Κόκκινα δάνεια: Ο μίτος των funds οδηγεί πίσω στη Eurobank


 Χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Pillar της Eurobank, αποκωδικοποιήσαμε τη μέθοδο που κρύβεται πίσω από τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Επιστρατεύσαμε τις τεχνικές της δημοσιογραφίας δεδομένων προκειμένου να τεκμηριώσουμε τις διαδρομές του χρήματος με στοιχεία και αριθμούς.
 
Πίσω από τα δεδομένα, ξεπροβάλλει ένας μηχανισμός οικειοποίησης της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από ένα πολυπλόκαμο σχήμα εταιρειών, που μέσα από αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες και λογιστικά τρικ παράγει, συγκαλύπτει, διανέμει και φυγαδεύει σε φορολογικούς παραδείσους μεγάλες υπεραξίες, με την επιδότηση του ελληνικού κράτους.

Βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής έρευνας δεδομένων το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Pillar της Eurobank.

Τελικά, το όλο σχήμα αποδεικνύεται μεθοδικά χτισμένο υπέρ των πιστωτών, με τον αδύναμο δανειολήπτη συνήθως από χέρι χαμένο.

Ο «ιστός» των εταιρειών γύρω από το Pillar

Το Pillar είναι ένα χαρτοφυλάκιο κυρίως ενυπόθηκων δανείων αξίας περί τα 2 δισ. ευρώ, που προήλθαν από την τράπεζα Eurobank Εργασίας ΑΕ ή από τράπεζες που ο όμιλος Eurobank είχε εξαγοράσει, «και είναι εξασφαλισμένα (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) με ακίνητα κατοικίας ή άλλα ακίνητα στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται....
......
 έδρα στην Ιρλανδία, τα ακίνητα στην Ελλάδα

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι εταιρείες ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) να επιλέγουν μια «φιλική φορολογική έδρα», όπως διαφημίζεται  στο ενημερωτικό δελτίο (σελ 51).
Η έδρα αυτή συχνά είναι η Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αυγουλέα, τα SPV δημιουργούνται κυρίως «για λόγους bankruptcy remoteness [σ.σ.: περιορισμού του ρίσκου χρεοκοπίας], δηλαδή αν υπάρχουν αξιώσεις από πιστωτές του fund, να μην πηγαίνουν στο fund αλλά στο όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο έχει δική του νομική προσωπικότητα και υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητο από το fund».

«Έχουμε πιστωτικές ροές οι οποίες στην πορεία μπορεί να δημιουργήσουν επενδυτικές φούσκες και συστημικό κίνδυνο, κάτω από τη μύτη των εποπτικών αρχών»
  Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου

«Επίσης, είναι πολύ συνηθισμένο όταν δημιουργείς μια επενδυτική δραστηριότητα να την εντάσσεις κάπου όπου να μην έχει οργανική σχέση με τον ίδιο τον οργανισμό που διαχειρίζεται την επενδυτική δραστηριότητα. Εξ ου και η Ιρλανδία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για όλα αυτά τα επενδυτικά οχήματα ή οχήματα ειδικού σκοπού.
Αλλά ο κύριος λόγος είναι για να μην μπορούν να εγερθούν αξιώσεις εναντίον του κεφαλαίου από πιστωτές ή από όσους έχουν διαφορές με το επενδυτικό κεφάλαιο…
Είναι παλιά τεχνική, δεν έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την Ελλάδα. Είναι κάτι που χρησιμοποιήθηκε ευρέως και στις ΗΠΑ πριν από την πρόσφατη κρίση», εξηγεί ο καθηγητής. Ωστόσο, «κάποιες φορές το SPV δημιουργείται και για φοροαποφυγή».
...
Ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός στο ΕΚΠΑ, Νίκος Στραβελάκης, προκρίνει το γεγονός ότι

οι αγοραστές των δανείων αρνούνται να έχουν ελληνικό ΑΦΜ, γιατί «προσπαθούν να μην πληρώσουν φόρο στα πιθανά κέρδη που θα βγάλουν»

Τα δε ποσά που «κάνουν φτερά» για το εξωτερικό είναι τεράστια:
Η αξία των υπό διαχείριση δανείων από τους servicers ήταν 69,466 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Από αυτά, τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 21,646 δισ. ευρώ – το ⅓ δηλαδή.
....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. https://www.protothema.gr/greece/article/1514482/thessaloniki-europride-patelis-tsounis-kai-bourla-stin-parelasi/

    Στην χώρα των αποχαυνομενων μπολιασμενων, οι εχθροί περπατούν ανενόχλητοι σπάζοντας πλάκα και διασκεδάζοντας με την κατάντια μας τρίβοντας τα χέρια τους.
    Λίγο πριν ξεσπάσει η μπόρα η δαιμονική...
    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περπατουν αμεριμνοι αναμεσα σε "δικους" τους

      ΛΟΚΙ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις