Το νέο σύστημα της Hitachi το οποίο μπορεί να… προβλέψει εγκλήματα!
Σαν βγαλμένο από σενάριο ταινίας του 2002 (το «Minority Report» του Steven Spielberg που είναι βασισμένο φυσικά στο ομώνυμο παλαιότερο διήγημα του Philips Dick), αλλά και από την -σε εξέλιξη- σειρά του CBS Person of Interest του Jonathan Nolan, φαίνεται να είναι το νέο σύστημα της Hitachi, το οποίο υπόσχεται να προβλέψει πού και πότε είναι πιθανόν να συμβεί ένα έγκλημα!
Η νέα τεχνολογία που ονομάζεται Hitachi Visualization Predictive Crime Analytics (PCA)μπορεί να επεξεργαστεί ροές δεδομένων και πληροφορίες από
αισθητήρες, από μία ευρεία ποικιλία πηγών, λαμβάνοντας υπόψη από ιστορικά στατιστικά στοιχεία έως χάρτες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και από τον καιρό έως πληροφορίες που προέρχονται από τα social media.
Όπως σημειώνει η εταιρεία «περίπου μισή ντουζίνα» από αμερικανικές πόλεις θα ενταχθούν στις σχετικές δοκιμές της τεχνολογίας από τον Οκτώβριο. Αν και δε γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς ποιες θα είναι αυτές, είναι πολύ πιθανόν να συμπεριλαμβάνεται η Washington DC, καθώς αποτελεί μία από τις αμερικανικές πόλεις στις οποίες η εταιρεία παρέχει στα αστυνομικά τμήματα συστήματα παρακολούθησης μέσω video και σχετικών αισθητήρων, μέσω της Hitachi Visualization Suite.
Το νέο Predictive Crime Analytics σύστημα της Hitachi ακούγεται εντυπωσιακό και φιλοδοξεί να εφαρμόσει τη «μηχανική μάθηση», η οποία θεωρείται η νέα «καυτή» τεχνολογία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας ένα δημοφιλές λογισμικό στατιστικής που ονομάζεται «R«. Με την ανάπτυξη νέων και ολοένα και πιο οικονομικών μέσων αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, όπως τα Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, αλλά και το ιδιόκτητο HDS cloud system της Hitachi, η μηχανική μάθηση μπορεί να εξελιχθεί και να χρησιμοποιηθεί στη νέα τεχνολογία.
Φυσικά, μεγάλο ρόλο στην επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος από την ιαπωνική εταιρεία αναμένεται να διαδραματίσουν και τα social media, τα οποία, σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, μπορούν να βελτιώσουν την ακρίβεια πρόβλεψης εγκλημάτων κατά 15%.
Το σύστημα προσφέρει ένα εντυπωσιακό και υψηλής ανάλυσης οπτικό interface με χάρτες με χρωματικό κώδικα που δείχνουν τους δείκτες εγκληματικότητας ανά περιοχή σημειώνοντας μάλιστα με χαρακτηριστικό τρόπο τα σημεία με όπλα, κινητά τηλέφωνα ή κάμερες παρακολούθησης. Μπορεί να εντοπίσει μία τοποθεσία σε ακτίνα 200 μέτρων και να ορίσει ένα επίπεδο απειλής από το 0 έως το 100 σ” αυτήν.
Όσο για την ακρίβεια ενός τέτοιου συστήματος και την επιτυχία των προβλέψεων του, μένει να αποδειχθεί στην πράξη στις επερχόμενες δοκιμές, καθώς, φυσικά, φόβοι για λάθη ή στόχευση αθώων ανθρώπων υπάρχουν σε αυτή τη φάση ανάμεσα στους προβληματισμούς που εγείρονται. Ωστόσο, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το συνήθη τρόπο της αστυνομίας, προσφέροντάς στα τμήματα που θα την χρησιμοποιούν ένα επιπλέον εργαλείο, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογούνται κάθε μέρα ώστε να γίνεται καλύτερο…
Σκηνές από το μέλλον λοιπόν, αλλά και από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, σύντομα σε αστυνομικά τμήματα της Αμερικής. Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το project και, τώρα που το έφερε η κουβέντα, αλήθεια ο Harold Finch (σ.σ. Person of Interest), τι έχει να προτείνει στη Hitachi για για όλα αυτά;
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου