Παγκόσμιο καμπανάκι! Γιατί η Σ. Αραβία μειώνει τις επενδύσεις της!




Τι κρύβεται από πίσω…
‘Έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει πως η οικονομία είναι ψυχολογία και όλες οι οικονομίες του κόσμου είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες. Μια απόφαση της τράπεζας της Αμερικής μπορεί να ρίξει τους δείκτες του χρηματιστηρίου παγκοσμίως, όπως έγινε και με την περίπτωση της Κίνας και του πανικού που δημιουργήθηκε πριν
από μερικές εβδομάδες.
Η Σαουδική Αραβία λοιπόν, έχει αποσύρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων της σε παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς επιδιώκει να μειώσει το διευρυνόμενο έλλειμμά της και να περιορίσει την έκθεση στις άστατες χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Νομισματικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Arabian Monetary Agency, SAMA) έκαναν βουτιά κατά σχεδόν 73 δισ. δολάρια από πέρυσι που οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να μειώνονται, καθώς η χώρα διατηρεί τις δαπάνες για να στηρίξει την οικονομία και να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Υεμένη.
Τα επενδυτικά ταμεία επωφελούνταν και αυτά από την πλευρά τους από την επί σειρά ετών αύξηση των επενδύσεων από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, αλλά τώρα αισθάνονται την πίεση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν πέρυσι.
Πολλά στελέχη του κλάδου των διεθνών επενδύσεων εκτιμούν ότι το Σαουδαραβικό Νομισματικό Ταμείο έχει αποσύρει περισσότερα και από 70 δις. δολάρια από υφιστάμενους διαχειριστές. Ενώ μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη του ελλείμματος, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η κεντρική τράπεζα επιδιώκει επίσης την επανεπένδυσή τους σε (χρηματοπιστωτικά) προϊόντα που έχουν χαμηλότερο κίνδυνο και ρευστοποιούνται ευκολότερα. “Δεν αισθάνονται άνετα με την έκθεσή τους σε μετοχές παγκοσμίως”, δήλωσε άλλος διαχειριστής.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις