“Συνθήκη Παγκόσμιας Πανδημίας”: Η ΕΕ προσπαθεί να εξαγοράσει την Αφρική που ήταν η αιτία της αποτυχίας

 

Χάρη στην Αφρική,

η συνθήκη για την παγκόσμια πανδημία δεν συνήφθη φέτος. Η ΕΕ προσπαθεί να σπάσει την αντίσταση της Αφρικής και να εξαγοράσει τη συναίνεση της ηπείρου. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα σταλούν στην Αφρική για να «επεκτείνουν την παραγωγή εμβολίων», γράφει ο Thomas Oysmüller.

Με το αόρατο πορτοφόλι της ΕΕ εξαγοράζουν τους πάντες

Αυτό αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι. Συμμετείχαν αρκετοί αφρικανικοί αρχηγοί κρατών, καθώς και οι αρχηγοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της οργάνωσης εμβολιασμού Bill Gates GAVI («Παγκόσμια Συμμαχία Εμβολίων»). Μετά τη διάσκεψη, το παλάτι του Μακρόν δήλωσε:

«Το ποσό που υποσχέθηκαν οι δωρητές –συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών– θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αλλά περίπου τα τρία τέταρτα αυτού του ποσού θα προέρχονται από την Ευρώπη. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται μόνο από τη Γερμανία. Επομένως, η ΕΕ πρέπει να εξαγοράσει τη συναίνεση της Αφρικής. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη για την πανδημία, το ζήτημα των εμβολίων για την Αφρική τέθηκε συχνά ως σημείο διαμάχης.

Τώρα η Αφρική θα πρέπει να ενισχύσει την «ικανότητα των κατασκευαστών» να παράγουν εμβόλια απευθείας στην Αφρική «για να δώσει στην ήπειρο μεγαλύτερη κυριαρχία στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων υγείας». Πληρώνεται από τους ευρωπαίους φορολογούμενους και οι Αφρικανοί δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ειδικά με νέους τύπους ουσιών.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την «πρώτη παγκόσμια πανδημία» Covid, η Αφρική βιώνει πραγματικές επιδημίες.

Υπάρχουν επί του παρόντος κρούσματα χολέρας σε αρκετές περιοχές της Αφρικής – και ελλείψεις σε δόσεις εμβολίων. Πιθανώς επίσης επειδή οι κατασκευαστές έχουν παραγάγει τεράστιο αριθμό εμβολίων Covid τα τελευταία χρόνια. Με παράλογες υπερβολές: η Ελβετία, για παράδειγμα, κατέστρεψε περισσότερες δόσεις εμβολίου για τον COVID από όσες έχει χορηγήσει ποτέ.

Την ίδια στιγμή, η Gavi, η διαβόητη και αμφιλεγόμενη «παγκόσμια συμμαχία εμβολιασμού», θέλει περισσότερα δημόσια χρήματα για την έρευνα για ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε αυτό εδώ και πολύ καιρό. Η Gavi θέλει επίσης «οι δωρητές στη σύνοδο κορυφής να διαθέσουν χρήματα για τα έργα εμβολιασμού της από το 2026 έως το 2030». Τα έργα αυτά θα πραγματοποιηθούν με τη σειρά τους από την Gavi. Αυτή είναι η σημερινή «σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Μένει να δούμε αν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για την Αφρική για να άρει τον αποκλεισμό της συνθήκης για την πανδημία. Όπως και να έχει, η ΕΕ προσπαθεί πολύ, με τα χρήματα των φορολογουμένων να εξαγοράσει τους Αφρικανούς ηγέτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις