ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΧΡΟΝΩΝ...Το Κόκκινο Κρέας Δεν Αποτελεί Κίνδυνο Για Την Υγεία. Νέα Μελέτη Κατακεραυνώνει Την Άθλια Κατευθυνόμενη Έρευνα

 

Μελέτες συνδέουν εδώ και χρόνια την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος. Αλλά κρυμμένες στις εσοχές αυτών των δημοσιευμένων εγγράφων υπάρχουν αξιοσημείωτοι περιορισμοί.

Σχεδόν όλες οι έρευνες είναι παρατηρησιακές, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν πειστικά την αιτιώδη συνάφεια.

Οι περισσότερες μαστίζονται από συγχυτικές μεταβλητές. Για παράδειγμα, ίσως οι κρεατοφάγοι απλά τρώνε λιγότερα λαχανικά, ή τείνουν να καπνίζουν περισσότερο, ή ασκούνται λιγότερο;

Επιπλέον, πολλές βασίζονται σε αυτοαναφερόμενη κατανάλωση. Το απλό γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν τι τρώνε με ακρίβεια. Και τέλος, τα αναφερόμενα μεγέθη επίδρασης σε αυτές τις επιστημονικές εργασίες είναι συχνά μικρά. Αξίζει πραγματικά να ανησυχούμε για έναν υποτιθέμενο κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου;

Μελέτη Καταγγέλλει την Τεμπέλικη Έρευνα

Σε μια νέα, άνευ προηγουμένου προσπάθεια, επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασαν δεκαετίες ερευνών σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις συνδέσεις της με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, διαμορφώνοντας ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για την επικοινωνία των κινδύνων για την υγεία κατά τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους ως επί το πλείστον διαλύουν τις όποιες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

"Βρήκαμε ασθενείς ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, του διαβήτη τύπου 2 και της ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Επιπλέον, δεν βρήκαμε στοιχεία συσχέτισης μεταξύ του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του ισχαιμικού ή αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου", συνοψίζουν.

Οι επιστήμονες του IHME παρατηρούσαν εδώ και δεκαετίες την κακοτεχνία της επιστήμης της υγείας. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται εκατοντάδες ειλικρινά τεμπέλικες μελέτες που απλώς προσπαθούν να βρουν μια παρατηρησιακή σχέση μεταξύ κάποιας ενέργειας -της κατανάλωσης ενός τροφίμου για παράδειγμα- και ενός αποτελέσματος για την υγεία, όπως ο θάνατος ή η ασθένεια.

Στο τέλος, λόγω των πρόχειρων μεθόδων, των διαφορετικών πληθυσμών υποκειμένων και των ασυνεπών στατιστικών μέτρων, τα πάντα, ιδίως τα διάφορα τρόφιμα, φαίνεται να συνδέονται και να μη συνδέονται με τον καρκίνο. Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να ερμηνεύσει το κοινό αυτό το χάος;

Ένα Νέο Σύστημα για τον προσδιορισμό του κινδύνου

Και έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στη συνάρτηση κινδύνου "burden of proof", μια νέα στατιστική μέθοδο για την ποσοτική "αξιολόγηση και σύνοψη των αποδείξεων κινδύνου σε διάφορα ζεύγη κινδύνου-εξόδου". Χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση, οποιοσδήποτε ερευνητής μπορεί να αξιολογήσει δημοσιευμένα δεδομένα για έναν συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση, να υπολογίσει έναν ενιαίο αριθμό που μεταφράζεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης από ένα έως πέντε αστέρια.

"Μια βαθμολογία ενός αστεριού υποδηλώνει ότι μπορεί να μην υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς ή της κατάστασης και του αποτελέσματος για την υγεία. Δύο αστέρια υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά ή η κατάσταση συνδέεται τουλάχιστον με 0-15 τοις εκατό αλλαγή στην πιθανότητα ενός αποτελέσματος υγείας, ενώ τρία αστέρια υποδηλώνουν τουλάχιστον 15-50 τοις εκατό αλλαγή, τέσσερα αστέρια υποδηλώνουν τουλάχιστον 50-85 τοις εκατό αλλαγή και πέντε αστέρια υποδηλώνουν αλλαγή άνω του 85 τοις εκατό".

Όταν η IHME χρησιμοποίησε αυτή τη λειτουργία σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις πιθανές συνδέσεις της με διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, διαπίστωσε ότι καμία δεν δικαιολογούσε μεγαλύτερη βαθμολογία από δύο αστέρια.

"Τα στοιχεία για άμεσο αγγειακό ή υγειονομικό κίνδυνο από την τακτική κατανάλωση κρέατος είναι πολύ χαμηλά, σε σημείο που μάλλον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", σχολίασε ο Dr. Steven Novella, νευρολόγος του Yale και πρόεδρος της Σκεπτικιστικής Εταιρείας της Νέας Αγγλίας (New England Skeptical Society). "Υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερες ενδείξεις για έναν κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση πολύ λίγων λαχανικών. Αυτός είναι πραγματικά ο κίνδυνος μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας, αυτές οι θερμίδες κρέατος εκτοπίζουν τις θερμίδες των λαχανικών".

Η ομάδα του IHME σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία του βάρους απόδειξης για όλα τα είδη κινδύνων για την υγεία, δημιουργώντας μια τεράστια, ελεύθερα προσβάσιμη βάση δεδομένων.

"Εκτός από το να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, η ανάλυσή μας μπορεί να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για την υγεία και την ευεξία, έτσι ώστε να επικεντρωθούν στους παράγοντες κινδύνου με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία", ανέφερε σε δήλωσή της η Dr. Emmanuela Gakidou, καθηγήτρια Επιστημών Μετρικής της Υγείας στο IHME και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Οι ερευνητές στον τομέα της υγείας μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανάλυση για να εντοπίσουν τους τομείς όπου τα τρέχοντα στοιχεία είναι αδύναμα και χρειάζονται πιο οριστικές μελέτες".

 

 

 

 

*** Δικτυογραφία:

Red meat is not a health risk. New study slams shoddy research | Principia Scientific Intl.

https://principia-scientific.com/red-meat-is-not-a-health-risk-new-study-slams-shoddy-research/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΑΥΤΑ ΕΊΝΑΙ ΓΝΩΣΤΆ ΑΠΟ ΑΝΈΚΑΘΕΝ
    ΠΑΝ ΜΈΤΡΟΝ ΆΡΙΣΤΟΝ


    ΤΖΟΛΙ ΠΑΡΤΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις