Το μυστικό ταξίδι εισαγγελέα στη Σουηδία που οδήγησε στη σύλληψη Λιακουνάκου για τα ERIEYE
Το ταξίδι ενός Έλληνα εισαγγελέα που έγινε με απόλυτη μυστικότητα στην Σουηδία φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα στις έρευνες για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ ERIEYE. Γι΄ αυτή την υπόθεση κρατείται από τη νύχτα ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.
Ο εισαγγελέας είχε ταξιδέψει στην Σουηδία για να εξετάσει μάρτυρα που είχε να δώσει πληροφορίες για την προμήθεια των ιπτάμενων
ραντάρ Erieye στην Ελληνική ΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα από τη Σουηδία, το καλοκαίρι του 2014 στην Ελληνική πρεσβεία της Στοκχόλμης "ένας ηλικιωμένος άνδρας κατέθεσε σε Έλληνα εισαγγελέα επί πέντε ώρες για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ".
Το δημοσίευμα ανέφερε και το όνομα του άνδρα . Ήταν ο Liss Olof Nenzell που κατέθεσε για μίζες εκατομμυρίων ευρώ και δόθηκαν σε πρόσωπα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τα χρήματα μοιράστηκαν σε πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους. Ο Nenzell είχε μιλήσει και στο Reuters γι΄ αυτό το θέμα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Έλληνας εισαγγελέας που πήρε την κατάθεση δεν είχε ενημερώσει τις δικαστικές αρχές της Σουηδίας ,κάτι που είναι παράδοξο και το αποδίδει στην προσπάθεια να μείνει μυστική πάση θυσία αυτή η κατάθεση.
Τι είχε αποκαλύψει το Reuters
Τον Απρίλιο του 2014 δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο τον υπάλληλο της σουηδικής εταιρείας Νένζελ ανέφερε ότι η εταιρεία Ericsson πλήρωσε το 1999 , 13, 05 εκατομμυρία ευρώ τα οποία θα πήγαιναν σε μίζες σε πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους στην Ελλάδα.
Στη συνέντευξή του ο Λις Ολος Νένζελ είχε πει ότι «πολιτικοί, στρατιωτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα είχαν λάβει χρήματα από την Ericsson».
Η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι είχε δώσει χρήματα σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο χωρίς ωστόσο να γνωρίζει που πήγαν τα χρήματα ούτε και ενημερώθηκε ποτέ.
Η Ericsson αναφέρει ότι πάντα είχε συνεργασία με εμπορικούς αντιπροσώπους σε διάφορες χώρες για αυξάνει τις πωλήσεις της ωστόσο έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για ζητήματα δωροδοκιών και διαφθοράς.
Η ελληνική παραγγελία σχετιζόταν με το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye αξίας 550,28 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια η Ericsson πούλησε το κομμάτι της κατασκευής αμυντικών συστημάτων στην εταιρεία Saab.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου