H Aίγυπτος πούλησε ολόκληρη πόλη στα ΗΑΕ για 35 δισ. δολάρια!

 H Aίγυπτος πούλησε ολόκληρη πόλη στα ΗΑΕ για 35 δισ. δολάρια!

Η Αίγυπτος πούλησε μία

ολόκληρη πόλη αντί τιμήματος 35 δισ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Συγκεκριμένα παραδίδει για… «ανάπτυξη» την πόλη Ras el-Hekma στη βορειοδυτική ακτή της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Mοσταφά Μαντμπούλι μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς συμμαχικούς δεσμούς πλέον αφού και οι δύο ανήκουν στο «μπλοκ» των BRICS.

 

 Ο Μαντμπούλι είπε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της Αιγύπτου και των Εμιράτων, ότι η Αίγυπτος θα λάβει προκαταβολή ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ερχόμενη εβδομάδα και άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια εντός δύο μηνών!

 

 

 

Αυτά βέβαια θα είναι τα άμεσα χρήματα που θα λάβει η Αίγυπτος καθώς θα κερδίζει κι άλλα καθώς θα εισπράττει μερίδιο των κερδών από αυτά που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση της πόλης από τα ΗΑΕ.

«Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση σε έργο αστικής ανάπτυξης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα νέα για την πώληση έχουν προκαλέσει καταδίκη από επικριτές της κυβέρνησης, οι οποίοι είπαν ότι η συγκεκριμένη γη είναι μια από τις πιο πολύτιμες παράκτιες τοποθεσίες της Αιγύπτου και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί από τοπικούς επενδυτές.

Πάντως, η πώληση μίας ολόκληρης πόλης και μάλιστα «φιλέτου», δείχνει το τι μπορεί να προκαλέσει μία οικονομική κατάρρευση σε μία χώρα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Ελλάδα όπου με τα μνημόνια παραχωρήθηκαν οι υποδομές της, τα μνημεία της, τα λιμάνια της, τα αεροδρόμιά της, οι σιδηρόδρομοι της και οτιδήποτε παράγει κέρδος για 100 χρόνια στους δανειστές.

Ο Μαντμπούλι είπε ότι το αιγυπτιακό κράτος θα έχει μερίδιο από τα κέρδη από αυτό το έργο, αν και θα είναι ιδιωτική επιχείρηση.

Είπε επίσης ότι η περιοχή του έργου της Ras el-Hekma είναι 170 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει κατοικημένες γειτονιές, τουριστικά θέρετρα, σχολεία, πανεπιστήμια, μια βιομηχανική ζώνη, μια κεντρική οικονομική και επιχειρηματική περιοχή, μια διεθνή μαρίνα για τουριστικά γιοτ  και ένα διεθνές αεροδρόμιο νότια της πόλης.

Ο Μαντμπούλι είπε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει 11 δισ. δολάρια που έχουν ήδη κατατεθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Κεντρική Τράπεζα, ποσό που θα μετατραπεί σε επιχορήγηση.

Σχετικά με την τύχη των κατοίκων της περιοχής Ras el-Hekma, ο Madbouly είπε ότι θα μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές και θα τους παρασχεθεί οικονομική αποζημίωση. Πρόσθεσε ότι το έργο θα αμβλύνει την οικονομική κρίση της χώρας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας των επιχειρήσεων Naguib Sawiris είπε ότι θα συμβάλει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης «προσελκύοντας ξένο νόμισμα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σταθεροποιώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία».

Η Αίγυπτος βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια συμφωνία διάσωσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια.

Αναμένεται να ακολουθήσει υποτίμηση του νομίσματος για να ταιριάζει με τα επιτόκια της «μαύρης αγοράς» – σχεδόν διπλάσια από την επίσημη ισοτιμία των 31 αιγυπτιακών λιρών προς το δολάριο ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος, όπου ζουν περισσότεροι από 109 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση, με πληθωρισμό ρεκόρ και ελλείψεις ξένου συναλλάγματος.

Τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αίγυπτο έφτασε κοντά στο 40%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, βυθίζοντας πολλούς Αιγύπτιους κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ήταν ήδη κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας πριν από την τρέχουσα κρίση.

Το εξωτερικό χρέος έχει τετραπλασιαστεί, φθάνοντας τα 164 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τη σχεδόν 10ετή προεδρία του προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Η εξυπηρέτηση του χρέους καταναλώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων δαπανών του κράτους.

Τα συνολικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Αιγύπτου είναι 35 δισ. δολάρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις