Στη... Λίμα "γράφεται" το νέο Συνταξιοδοτικό της Ελλάδας


lima



Από τη πρωτεύουσα του μακρινού Περού ξεκινάνε οι κατ' ιδίαν συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους του δανειστών και συγκεκριμένα του ΔΝΤ για την επικείμενη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος, τα 48 προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης αλλά και τον προϋπολογισμό του 2016.
Στη Λίμα διεξάγεται η ετήσια συνδιάσκεψη του ΔΝΤ και ήδη βρίσκονται εκεί πέραν από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Και αυτό γιατί σημαίνοντα ρόλο στο
μπράντεφερ κυβέρνησης – δανειστών παίζει το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, μιας και το 1/3 σχεδόν των μέτρων του 2015 -16 που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προέρχονται από αυτό τον τομέα (1,8 δις. ευρώ εκ των 6,3 δις. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr χθες συναντήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος με το στέλεχος του ΔΝΤ, κ. Κρις Τάουελ.
Οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως στην ατζέντα τους βρέθηκαν τεχνικά θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Γενικότερα, όμως, τρία πράγματα "καίνε" το ΔΝΤ :
1. Την εφαρμογή των (έξι) προαπαιτουμένων που αφορούν τις συντάξεις, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι η θέσπιση της κατάργησης της 35ετίας και το "πάγωμα" της δυνατότητας στήριξης των ελλειμματικών ταμείων από τον κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) την περίοδο 2015 -18.
2. Η συμφωνία για περισσότερες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό έως 1,65 δις. ευρώ (300 -450 εκατ. ευρώ για φέτος) δηλαδή συνολικά 5,65 δις. ευρώ αντί 4 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο, λόγω αν μη τι άλλο- της διεύρυνσης του "χρηματοδοτικού κενού" των ασφαλιστικών ταμείων που φέρνει αν μη τι άλλο το πάγωμα του ΑΚΑΓΕ έως το 2018.
3. Την εμπέδωση της άποψης που θέλει να συνδέει άρρηκτα τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Συγκρούσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους
Ειδικά το τρίτο σημείο της ατζέντας της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ είναι εξαιρετικό περίπλοκο. Και αυτό γιατί το ΔΝΤ δεν φέρεται να είναι διατεθειμένο να εγκρίνει τους όρους συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόβλημα μέσω του δανείου προς την Ελλάδα με όρους "σταδιακής προσαρμογής" . Αυτό θέλει, όμως, η Ευρωζώνη και φάνηκε με τις τελευταίες δηλώσεις του ο Dijsselbloem χθες.
Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup με την δήλωσή του για προοδευτική αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έβαλε διπλωματικά το βασικό επιχείρημα της ευρωζώνης, σύμφωνα με το οποίο αν υπάρξει αναδιάρθρωση με ευρωπαϊκή στήριξη θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με εξ ίσου μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Περισσότερα μέτρα ζητά το ΔΝΤ
Αν περάσει η "γραμμή ΔΝΤ" που προβλέπει την περισσότερες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό ως ένα από τα "ανταλλάγματα" της αναδιάρθρωσης του χρέους, τότε τα μέτρα που θα έλθουν θα πρέπει να μειώνουν κατά 17,9% τη συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2018 και όχι κατά 12,7% σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το νέο Μνημόνιο.
Έτσι μόνο για το 2015 -16 θα πρέπει να αυξηθούν τα απαιτούμενα μέτρα από τα 1,8 δις. ευρώ στα 2,550 δις. ευρώ, δηλαδή να είναι κατά 750 εκατ. ευρώ περίπου περισσότερα και συγκεκριμένα στα 732 εκατ. ευρώ από 432 εκατ. ευρώ για φέτος, και στα 1,717 δισ. ευρώ από 1,267 δισ. ευρώ για το 2016.
Και αυτό τη στιγμή που ήδη στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού παραμένουν αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 741 εκατ. ευρώ.
Επιτροπή Σοφών
Την ίδια στιγμή που μαίνεται το μπράντεφερ Κατρούγκαλου – ΔΝΤ, η Επιτροπή Σοφών καταλήγει στο κοινό πόρισμά της. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση της και την Τετάρτη 14 ή Πέμπτη 15 Οκτωβρίου θα παραδοθεί στον κ. Κατρούγκαλου και ταυτόχρονα θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Θα ακολουθήσει σύντομη δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές να έλθει προς ψήφιση το νέο πακέτο για το ασφαλιστικό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Σοφοί του Ασφαλιστικού έχουν καταλήξει σε κάποιο γενικό συμπέρασμα και σε εξέλιξη βρίσκεται η εξειδίκευσή του.
Βουνό "χρεών" στο Ασφαλιστικό
Την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται ραγδαία οι εξωτερικές και εσωτερικές διεργασίες για το νέο Ασφαλιστικό που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 15 Νοεμβρίου, διογκώνονται τα χρέη από και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το 75% των ετήσιων δαπανών του συστήματος ασφάλισης, περίθαλψης και πρόνοιας αγγίζουν τα πάσης φύσεως χρέη των οργανισμών του.
Συγκεκριμένα σε σχεδόν 30 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ταμείων προς τους ασφαλισμένους, των ασφαλισμένων προς ταμεία, αλλά και των ταμείων προς τα... άλλα ταμεία και προς το κράτος.
Οι δαπάνες συνολικά για την ασφάλιση αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα 31,5 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν την καταβολή συντάξεων.
Πιο αναλυτικά, η "ανατομία" των χρεών του Ασφαλιστικό έχει στις γενικές γραμμές της ως εξής:
- "Χρέη" 2,5 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων προς... άλλα ταμεία αλλά και το κράτος.
- Έως 14 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ασφαλισμένους
- Χρέη 13,5 δισ. ευρώ ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις