Τουρκική τράπεζα στη Θράκη προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια σε μουσουλμάνους για να δώσει κίνητρα να εγκατασταθούν και άλλοι στη χώρα μας
Όλο και μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση
συντελεί η Τουρκία στην περιοχή της Θράκης τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως «πολιορκητικό κριό», μια τράπεζα. Όχι όμως μια οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά το μεγαλύτερο κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της γειτονικής χώρας, την T.C. Ziraat Bankasi, που έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην Ελλάδα. Αυτό που κάνει, είναι να χορηγεί με ευνοϊκούς όρους στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια σε μουσουλμάνους της ακριτικής περιοχής, ενισχύοντας με αυτό τον νόμιμο τρόπο, το τοπικό μειονοτικό στοιχείο.Σύμφωνα με κατά καιρούς αναφορές, σκληροπυρηνικοί τουρκογενείς κάτοικοι του Έβρου φροντίζουν να αγοράζουν με κάθε ευκαιρία σπίτια και κτήματα χριστιανών σε ερειπωμένα χωριά, με χαμηλότοκα δάνεια που λαμβάνουν από την εν λόγω τράπεζα.
Πρόσφερε καταναλωτικά δάνεια με τόκο 3% έναντι 16% των ελληνικών τραπεζών
Μάλιστα όπως είχε καταγγελθεί προ ετών στη Βουλή των Ελλήνων από τον
βουλευτή Ιωάννη Κοραντή μέσω ερώτησης προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,
«η εν λόγω Τράπεζα, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην
Ελλάδα το 2008, αποκτώντας ταχέως πελάτες, στους οποίους προσφέρει,
σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, καταναλωτικά δάνεια με χαμηλό
επιτόκιο, μόλις 3% ετησίως, την στιγμή που οι ελληνικές Τράπεζες
απαιτούν επιτόκια 12-16%».
Αυτή τη στιγμή η Ziraat Bankasi, ανήκουσα στα κρατικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας που εδώ και έξι χρόνια έχουν ενταχθεί στο Μετοχικό Ταμείο Διαχείρισης Πλούτου της Τουρκίας, λειτουργεί κατάστημα στην πόλη της Ξάνθης (επί της οδού Μιχαήλ Καραολή) και υποκαταστήματα στην Κομοτηνή (στην πλατεία Ειρήνης) κα στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την πλατεία Συντάγματος, στην αρχή της οδού Ερμού. Παράλληλα είχε ανοίξει υποκατάστημα και στην πόλη της Ρόδου (επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 16 και Αμερικής) αλλά διέκοψε τις εργασίες του στις 31 Ιανουαρίου 2018 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου. Όσο λειτουργούσε στο νησί υπήρχαν αντιδράσεις, καθώς φημολογούνταν πως εκτός από το κατάστημα της Ρόδου, ετοιμαζόταν να ανοίξει υποκαταστήματα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.
«Δεν σκεφτόμαστε να αποχωρήσουμε από την Ελλάδα»
Το 2011 ο γενικός διευθυντής της Ziraat Ακίν Τσαγλάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Άρμπιλ του Βορείου Ιράκ, όπου μετείχε στην τελετή εγκαινίων υποκαταστήματος, δήλωνε πως «εκδηλώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με την έννοια να ανοίξουμε υποκαταστήματα και να εξαγοράσουμε τράπεζες, αλλά συναντάμε αντιδράσεις». Όπως ανέφερε, κατατίθενται ερωτήσεις για το θέμα αυτό στη Βουλή, ενώ χαρακτήριζε μυθεύματα τα περί σκοπιμοτήτων που αποδίδονται όσον αφορά τη δραστηριοποίηση της τράπεζάς του στην Ελλάδα. Ξεκαθάριζε ωστόσο ότι «δεν σκεφτόμαστε σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουμε, διότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στη δραστηριότητά μας, που να έρχεται σε αντίθεση προς την ελληνική νομοθεσία» και πράγματι, όσον αφορά τη νόμιμη δραστηριότητά της δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου