Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών το… όνειρο του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό
H κυβέρνηση προσπαθώντας να αποφύγει τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και των δημάρχων της περιοχής κράτησε το σχέδιο μυστικό έως τώρα.
Την Δευτέρα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των μεταναστών σε κτίριο των πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vimaonline.gr.
H κυβέρνηση προσπαθώντας να αποφύγει τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και των
δημάρχων της περιοχής κράτησε το σχέδιο μυστικό έως τώρα.
Την ιδέα να γίνει το Ελληνικό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών είχε ρίξει στο τραπέζι η πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά είχε προσκρούσει στις μεγάλες αντιδράσεις των δημάρχων του Νότιου Τομέα οι οποίοι έβλεπαν ότι αντί να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να εγκαταστήσει στον χώρο μετανάστες.
Την ιδέα τότε είχαν προωθήσει και τοπικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εναντιώνονται στην επένδυση στο πρ. αεροδρόμιο στο Ελληνικό.
Τελικά το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε αλλά φαίνεται ότι επανήλθε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
Την περασμένη εβδομάδα μετά από επικοινωνία που είχε ο κ. Μουζάλας με τον δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Χατζηδάκη πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το Κλειστό Στάδιο του Ταε Κβο Ντο για την προσωρινή φιλογενία 400 αφγανών. Ο κ. Χατζηδάκης δέχθηκε, και μάλιστα κινητοποίησε τις κοινωνικές δομές του δήμου για την βοήθεια των μεταναστών με την διαβεβαίωση ότι η διαμονή τους θα είναι ολίγων ημερών και μόνο, αφού το το στάδιο χρησιμοποιείται για αθλητικές διοργανώσεις.
Μετά από συνεδρίαση των αρμοδίων φορέων πριν απο περίπου 10 ημέρες περίπου, αποφασίστηκε ότι ο χώρος στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία μεταναστών.
Το σχέδιο του κ. Μουζάλα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vimaonine.gr περιλαμβάνει την εγκατάσταση αρχικά 500 μεταναστών στο κλειστό γήπεδο ξιφασκίας στο Ελληνικό για τουλάχιστον 30 ημέρες. Την σίτισή τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη θα αναλάβει η Περιφέρεια ενώ τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών θα έχει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καπάταης.
Όπως μας δήλωσαν κύκλοι του Μαξίμου η εγκατάσταση στο Ελληνικό, θα είναι προσωρινή μέχρι να λειτουργήσουν άμεσα δύο κέντρα υποδοχής, το ένα στο Λαύριο και το άλλο στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ενώ με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός σημείωσε ότι το κέντρο της Αμυγδαλέζας θα επαναλειτουργήσει.
Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο υπουργός, σε αντίθεση με την προκάτοχό του κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς από ό,τι οι πρόσφυγες και επομένως θα πρέπει να τύχουν και διαφορετικής μεταχείρισης.
Τοπικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε το vimaonline.gr, δεν βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση αυτή της κυβέρνησης καθώς υποστηρίζουν ότι “Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού” τονίζοντας ότι δε είναι δυνατόν στον χώρο που επίκειται η μεγαλύτερη επένδυση της ΝΑ Ευρώπης η κυβέρνηση να δημιουργεί ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις γύρω περιοχές.
“Δεν είμαστε ρατσιστές ούτε λιγότερα ευαίσθητοι από αυτούς που βοηθάνε τους μετανάστες”. Θέλουμε όμως επιτέλους η επένδυση που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη να προχωρήσει και όχι να γίνει γκέτο μεταναστών.
Επίσης, υπάρχει αμφιβολία για το αν αυτό η κίνηση θα έχει προσωρινό κι όχι μόνιμο χαρακτήρα αφού όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση δεν έχει παρουσιαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπιστης των μεταναστευτικών ροών και ως εκ τούτου η εγκατάσταση των μεταναστών φοβούνται πως θα είναι μόνιμη… “και βλέπουμε”.
Αρνητικά επίσης σχολιάζεται το γεγονός ότι οι όμοροι δήμοι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την κίνηση αυτή την κυβέρνησης και ετοιμάζονται για αντιδράσεις εάν δεν αποσαφηνιστεί το πλαίσιο και οι κανόνες της φιλοξενίας, αλλα και το μέλλον της επένδυσης.
Το σχέδιο των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα νότια προάστια είχαν προωθήσει μετ’ επιτάσεως την εγκατάσταση μεταναστών στο Ελληνικό κατά την διάρκεια της θητείας της πρ. υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Παρά την δέσμευση του κ. Μουζάλα για προσωρινή τους εγκατάσταση στο Ελληνικό, τα στελέχη αυτά βλέπουν ως “χρυσή ευκαιρία”, το Ελληνικό να αποτελέσει πανευρωπαικό κέντρο εγκατάστασης και φιλοξενίας μεταναστών, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για αυτό τον σκοπό.
Μάλιστα έχουν σκοπό σε συνδιασμό με ΜΚΟ να προωθήσουν όσους μετανάστες από την Αθήνα μπορούν στον χώρο του Ελληνικού, προκειμένου να φέρουν την κυβέρνηση προ τετελεσμένων γεγονότων.
Αρκετά μέλη εξ αυτών είναι μέλη της επιτροπής που εναντιώνεται στην επένδυση του Ελληνικού και τα οποία μέλη προτείνουν το δικό τους σχέδιο που περιλαμβάνει μόνο τη δημιουργία πάρκου και ηπίων χρήσεων που θα διαχειρίζονται συλλογικότητες κλπ.
Παρότι η επένδυση του Ελληνικού περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπεγράφει μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Ελληνικό, Γλυφάδα, και Ελληνικό, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να ακυρώσουν αυτή την συμφωνία καθώς η ανάπτυξη με “δυτικά χαρακτηριστικά” δεν τους βρίσκει σύμφωνους θεωρώντας ότι στο χώρο του αεροδρομίου πρέπει να εφαρμοστεί ανάπτυξη σοσιαλιστικού τύπου όπου οι συλλογικότητες θα έχουν τον πρώτο λόγο.
Η ανησυχία των επενδυτών
Μπορεί η κυβέρνηση να προορίζει ως προσωρινή λύση την εγκατάσταση των μεταναστών στο Ελληνικό, κύκλοι των επενδυτών όμως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν τα επενδυτικά fund θα θεωρήσουν την κίνηση αυτή της κυβέρνησης ως ένα δείγμα ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί προτεραιότητά της την επένδυση στο Ελληνικό, και αναθεωρήσουν την στάση τους.
Δεν θεωρείται τυχαία δε η δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη πριν από λίγες ημέρες σε ραδιόφωνο που είπε ότι, ναι μεν η επένδυση θα προχωρήσει χωρίς όμως τον πύργο (εννοούσε τον ουρανοξύστη που είναι προγραμματισμένος να γίνει) λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι για τέτοια πράγματα…
Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση των μεταναστών στο Ελληνικό μόνο “σταθερό επενδυτικό περιβάλλον” δεν δημιουργεί, παρουσιάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ως μια χώρα εχθρική προς της επενδύσεις.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου