Προετοιμάζεται επέμβαση του ΟΗΕ στα Ιεροσόλυμα;

palestinian-flag-0607-exlarge-169



Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN μια υπηρεσία του ΟΗΕ απαιτεί να στηρίξει το Ισραήλ τους ισχυρισμούς του ότι η Χαμάς που πυροβολούσε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων από το σχολικό συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών στη βόρεια Γάζα, ανάγκασε το ισραηλινό πυροβολικό να χτυπήσει την περιοχή και να σκοτώσει πάνω από 40 Παλαιστίνιους πολίτες.
"Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος
των Ηνωμένων Εθνών Chris Gunness. "Θέλουμε να δούμε τις αποδείξεις, θέλουμε να καταργήσετε κάθε υποψία."
Ο Gunness, το γραφείο του οποίου είναι υπεύθυνο για αρκετά σχολεία στη Γάζα, μίλησε για το περιστατικό της Τρίτης στο Jabalya σε κοινή συνέντευξη στο CNN με τον Ισραηλινό Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Yigal Palmor.
Ο Palmor δήλωσε στο CNN, ότι το Ισραήλ γνώριζε ότι η ομάδα της Χαμάς πυροβολούσε από τους χώρους του σχολείου."
«Η IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) ανταποκρίθηκε στα πυρά, και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, αυτό που όλοι γνωρίζουμε.»
Ο Gunness είχε αντιρρήσεις ως προς αυτό το σημείο, και ζήτησε από τον Palmor να «γίνει πιο σαφής."
Ο Palmor διευκρίνισε ότι «η άμεση γειτνίαση" σημαίνει "δίπλα στον τοίχο." Αλλά, πρόσθεσε, "Τι τοίχο ακριβώς δεν είμαι σε θέση να πω τώρα".
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι μαχητές της Χαμάς έριχναν όλμους από το σχολείο του ΟΗΕ στη Jabalya που είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από εκατοντάδες αμάχους. Είπε επίσης ότι ένα ζευγάρι επιφανών πρακτόρων της Χαμάς – ο Imad Αμπού Askhar και ο Hassan Abu Askhar - ήταν μέσα στο σχολείο.
Επίσης την Τρίτη, μια οβίδα πυροβολικού χτύπησε μέσα σε ένα δεύτερο σχολείο του ΟΗΕ στην ίδια πόλη, αλλά το σχολείο ήταν άδειο εκείνη την στιγμή.
Και τα δύο περιστατικά στη Jabalya σημειώθηκαν μια ημέρα μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνδρες σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας. Η UNRWA υποστηρίζει ότι όλα τα κτίρια του ΟΗΕ στη Γάζα σαφώς επισημαίνονται με σημαίες των Ηνωμένων Εθνών, και δήλωσε ότι η υπηρεσία είχε δώσει στις ισραηλινές αρχές τις δορυφορικές θέσεις όλων των σχολείων της πριν αρχίσει η μάχη.
Ο Gunness είπε ότι βάσει της έρευνας της UNRWA, ο οργανισμός είναι "99,9 % σίγουρος" πως δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές εντός ή πλησίον του σχολείου όπου είχαν καταφύγει άμαχοι, όταν βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ο Palmor δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία που να υποστηρίζουν την πλευρά του, διότι «ο στρατός είναι ακόμα μέσα σε μάχες στη Γάζα. «Δεν θα δεσμευτούμε σε μια αμερόληπτη έρευνα σχετικά με το θέμα - το οποίο ζήτησε η UNRWA - επειδή το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιο ότι θα είναι αξιόπιστη».
Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η έρευνα του ΟΗΕ σε ένα περιστατικό του 2007 στο οποίο μαχητές ήρθαν με μια ομάδα του ΟΗΕ και πυροβόλησαν κατά ισραηλινών δυνάμεων δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως.
«Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μια νέα έρευνα θα πραγματοποιηθεί με αξιοπιστία από τους ίδιους ανθρώπους;" Ρώτησε ο Palmor.
Αλλά ο Gunness είπε ότι μια αμερόληπτη έρευνα που θα διεξαχθεί από τον ΟΗΕ θα είναι ο μόνος τρόπος για να διευκρινιστεί τι συνέβη.
«Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, μπορεί κάποιος να βγει και να μας δώσει αποδείξεις;" απαίτησε ο Gunness. "Ο ισραηλινός στρατός κυκλοφορεί αρχαίες φωτογραφίες, οι οποίες υποτίθεται ότι δείχνουν μαχητές χρησιμοποιώντας την ομάδα μας. Είναι μια παλιά σειρά φωτογραφιών για να δείξουν μια νέα υπόθεση. Δεν λειτουργεί έτσι."
Όπως φαίνεται τα παραπάνω γεγονότα δημιουργούν μια ευκαιρία για επέμβαση των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Ισραήλ κι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει μια τέτοια επέμβαση.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις