Ο Stoltenberg μόλις άνοιξε τις πύλες της κολάσεως
Πρωτοφανής και εξαιρετικά επικίνδυνη
παρέμβαση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24/2/2022.Ο Stoltenberg ούτε λίγο, ούτε πολύ δίνει το έναυσμα για μία άμεση εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χτυπήσει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Ο Stoltenberg παραδέχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χρήση όπλων που προμήθευσε η Δύση για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία αποτέλεσε εδώ και καιρό σημείο διαμάχης μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου, λόγω των φόβων κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Προκλητικός ισχυρισμός: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα
«Εναπόκειται σε κάθε σύμμαχο να αποφασίσει, εάν υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, σχετικά με το τι προσφέρουν στην Ουκρανία» δήλωσε ο Stoltenberg στο Radio Free Europe.
«Αλλά γενικά, πρέπει να θυμόμαστε τι είναι αυτό.
Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε ο Stoltenberg.
«Και αυτό περιλαμβάνει επίσης το χτύπημα νόμιμων στρατιωτικών στόχων, ρωσικών στρατιωτικών στόχων, εκτός Ουκρανίας.
Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να το κάνει, για να προστατεύσει τον εαυτό της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δίνοντας μία προκλητικά αυθαίρετη ερμηνεία στην έννοια Δίκαιο.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στους Financial Times την Πέμπτη (22/2/2024) ότι ο Stoltenberg είπε ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος νόμιμων ρωσικών στρατιωτικών στόχων εκτός Ουκρανίας.
Τα σχόλια Stoltenberg αντιπροσωπεύουν μία κλιμάκωση στη ρητορική του, καθώς ποτέ στον παρελθόν δεν είχε αναφερθεί σε δικαίωμα των Ουκρανών να χτυπήσουν σε ρωσικό έδαφος βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η συζήτηση για τη χρήση δυτικών όπλων προκειμένου να χτυπηθεί η Ρωσία είναι πιθανό να ενταθεί, καθώς ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αρχίζουν να στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.
«Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε πραγματικά ότι παρόλο που η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δύσκολη, δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τη Ρωσία και να υποτιμούμε την Ουκρανία», είπε ο Stoltenberg σημειώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να πραγματοποιήσουν «βαθιά πλήγματα» στη Ρωσία.
Το αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος, εάν είναι οπλισμένο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανή εμβέλεια των χτυπημάτων του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος.
Τους τελευταίους μήνες το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας με drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης πετρελαίου που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
Ωστόσο, λόγω των ανησυχιών της Δύσης σχετικά με τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, η Ουκρανία μόνο υπαινίσσεται την ευθύνη της, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας Yuri Ihnat είπε ότι κατά κανόνα το Κίεβο δεν σχολιάζει.
Αρνητική η Γερμανία για πυραύλους Taurus
Η Γερμανική Βουλή (Bundestag) τάχθηκε κατά του σχεδίου ψηφίσματος της αντιπολίτευσης που απαιτεί την παροχή πυραύλων cruise στο Κίεβο.
Η Bundestag, καταψήφισε την Πέμπτη (22/2/2024) την πρόταση της αντιπολιτευόμενης Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) που ζητούσε από τη γερμανική κυβέρνηση να αρχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους cruise Taurus. «182 ψήφισαν υπέρ, 480 κατά, 5 απείχαν», είπε ο πρόεδρος της Bundestag.
Το κύριο ζήτημα με την προμήθεια των πυραύλων Taurus είναι η εμβέλειά τους στα 500 χιλιόμετρα γεγονός που τους καθιστά ικανούς να χτυπήσουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Η Γερμανία στο παρελθόν δεν είχε προμηθεύσει στο Κίεβο όπλα με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Γερμανοί ειδικοί δεν έχουν συζητήσει ακόμη, εάν οι πύραυλοι θα μπορούσαν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να μην μπορούν να φτάσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην έγκριση τέτοιων επιδρομών υπό τον φόβο της κλιμάκωσης με τη Μόσχα.
Σκληρή απάντηση Putin
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χτυπήσει τα F-16 που προμηθεύονται από τη Δύση έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας, τα οποία, όπως είπε, κινδύνευαν να φέρουν το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να παρασύρει το ΝΑΤΟ περαιτέρω σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση», είπε ο Putin το 2023.
«Τα τανκς καίγονται και τα F-16 θα καούν εξίσου καλά»
Πιο πρόσφατα, ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι περαιτέρω δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.
«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο αλλά ο χρόνος τρέχει όλο και πιο γρήγορα», δήλωσε o Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας.
«Και σε αυτό βλέπω επίσης την ανικανότητα των δυτικών κυβερνήσεων που λένε πάντα το ίδιο πράγμα: ‘’Οι Ρώσοι προσπαθούν να μας τρομάξουν, δεν θα το κάνουν ποτέ.’’ Κάνουν λάθος. Αν διακυβεύεται η ύπαρξη της χώρας μας, τότε τι επιλογή έχει ο αρχηγός του κράτους μας; Καμία», τόνισε ο Medvedev.
Οι δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας για το Κίεβο έχουν γίνει πιο κρίσιμες καθώς η κατάσταση στην πρώτη γραμμή γίνεται ολοένα και πιο δυσοίωνη για τους Ουκρανούς που ηττώνται καταφανώς, όπως απεδείχθη και με την κατάληψη της σημαντικής πόλης Avdiivka.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου