Αποκάλυψη ανθελληνικού σχεδίου της Jp Morgan

petre



Η επενδυτική τράπεζα Jp Morgan προτείνει στην Τουρκία να μεταφέρει τα κοιτάσματα από την Κύπρο όπως και το κοίτασμα Λεβιάθαν, φυσικού αερίου μέσω κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού στην τουρκική επικράτεια.
Ρωσία, Κίνα και Συρία αποτελούν εμπόδιο όμως στα σχέδια αυτά ενώ τουρκικές εταιρίες πετρελαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις με
τον Έλληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως τα κόμματα ήταν ενημερωμένα για το θέμα που αφορά την Κύπρο, παράλληλα υποστηρίζει η συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης μαζί τους , για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν υπάρξει λύση για τα προβλήματα της διχοτομημένης νήσου.
Η Κύπρος έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου όμως η Τουρκία δεν αποδέχεται ότι έχει δικαιώματα σε αυτά με αρκετά προκλητικό τρόπο.
Ο αγωγός Λεβιάθαν - Τουρκίας θα τέμνει εγκάρσια την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και αυτό σημαίνει ότι η Λευκωσία πρέπει να δώσει την άδεια της για την υλοποίηση του.
Ένας υποθαλάσσιο αγωγός από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan.

Πολεμικά επεισόδια θα δημιουργηθούν αν η Άγκυρα δεν ακολουθήσει τη διπλωματική οδό ενώ ήδη έχει καθορίσει έναν στρατηγικό δείκτη ενισχυμένο από τις ναυτικές ικανότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εν κατακλείδι η Κύπρος θα πιεστεί μέχρι τέλους ώστε να συμφωνήσει στα σχέδια αυτά.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις