Εκκαθαρίσεις “δυτικών” πριν την πολεμική εμπλοκή της Λευκορωσίας: Νεκρός ο Υπουργός Εξωτερικών – Απέλυσαν τον Διοικητή της Αεροπορίας

 Ποια χώρα έχει τα περισσότερα άρματα μάχης στον κόσμο – Που βρίσκεται η Ελλάδα;

Κλείδωσε η πολεμική εμπλοκή της Λευκορωσίας

στην νέα επίθεση που σχεδιάζει ο ρωσικός Στρατός στην Δυτική Ουκρανία και στο Κίεβο.

Χτες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πέθανε ο δυτικόφιλος υπουργός Εξωτερικών της χώρας ενώ δύο μέρες πριν αποπέμφθηκε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας και των Δυνάμεων Αεράμυνας της Λευκορωσίας, στρατηγός Ιγκόρ Γκολούμπ.

Ο Μακέι ήταν 64 ετών και ήταν επικεφαλής της λευκορωσικής διπλωματίας από το 2012.

Στα μέσα της εβδομάδας είχε παραστεί στη σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας –μιας στρατιωτικής συμμαχίας πολλών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών– στο Γερεβάν.

Την Δευτέρα ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Αποστολικό Νούντσιο στο Μινσκ, αρχιεπίσκοπο Άντε Γιόζιτς, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές και τις ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2020, ο Μακέι ήταν ένας από τους πρωτεργάτες των προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων της Λευκορωσίας με τη Δύση, ενώ είχε ασκήσει κριτική στη Ρωσία.

Ωστόσο, άλλαξε απότομα τη στάση του όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι τις υποκινούσαν πράκτορες της Δύσης.

“Σοκαριστήκαμε από τις αναφορές για τον θάνατο του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι” ανέφερε μέσω του Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται  για εκκαθαρίσεις δυτικών πυρήνων στην Λευκορωσία πριν την έναρξη της νέας ρωσικής επίθεσης.

Ο 64χρονος πολιτικός, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών ήταν πολύ κοντά στην δύση. Κύκλοι των Ρώσων στην Λευκορωσία τον αποκαλούσαν 5η φάλαγγα.

Είχε σηκώσει όλο το βάρος των επαφών με την ΕΕ για χρόνια ενώ προειδοποιούσε δημόσια για “ρωσικά σχέδια υποταγής της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με τους Ρώσους εκτός από δυτικόφιλος, ήταν και πιθανός διάδοχος του Λουκασένκο.

Ανάπτυξη Patriot σε ουκρανικό έδαφος – Σε συζητήσεις η Γερμανία

Παράλληλα, παράθυρο για την αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot σε ουκρανικό έδαφος, έπειτα από σχετικό αίτημα της Πολωνίας, ανοίγει η Γερμανία.

«Συζητάμε με τους συμμάχους μας για την διαχείριση της πρότασης της Πολωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο προσέφερε στην Βαρσοβία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot μετά το χτύπημα πυραύλου στο πολωνικό έδαφος, στην μεθόριο με την Ουκρανία. Στην συνέχεια, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Mariusz Błaszczak, ζήτησε από την Γερμανία να στείλει αυτές τις μονάδες των Patriot στην Ουκρανία αντί της Πολωνίας.

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να διαφωνεί με την πρόταση της Γερμανίας.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε ότι η αποστολή των Patriot πρέπει να είναι απόφαση των χωρών, αφού λάβουν υπ’ όψιν τους κανόνες σχετικά με τον τελικό χρήστη. «Ειδικές αποφάσεις επί ειδικών συστημάτων είναι εθνικές αποφάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Ορισμένες φορές υπάρχουν συμφωνίες τελικού χρήστη και άλλα πράγματα, άρα χρειάζεται να γίνουν διαβουλεύσεις με τους άλλους συμμάχους. Αλλά, τελικά, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις» τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Stoltenberg έγιναν αφού η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Christine Lambrecht, δήλωσε ότι η αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ απαιτεί προηγουμένως συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους.

Τα συστήματα Patriot παράγονται από την αμερικανική Raytheon.

Από την Βαρσοβία, ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda, δήλωσε ότι αποτελεί απόφαση της Γερμανίας πού θα αναπτυχθούν οι αντιαεροπορικές μονάδες Patriot και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα.

«Από στρατιωτικής απόψεως, θα ήταν καλύτερο αν αναπτύσσονταν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν και το πολωνικό έδαφος. Τότε θα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τόσο την Ουκρανία, όσο και την Πολωνία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάουνας της Λιθουανίας ο Duda και συνέχισε «αλλά, η απόφαση ανήκει στην γερμανική πλευρά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΛΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΥΦΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΤΙΔΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΤΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ.ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΥΝΤΣΙΟ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΜΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ.
    ΟΤΑΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ,ΕΣΥ ΑΠΛΑ ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΜΩΒ ΚΟΡΔΕΛΛΑ ΦΟΡΑ ΣΕΜΝΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ.Η ΣΑΜΠΑΝΙΑ;

    ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΕΚΈΜΒΡΗΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΕΊΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ.

    ΡΙΤΑ






    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις