Το κρυφό μήνυμα της Διάσκεψης του Bürgenstock – Ετοιμαστείτε για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

 

επακόλουθη ελβετική «Διάσκεψη του Bürgenstock» μπορούν – εκ των υστέρων – να θεωρηθούν ως προετοιμασία για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τρεις κεντρικές ανακοινώσεις που προέκυψαν από το G7 – το 10ετές σύμφωνο ασφαλείας της Ουκρανίας, το «δάνειο της Ουκρανίας» ύψους 50 δισ. δολαρίων και η κατάσχεση τόκων από ρωσικά δεσμευμένα κεφάλαια – είναι τα τρία μηνύματα που οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Ο πόλεμος πρόκειται να κλιμακωθεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτές οι αποφάσεις αποσκοπούσαν στην προετοιμασία του δυτικού κοινού ενόψει των γεγονότων.
Και σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας, η κλιμάκωση της εχθρότητας προς τη Ρωσία που προέκυψε από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών εκλογών ήταν αρκετά ξεκάθαρη: Προσπάθησαν να μεταδώσουν μια σαφή εντύπωση ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο.

Τι θα επακολουθήσει

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου John Kirby, «η θέση της Ουάσιγκτον για το Κίεβο είναι «απόλυτα σαφής»:
«Πρώτον, πρέπει να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο».
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό.
Στη συνέχεια, όταν τελειώσει ο πόλεμος… Η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας».
Αν αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο, η πρόθεση των ΗΠΑ να παρατείνουν και να μεταφέρουν τον πόλεμο βαθιά στη Ρωσία υπογραμμίστηκε από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan.
«Η εξουσιοδότηση για ουκρανική χρήση αμερικανικών όπλων για διασυνοριακές επιθέσεις εκτείνεται οπουδήποτε από όπου οι ρωσικές δυνάμεις περνούν τα σύνορα».
Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει F-16 για να επιτεθεί στη Ρωσία και να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τις ΗΠΑ «για να καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα -ακόμα και στον ρωσικό εναέριο χώρο- εάν πρόκειται να βρεθούν στον ουκρανικό εναέριο χώρο».
Οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν το περιθώριο να κρίνουν την «πρόθεση» των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών;
Οι παράμετροι αυτής της «εξουσιοδότησης» θα διευρυνθούν γρήγορα – βαθύτερα στις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται τα ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά.

Κατανοώντας ότι ο πόλεμος πρόκειται να μεταμορφωθεί ριζικά –και εξαιρετικά επικίνδυνα– ο Πρόεδρος Putin (στην ομιλία του στο Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών) εξήγησε πώς ο κόσμος είχε φτάσει σε αυτή τη κομβική συγκυρία – που θα μπορούσε να επεκταθεί στα πυρηνικά.
Η βαρύτητα της ίδιας της κατάστασης απαιτούσε την προσφορά μιας «τελευταίας ευκαιρίας» στη Δύση, την οποία ο Putin είπε εμφατικά ότι «δεν ήταν προσωρινή κατάπαυση του πυρός για το Κίεβο για να προετοιμάσει μια νέα επίθεση, ούτε επρόκειτο για το πάγωμα της σύγκρουσης», αλλά μάλλον, οι προτάσεις του αφορούσαν την τελική ολοκλήρωση του πολέμου.

«Αν, όπως πριν, το Κίεβο και οι δυτικές πρωτεύουσες το αρνηθούν – τότε στο τέλος, αυτό είναι δική τους υπόθεση», είπε ο Putin.
Ο Putin σχεδόν σίγουρα δεν περίμενε ποτέ ότι οι προτάσεις θα γίνονταν δεκτές στη Δύση παρά μόνο με την περιφρόνηση και τον χλευασμό με τον οποίο, στην πραγματικότητα, αντιμετωπίστηκαν.
Ούτε ο Putin θα εμπιστευόταν –για μια στιγμή– τη Δύση να μην υπαναχωρήσει από μια συμφωνία, αν επρόκειτο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία σε αυτές τις γραμμές.
Εάν ναι, γιατί τότε ο Πρόεδρος Putin έκανε μια τέτοια πρόταση το περασμένο Σαββατοκύριακο, εάν η Δύση δεν μπορεί να εμπιστευτεί και η αντίδρασή της ήταν τόσο προβλέψιμη;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις