Γαλλική LE MONTE:“Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε πλέον όλοι υπάρχει κλ/ματική αλλαγή κάθε παιδί επιβαρύνει το περιβάλλον”

 

Πραγματικά ανήκουστα είναι

αυτά που διαβάζουμε σε μια εφημερίδα με το όνομα της “Le Monde”. Ανοιχτά αναφέρεται σε μείωση του πληθυσμού, ενώ πραγματεύεται, το αν ένα παιδί επηρεάζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου! Αναρωτιέται κανείς, ποιος νοσηρός (και ηλίθιος συνάμα) νους κάνει τέτοιες σκέψεις;

Ακολουθεί ακριβή μετάφραση από τα γαλλικά των βασικών σημείων, από τις δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις του μέσου:

Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμόςθα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια πριν από το τέλος του έτους, είναι καιρός να φανταστούμε νέες λύσεις για τη μείωση της ανθρώπινης γονιμότητας, διαβεβαιώνει, σε φόρουμ στον «Κόσμο», η ένωση Υπεύθυνη Δημογραφία.

Το έτος 2022 χαρακτηρίζεται από τη σταθερή και αδυσώπητη πρόοδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω της καύσης ορυκτών πόρων (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) που συνοδεύεται από την αύξηση της συγκέντρωσης CO 2 και άλλων αερίων θερμοκηπίου (GHG) στην ατμόσφαιρα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δοθεί από καιρό προτεραιότητα στο τι θα μπορούσε να γίνει για να σταθεροποιηθεί ή και να αντιστραφεί αυτή η αύξηση, προκειμένου να μετριαστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή γίνεται επίσης μια σημαντική ανησυχία. Οδηγούμαστε έτσι να εφαρμόζουμε ταυτόχρονα προσεγγίσεις μετριασμού και προσαρμογής. Συγκεκριμένα, αυτό ισοδυναμεί με την παροχή προτεραιότητας, στο πλαίσιο των ολοένα και πιο επειγουσών προσεγγίσεων προσαρμογής, σε εκείνες που την ίδια στιγμή κινούνται προς την κατεύθυνση του μετριασμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Στην πραγματικότητα, το ζήτημα της αντιστοίχισης πόρων με τις ανάγκες απέχει πολύ από το να έχει εξαφανιστεί στις αρχές του 21ου αιώνα . Τώρα επικεντρώνεται κυρίως στις ενεργειακές ανάγκες, η ικανοποίηση των οποίων απαιτεί την ικανοποίηση των αναγκών σε αγαθά και υπηρεσίες: η σύγκρουση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο οι παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής είναι ευαίσθητες στη διαθεσιμότητα ορυκτών πόρων και έχουν ελάχιστα περιθώρια.

Στη Γαλλία και αλλού, οι εντάσεις αυξάνονται επίσης για ανταγωνιστικές χρήσεις γης: διαβίωση, διατροφή, παραγωγή βιοκαυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατήρηση άγριων περιοχών. Ομοίως, η στάθμη και η κατανομή των υδάτινων πόρων προκαλούν συναγερμό. Αυτή η περίπτωση δείχνει επίσης τη διασύνδεση των θεμάτων: η διαθεσιμότητα νερού έχει αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή, αλλά και στις ποτάμιες μεταφορές, την ψύξη των σταθμών παραγωγής ενέργειας κ.λπ.Τον Νοέμβριο, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πόσους ανθρώπους μπορεί να υποστηρίξει ο πλανήτης; Αυξάνει αναγκαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ένα νεογέννητο παιδί; Πώς θα ζήσουν τα παιδιά μας σε έναν κόσμο που ζεσταίνει;

Ο Emmanuel Pont είναι μηχανικός και δημοσιεύτηκε το 2022. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε παιδιά για να σώσουμε τον πλανήτη; Είναι ο καλεσμένος του πρώτου επεισοδίου της 2ης σεζόν του Human heat.

Το “Human Warmth” είναι ένα εβδομαδιαίο podcast προβληματισμού και συζήτησης, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής πρόκλησης. Ακούστε ένα νέο επεισόδιο δωρεάν κάθε Τρίτη, στο Lemonde.fr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 8 ΔΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ,ΑΛΛΑ ΙΣΑ ΙΣΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΡΥΘΜΟ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΌ.

    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΑ ΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩΓΉΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ Η ΚΑΜΠΑΛ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ,ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΈΡΜΑΝΣΗ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΨΕΜΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ Η ΔΗΘΕΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΉ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΌΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΣΟΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ....

    ΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΆΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΒΟΎΝΤΑΙ ΣΥΓΧΡΌΝΩΣ. ΓΙΑΤΙ;

    ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΛΑΝΗΤΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΜΕ ΨΕΥΔΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΜΟΡΤΕΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ 500.000.000 ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ.ΚΟΝΤΡΟΛ.ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΚΚ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ.

    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις