουρί σκύλου στο διαμέρισμά του, στο Λονδίνο.
Και τον Οκτώβριο του 2014, ο Καλογκέρο «Τσαρλς» Γκαμπίνο, 41 ετών, δικηγόρος της Deutsche Bank, βρέθηκε κρεμασμένος από το μπαλκόνι, στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη.
Ο Γκαμπίνο ήταν ένα βασικό μέλος της ομάδας υπεράσπισης της τράπεζας στην υπόθεση που τη συσχετίζουν με το σκάνδαλο Libor.
Libor (London Interbank Offered Rate), είναι το μέσο επιτόκιο σε δολάρια, που οι διεθνείς τράπεζες χρεώνουν μεταξύ τους για δανεισμό, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των 450 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοοικονομικές συμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα μια ομάδα κορυφαίων τραπεζών υποβάλλει τα επιτόκια στα οποία είναι πρόθυμες να δανείσουν, θέτοντας έτσι το επιτόκιο Libor. Αλλά αρκετές τράπεζες έχουν παραδεχτεί ότι τα στελέχη τους καταχράστηκαν το επιτόκιο Libor, επί σειρά ετών, ενδεχομένως ακόμα και από το 1991, για να αυξήσουν τα κέρδη και τα δικά τους μπόνους.
Το σκάνδαλο Libor ξέσπασε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012, αλλά αποκαλύψεις για το πόσο βαθύ και εκτεταμένο ήταν, αυξήθηκαν κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Ήταν κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος  που οι Ρόσι, Μπρόκσμιτ και Γκαμπίνο πέθαναν.
Η χήρα του Ρόσι, η Αντονιέλα Τονιάτζι, είπε στον ιταλικό Τύπο, ότι ο σύζυγός της «ήξερε πάρα πολλά» και προσέλαβε έναν δικηγόρο για να ερευνήσει το θάνατο του συζύγου της. Επεσήμανε ότι στο υποτιθέμενο σημείωμα αυτοκτονίας του, αναφέρεται σε αυτήν ως Τόνι, ένα όνομα που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά όταν αναφερόταν σε εκείνη ή για εκείνη. Ο Ρόσι συμμετείχε ενεργά στην εξαγορά, 7,5 δισ. δολαρίων, μιας άλλης ιταλικής τράπεζας, από τη Monte Paschi, το 2008, που χρηματοδοτήθηκε από την Deutsche Bank, χρησιμοποιώντας τα επιτόκια που καθορίζονται από το Libor. Πολλοί τραπεζικοί αναλυτές πίστευαν τότε ότι η Monte Paschi είχε πληρώσει πάρα πολύ για τον αντίπαλό της.
Η Monte Paschi, επίσης ενεπλάκη σε ριψοκίνδυνα παράγωγα, και πάλι με βάση τους υπολογισμούς Libor, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Ο οικονομικός-επιχειρηματικός συντάκτης της New York Post, Μάικλ Γκρέι, λέει ότι δεκάδες τραπεζίτες έχουν αυτοκτονήσει, από το 2008 που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά ανέφερε τους τρεις θανάτους των Ρόσι, Μπροκσμιτ και Γκαμπίνο ως υπόπτους.
Ο θετός γιος του Μπρόκσμιτ, Βαλ, είπε στην New York Post, ότι υπήρξαν αρκετές πτυχές του θανάτου του, οι οποίες προκαλούσαν σύγχυση. Είπε ότι ο Μπροκσμιτ, μόλις είχε στείλει e-mail σε φίλους σχετικά με το πόσο ανυπομονούσε να πάει διακοπές για σκι μια εβδομάδα αργότερα, από το θάνατό του. Παρά το γεγονός ότι ένας ψυχολόγος είχε αναφέρει ότι ο Μπρόκσμιτ ήταν «πολύ ανήσυχος για το γεγονός ότι αρχές διερευνούσαν τομείς της τράπεζας στους οποίους εργάστηκε» η κατάθλιψη που τον κυρίευσε κατά τη διάρκεια της έρευνας για το σκάνδαλο Libor, είχε υποχωρήσει πριν από το θάνατό του.
Ο Βαλ Μπροκσμιτ είπε στην Post: «Ναι αυτοκτόνησε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα: θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία από εκβιασμούς, θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία από την πίεση ή από φράσεις του τύπου αν δεν το κάνεις αυτό, θα κάνουμε εμείς αυτό; Υπάρχουν αρκετές υποψίες». Ένα μήνα πριν το θάνατό του ο Μπροκσμιτ έγραψε στους συναδέλφους του στελέχη, διερωτώμενος γιατί θα πρέπει να πάρει το πάνω χέρι σε ένα stress test για την τράπεζα.
Έγραψε: «Ποιος μου συνιστά να το κάνω; Υποτίθεται ότι είμαι ένας ανεξάρτητος διευθυντής και αυτό με βάζει περαιτέρω σε έναν ρόλο ευθυγραμμισμένο με τη γραμμή της ηγεσίας».
Όταν ο Γκαμπίνο πέθανε (βρέθηκε κρεμασμένος από το μπαλκόνι στο σπίτι του στο Μπρούκλιν) δεν άφησε πίσω του κανένα σημείωμα και η οικογένειά του δεν έχει σχολιάσει σχετικά με το θάνατό του, αλλά η Post ισχυρίζεται ότι ο θάνατός του είναι ύποπτος.
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις