Γιγαντιαία «τρύπα» στον ήλιο (60 φορές μεγαλύτερη από τη Γη) απειλεί να χτυπήσει την Γη με ισχυρή ηλιακή καταιγίδα

 Αυτό μας έλειπε… Γιγαντιαία «τρύπα» στον ήλιο (60 φορές μεγαλύτερη από τη Γη) απειλεί να χτυπήσει την Γη με ισχυρή ηλιακή καταιγίδα [βίντεο]

Ένα τερατώδες σκοτεινό κομμάτι,

γνωστό ως στεφανιαία τρύπα, εμφανίστηκε πρόσφατα κοντά στον ισημερινό του ήλιου. Το τεράστιο αυτό σχίσμα σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να “βλέπει” προς τη Γη.

Η τεράστια σκοτεινή τρύπα που έχει ανοίξει στην επιφάνεια του ήλιου εκτοξεύει ισχυρά ρεύματα ασυνήθιστα γρήγορης ακτινοβολίας, γνωστά ως ηλιακές καταγίδες. Το μέγεθος και ο προσανατολισμός του χάσματος, το οποίο είναι μεγαλύτερο από 60 φορές την επιφάνεια της Γης, είναι άνευ προηγουμένου, λένε οι επιστήμονες.

Σχηματίστηκε κοντά στον ισημερινό του ήλιου στις 2 Δεκεμβρίου και έφτασε στο μέγιστο πλάτος του περίπου 497.000 μίλια (800.000 χιλιόμετρα) μέσα σε 24 ώρες,  ανέφερε το Spaceweather.com. Από τις 4 Δεκεμβρίου, στρέφεται απευθείας στη Γη.

Οι ειδικοί αρχικά προέβλεψαν ότι αυτή η τρύπα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μέτρια (G2) γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή ρεύματος ραδιοφώνου και ισχυρές  καταιγίδες σέλας  για τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο ηλιακός άνεμος ήταν λιγότερο έντονος από το αναμενόμενο, επομένως η καταιγίδα που προέκυψε ήταν ασθενής (G1) μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Spaceweather.com. 

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνει η τρύπα στον ήλιο, αλλά οι προηγούμενες στεφανιαίες τρύπες έχουν διαρκέσει για περισσότερο από μία ηλιακή περιστροφή (27 ημέρες) στο παρελθόν, σύμφωνα με το NOAA. 

Οι στεφανιαίες τρύπες εμφανίζονται όταν τα μαγνητικά πεδία που συγκρατούν τον ήλιο στη θέση του ανοίγουν ξαφνικά, προκαλώντας την απομάκρυνση του περιεχομένου της επιφάνειας του ήλιου, σύμφωνα με την  Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας  (NOAA). Οι στεφανιαίες οπές εμφανίζονται σκούρες επειδή είναι πιο ψυχρές και λιγότερο πυκνές από το πλάσμα του ηλίου.

Τα ρεύματα ακτινοβολίας από τις στεφανιαίες τρύπες είναι πολύ πιο γρήγορα από τον κανονικό ηλιακό άνεμο και συχνά προκαλούν διαταραχές στη μαγνητική ασπίδα της Γης, γνωστές ως γεωμαγνητικές καταιγίδες. Η τελευταία στεφανιαία τρύπα που εμφανίστηκε στον ήλιο, ήταν τον Μάρτιο και έριξε μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.  

Η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται όλο το χρόνο καθώς ο ήλιος πλησιάζει στην κορύφωση της έκρηξης στον περίπου 11χρονο ηλιακό κύκλο του, γνωστό ως ηλιακό μέγιστο. Ωστόσο, η γιγάντια νέα στεφανιαία τρύπα υποτίθεται ότι δεν είναι μέρος αυτής της ηλιακής δραστηριότητας.  

Συνήθως, βρίσκονται κοντά στους πόλους του ήλιου και όχι κοντά στον ισημερινό. Είναι, επομένως, ένα μυστήριο πώς μια τέτοια τεράστια τρύπα άνοιξε κοντά στον ισημερινό όταν είμαστε τόσο κοντά στο ηλιακό μέγιστο.

Στις 25 Νοεμβρίου, μια εκρηκτική έκρηξη κοντά στον ισημερινό του ήλιου απελευθέρωσε μια εκτόξευση μάζας  — ένα ταχέως κινούμενο σύννεφο μαγνητισμένου πλάσματος — που αργότερα χτύπησε στη Γη και  πυροδότησε σπάνια πορτοκαλί σέλαςΚαι στις 28 Νοεμβρίου, μια ηλιακή έκλαμψη «σχεδόν X-class» εκτοξεύτηκε από τον ήλιο και προκάλεσε μια γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία φώτισε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. 

Η πρόσφατη αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας είναι πιθανότατα ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε ακριβώς στο κατώφλι του ηλιακού μέγιστου. Τον Οκτώβριο, οι επιστήμονες  αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τον ηλιακό κύκλο και τώρα προβλέπουν ότι η κορύφωση της έκρηξης θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ.
    ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΓΗΙΝΩΝ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΗΛΙΘΊΩΝ.
    ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΙΝΟΥ DNA ΚΑΙ ΑΝΆΚΛΗΣΗ ΜΝΉΜΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΓΗ.
    ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΛΕΝΕ.ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΆ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΛΈΜΕ ΜΕΤΑ....

    ΜΗΝ ΦΟΒΆΣΤΕ ΜΗΝ ΘΡΕΦΕΤΕ ΤΑ ΕΡΠΕΤΆ.
    ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΉΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΕ 25.000 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΆ Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΈΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ ΕΠΊΠΕΔΟ ΑΦΎΠΝΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΉΣΕΙ ΠΟΛΎ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ.

    "ΘΑ ΤΟΝ ΜΕΘΎΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ!
    ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΕΛΛΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ!
    ΜΕ ΤΟ ΝΤΑΟΎΛΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΖΟΥΡΝΑ,
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ"

    ΚΑΛΟ ΒΡΆΔΥ ΓΙΑ ΌΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ....
    ΚΑΙ....
    ΚΑΛΟ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ....

    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις