Οι "James Bond" του Στάλιν - Η "Κόκκινη Ορχήστρα" και ο "μαέστρος" της!

Εικόνα  

Οι καλά κρυμμένες σελίδες της Ιστορίας...

Το αφήγημα των κομμουνιστών, είναι ότι χάρη στον ηρωικό αγώνα του Κόκκινου Στρατού και τις θυσίες του σοβιετικού λαού, υπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Στάλιν, επετεύχθη η νίκη στον πόλεμο. Πουθενά δεν αναφέρονται οι "James Bond" του Στάλιν, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς αρχιπράκτορες ήταν ο Λέοπολντ Τρέπερ, ο "μαέστρος" της "Κόκκινης Ορχήστρας".

 Ο Τρέπερ ήταν Εβραίος γεννημένος στην Πολωνία. Από μικρός εντάχθηκε στο ΚΚ Πολωνίας. Μετά από μια σύντομη φυλάκιση, για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση, μετανάστευσε στην Παλαιστίνη, όπου έγινε μέλος του Εβραϊκού ΚΚ. Εκεί, στρατολογήθηκε στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Αρχικά, εστάλη στην Γαλλία, αλλά αναγνωρίστηκε από έναν πληροφοριοδότη της αστυνομίας και φυγαδεύτηκε στην ΕΣΣΔ. Αφού εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος, εστάλη και πάλι στην Γαλλία Το 1938 μετατέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου ίδρυσε για κάλυψη μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών και οργάνωσε μεγάλο δίκτυο κατασκοπίας.

 Το 1940 επέστρεψε στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς Παρίσι, όπου ίδρυσε άλλη εταιρεία κάλυψης. Μεταξύ των επιτυχιών του, ήταν η ειδοποίηση της Μόσχας, για την γερμανική επίθεση και την ακριβή ημερομηνία της. Αμέσως μετά, αναβαθμίστηκε σε διοικητή του κατασκοπευτικού δικτύου Δυτικής Ευρώπης. Επί των ημερών του, το δίκτυο επεκτάθηκε ακόμα και μέσα στην Γερμανία, στρατολογώντας πράκτορες κυρίως απ' τα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Αεροπορίας. Μόλις εξαρθρώθηκε το δίκτυο από την Γκεστάπο, συνελήφθησαν 81 πράκτορες! Την εποχή εκείνη, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ονόμασαν το δίκτυο του Τρέπερ "Κόκκινη Ορχήστρα".

 Εικόνα

 Στις 25 Νοεμβρίου 1942, συνελήφθη ο "μαέστρος". Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, στο βιβλίο που εξέδωσε αργότερα ("The Great Game: The Story of the Red Orchestra"), η Γκεστάπο τον υποχρέωνε να στέλνει παραπλανητικά μηνύματα στην Μόσχα, μέσω ασυρμάτου. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια της επιχείρησης αυτής, κατάφερε με κάποιον τρόπο να ειδοποιήσει την Μόσχα για την παραπληροφόρηση. Ωστόσο, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, δραπέτευσε από την πίσω πόρτα ενός φαρμακείου, στο οποίο πήγε με την συνοδεία 2 ανδρών της Γκεστάπο. Βρήκε καταφύγιο σε σπίτια παλιών συνεργατών του, μελών του ΚΚ Γαλλίας και παρέμεινε κρυπτόμενος μέχρι την άφιξη των συμμαχικών στρατευμάτων στο Παρίσι.

 Τότε, ο πανέξυπνος αυτός άνθρωπος, έκανε το λάθος της ζωής του, δικαιώνοντας την παροιμία "το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται"! Αντί να εξαφανιστεί μέσα στο πλήθος, παρουσιάστηκε ενώπιον της σοβιετικής στρατιωτικής αποστολής και δήλωσε την ιδιότητά του, νομίζοντας ότι θα του δώσουν βραβείο Βέβαια, μπορεί να υποθέσει κανείς, πως δεν μπορούσε να φανταστεί τι τον περίμενε. Αυτό δεν ισχύει για κάποιον σαν τον Τρέπερ, που είχε ζήσει την περίοδο του "Μεγάλου Τρόμου" (1936-1938). Ιδού πώς την περιγράφει στο βιβλίο του: «Στο κοινόβιό μας, όπου ζούσαν κομματικοί ακτιβιστές απ' όλες τις χώρες, δεν κοιμόμαστε μέχρι τις τρεις τη νύχτα. Με την καρδιά να τρέμει περιμέναμε. Ακριβώς στις τρεις, το φως των αυτοκινήτων έσκιζε το σκοτάδι. Το στομάχι παλλόταν από την ταραχή, στεκόμασταν μπροστά στο παράθυρο και περιμέναμε να δούμε που θα σταματήσει το αυτοκίνητο της NKVD. Καταλαβαίνοντας ότι πήγαιναν στην άλλη άκρη του κτιρίου, ηρεμούσαμε μέχρι την επόμενη νύχτα»

 Με εντολή του Στάλιν, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Μόσχα και στις φυλακές της Λουμπιάνκα, όπου στέλνονταν οι "εξέχοντες" κρατούμενοι. Εκεί, συνάντησε και τους υπόλοιπους πράκτορες, που είχαν κάνει το ίδιο λάθος μ' αυτόν. Δικάστηκε με την κατηγορία ότι ήταν "προδότης" & "πράκτορας της Γκεστάπο" και καταδικάστηκε.

 Απελευθερώθηκε το 1955, με την "αποσταλινοποίηση". Εν συνεχεία, πήγε στην Πολωνία ως διευθυντής της Εβραϊκής Πολιτιστικής Κοινότητας και κατέληξε στο Ισραήλ, το 1974, όπου πέθανε 8 χρόνια αργότερα. Το όνομά του δεν γράφτηκε ποτέ στην σοβιετική ιστορία, διότι -όπως είπαμε- δεν εξυπηρετούσε το αφήγημα.~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις