Τι είναι οι βόμβες διασποράς...?

 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν

το βράδυ της Παρασκευής ότι θα στηρίξουν τον ουκρανικό στρατό περαιτέρω, με την αποστολή «πυρομαχικών διασποράς».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συζητήσει ήδη το θέμα με τους συμμάχους, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί ο συγκεκριμένος, αμφιλεγόμενος τύπος πυρομαχικών για τον άμαχο πληθυσμό.

Δικαιολόγησε ωστόσο την απόφαση της Ουάσιγκτον λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη αυτόν τον τύπο εκρηκτικής ύλης στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Και το Κίεβο εδώ και καιρό ζητούσε άλλωστε την παράδοση πυρομαχικών διασποράς.

Από γερμανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ εμφανίστηκε  πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία κατά την εκτίμησή του «δεν ελήφθη εύκολα». Μάλιστα όπως σημειώνει σε δήλωσή του: «Η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυρομαχικά για να προστατεύσει τον πληθυσμό της. Πρόκειται για χρήση τους από την κυβέρνηση της χώρας για την απελευθέρωση των εδαφών της».

Τι λένε οι Γερμανοί Πράσινοι

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής από τους Πρασίνους, Άντον Χοφράιτερ, αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «τα πυρομαχικά διασποράς δικαίως απαγορεύονται», καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της αποστολής πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία, όπως έχει ήδη πράξει η Μεγάλη Βρετανία. Ο ίδιος θεωρεί επίσης ότι και η Γερμανία θα πρέπει να συνδράμει στη «συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών», με την Δανία και την Ολλανδία να ηγούνται ήδη σχετικών προσπαθειών.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ εδώ και καιρό αντιτίθεται στην παράδοση τέτοιων όπλων στην Ουκρανία.

«Η Συμφωνία του Όσλο δεσμεύει τη γερμανική κυβέρνηση» έχει δηλώσει η Μπέρμποκ. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, από το 2010 απαγορεύεται η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις 110 συμβαλλόμενες χώρες, ενώ 13 ακόμη κράτη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, δίχως όμως να την επικυρώσουν – οπότε δεν υποχρεούνται να την εφαρμόσουν.

Ποιοι δεν έχουν απαγορεύσει τα πυρομαχικά διασποράς;

Ωστόσο η Ρωσία, οι HΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Ουκρανία δεν εντάσσονται στη Σύμβαση του Όσλο. Την ίδια στιγμή, αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, λόγω της νέας χρήσης αλλά και της πιο εμπεριστατωμένης καταγραφής δεδομένων.

Οι μισές απώλειες καταγράφηκαν στη Συρία – τόσο από επιθέσεις, όσο και από πυρομαχικά που δεν εξεράγησαν. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα πυρομαχικά διασποράς κατά την επίθεση στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν επίσης χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με το HRW.

«Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των όπλων, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους» δήλωσε στην DW ο ερευνητής του HRW Ριχ Βάιρ. «Πολλά από αυτά τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται και εκθέτουν τους πολίτες σε κίνδυνο για δεκαετίες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις