Επαναφέρουν θέμα Τσαμουριάς με τη... φανέλα της Εθνικής Αλβανίας

Επαναφέρουν θέμα Τσαμουριάς με τη... φανέλα της Εθνικής Αλβανίας


Με αμηχανία αντιδρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη συνεχιζόμενη πρόκληση της αλβανικής κυβέρνησης να θέτει θέμα Τσαμουριάς.

Ενδεικτικό είναι ότι
ενώ ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς (αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την ανάρτηση πανό στον αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας στο Euro 2016 που μιλούσε για γενοκτονία των τσάμηδων από την Ελλάδα) έκανε λόγο για κύκλους που επιχειρούν να τορπιλίσουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας τάχθηκε με επίσημη ανακοίνωσή του στο πλευρό «των κύκλων» αυτών καλύπτοντας τους φιλάθλους και υποστηρίζοντας ότι το «τσάμικο» είναι υπαρκτό. Ο εκπρόσωπος τύπου του Αλβανικού ΥΠΕΞ, μάλιστα, έκανε τις δηλώσεις ντυμένος με τη φανέλα της Εθνικής Αλβανίας.

Ο εκπρόσωπος του Αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβί Ντερβίσι κάνει δηλώσεις με τη φανέλα της Αλβανίας



Ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο είπε ότι έχουν κληθεί από τον ίδιο οι δύο πρέσβεις της Γαλλίας και της Αλβανίας. Απέδωσε το θέμα σε κύκλους που θέλουν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης Ελλάδας και Αλβανίας επιχειρώντας να ανεβάσουν το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων.

Το θέμα προέκυψε όταν Αλβανοί φίλαθλοι σήκωσαν πανό στο οποίο αναφερόταν: «Η Ελλάδα είναι ένοχη, μνήμη στη γενοκτονία της Τσαμουριάς, 100.000 θύματα Αλβανοί».

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιου Ευθυμίου, ανέφερε: «Η ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια. Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ήταν η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου: «Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και τους νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να "πουλάει" φιλία στην Ελλάδα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, όμως, συντηρεί το θέμα, όπως δείχνει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Γκλεβίν Ντερβίσι: «Εκφράζω τη λύπη για το γεγονός ότι αντί να επικεντρωθούν στο πράσινο γήπεδο και τη μαγεία του ποδοσφαίρου, αυτοί επικεντρώνονται στη θάλασσα των ερυθρόμαυρων φιλάθλων χθες στο στάδιο, η συμπεριφορά των οποίων θεωρήθηκε ως άψογη και άριστη από τα γαλλικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε. Όσον αφορά τις δηλώσεις  του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το Τσάμικο, λυπάμαι που το λέω, αλλά εμείς δεν συμμεριζόμαστε την μη ορθολογική τους ανησυχία για την λέξη Τσαμουριά. Το τσάμικο είναι ένα ουσιώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων και ουσιώδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο χειρισμός του με ρεαλισμό μάλιστα και οι συζητήσεις σε βάθος πάνω σ΄ αυτό, θα ήταν απόδειξη  σύνεσης στις σχέσεις μας και αμοιβαίου σεβασμού».

Είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η αλβανική κυβέρνηση συντάσσεται με την την τακτική του εθνικιστικού κόμματος των τσάμηδων, που άλλωστε συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η προκλητική αυτή τακτική είχε σκιάσει και την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εμποδίσει την συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του την περασμένη Δευτέρα. Δύο ημέρες νωρίτερα όμως ήταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ο οποίος μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος των τσάμηδων είπε ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι θα θέσει ζήτημα κατάργησης του εμπόλεμου.





ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις