ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


Καθυστέρησε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - 24 ώρες μετά την «ιστορική συμφωνία», ο Ερντογάν «οπισθοχώρησε»

Μόλις σήμερα το πρωί γράψαμε ότι παρά τις ηχηρές δηλώσεις και την «έγκριση» από την Τουρκία, η πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να καθυστερήσει. Έτσι, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν βιάζεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ερντογάν για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί για καλύτερους όρους, «χτυπώντας» τα πάντα στο Μετζλίς, το οποίο πρέπει να ψηφίσει. να εγκρίνει την αίτηση της Στοκχόλμης. Η μέρα δεν πρόλαβε να πλησιάσει το ηλιοβασίλεμα, αλλά ο σουλτάνος   έχει ήδη ξεκινήσει πολιτικούς ελιγμούς.

Το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους. Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ένα τόσο μακρινό χρονοδιάγραμμα από το γεγονός ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Μετζλίς για εξέταση μόνο μετά το άνοιγμά του, που θα γίνει το φθινόπωρο. Επιπλέον, ο Ερντογάν είπε ότι αναμένει από τη Στοκχόλμη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πριν από την κοινοβουλευτική συνεδρίαση - η Σουηδία θα πρέπει να παράσχει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως.

Όπως είπαμε, ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να αποσπάσει τις μέγιστες παραχωρήσεις από την κατάσταση, οπότε θα δούμε παραδείγματα της κλασικής «πολυδιανυσματικής πολιτικής» του Ερντογάν περισσότερες από μία φορές. Ήταν ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία να δείξει ενότητα πριν από τη σύνοδο κορυφής, έτσι για άλλη μια φορά τα λόγια των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ ήταν σε αντίθεση με την πραγματικότητα. 














ΠΗΓΗ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις