Τα διαμάντια δεν είναι οι πιο σπανιοι πολυτιμοι λιθοι και είναι μια παγκόσμια απάτη που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν.

 


Καθώς ο χρυσός ήταν το σύμβολο του πνεύματος και τα βασικά μέταλλα αντιπροσώπευαν την κατώτερη φύση του ανθρώπου, ορισμένοι αλχημιστές ονομάζονταν «ανθρακωρύχοι» και απεικονίζονταν με λαβές και φτυάρια να σκάβουν στη γη αναζητώντας το πολύτιμο μέταλλο -- αυτά τα λεπτότερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα που είναι θαμμένα στο γήινη υλικότητα και άγνοια. Το διαμάντι που κρύβεται στην καρδιά του μαύρου άνθρακα απεικόνιζε την ίδια αρχή. Οι Illuminati χρησιμοποίησαν ένα μαργαριτάρι κρυμμένο στο κέλυφος ενός στρειδιού στο βυθό της θάλασσας για να δηλώσουν πνευματικές δυνάμεις. Έτσι, ο αναζητητής της αλήθειας έγινε ψαράς μαργαριταριών: κατέβηκε στη θάλασσα της υλικής ψευδαίσθησης αναζητώντας την κατανόηση, που ονομάστηκε από τους μυημένους «το μαργαριτάρι του πολύτιμου». "the Pearl of Great Price."

Μια τιάρα, ή στέμμα με 13 πετράδια, με ένα διαμάντι στο κέντρο, είναι σύμβολο της επερχόμενης βασιλείας του «εκλεκτού».
Σήμερα τα διαμάντια εξορύσσονται σε περίπου 25 χώρες, σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ευρώπη και την Ανταρκτική. Ωστόσο, μόνο μερικά κοιτάσματα διαμαντιών ήταν γνωστά μέχρι τον 20ο αιώνα, όταν η επιστημονική κατανόηση και η τεχνολογία επέκτεινε την εξερεύνηση και την εξόρυξη διαμαντιών σε όλο τον κόσμο. Για 1.000 χρόνια, ξεκινώντας περίπου από τον 4ο αιώνα π.Χ., η Ινδία ήταν η μόνη πηγή διαμαντιών.
Είναι μια σύγχρονη εσφαλμένη αντίληψη ότι τα διαμάντια του κόσμου προέρχονται κυρίως από τη Νότια Αφρική: τα διαμάντια είναι ένας παγκόσμιος πόρος. Το κοινό χαρακτηριστικό των πρωτογενών κοιτασμάτων διαμαντιών είναι το αρχαίο έδαφος που φιλοξενεί τους σωλήνες κιμπερλίτη [διαμαντοσωλήνας Kimberlite ] και λαμπροΐτη Lamproite ένα ηφαιστειακό ή υποηφαιστειακό πέτρωμα που προέρχεται από μανδύα υπερκαλίου.] που φέρνουν διαμάντια στην επιφάνεια της Γης.
---
Πώς σχηματίζονται τα διαμάντια;

Τα διαμάντια σχηματίζονται βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης, σε βάθη περίπου 150 χιλιομέτρων (93 μίλια). Εδώ οι θερμοκρασίες και οι πιέσεις είναι αρκετά υψηλές ώστε να επιτρέπουν το σχηματισμό διαμαντιών.
Τα διαμάντια σχηματίζονται όταν τα υλικά που φέρουν άνθρακα υποβάλλονται σε υπερβολική θερμότητα και πίεση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα υλικά μετατρέπονται σε διαμάντια. Η ακριβής διαδικασία με την οποία συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των διαμαντιών που έχουν βρεθεί είναι αρχαία και χρονολογούνται δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ωστόσο, είναι δυνατό να σχηματιστούν διαμάντια σε πολύ νεότερους βράχους. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας μετεωρίτης χτυπήσει την επιφάνεια της Γης, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για το σχηματισμό διαμαντιών.
=======================
Τα διαμάντια δεν είναι τα πιο σπάνια και πιο όμορφα, αλλά για κάποιο λόγο είναι οι πιο ακριβοί πολύτιμοι λίθοι

Πιθανώς, ο καθένας από εμάς γνωρίζει ότι τα διαμάντια είναι οι πιο ακριβοί πολύτιμοι λίθοι, επειδή έχουν μοναδικές ιδιότητες: είναι ένα εκπληκτικά ανθεκτικό υλικό, όταν κόβεται, γίνεται διαμάντι, εκπληκτικά όμορφο και επίσης σπάνιο ως απολίθωμα.

Αλλά εδώ αξίζει να κάνουμε μια μικρή διόρθωση: ρουμπίνι, σμαράγδι, ζαφείρι είναι πολύ πιο όμορφοι πολύτιμοι λίθοι και είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένοι στη φύση από τα διαμάντια. Γιατί είναι δεύτερης κατηγορίας; Αποδεικνύεται ότι η υπέροχη τιμή των διαμαντιών είναι τεχνητή, είναι μια μεγαλοπρεπής παγκόσμια απάτη που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν. Αλλά ας δούμε πώς συνέβησαν όλα.
Γιατί τα διαμάντια έχουν γίνει τα πιο ακριβά;
Μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η υψηλή τιμή των διαμαντιών ήταν πλήρως δικαιολογημένη, αφού αυτά τα πολύτιμα «κομμάτια γυαλιού» ήταν πράγματι σχετικά σπάνια για τους ανθρώπους. Αλλά... το 1866, σχεδόν ανεξάντλητα αποθέματα διαμαντιών ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αφρική, γι 'αυτό χιλιάδες ανθρακωρύχοι ξεχύθηκαν στην περιοχή Kimberley. Μόνο κατά το πρώτο μισό αιώνα, περίπου 3 χιλιάδες τόνοι αυτών των πολύτιμων λίθων εξορύσσονταν εδώ.
Για το λόγο αυτό, η παγκόσμια αγορά κυριολεκτικά πλημμύρισε με διαμάντια και η τιμή τους έπεσε απότομα. Φαίνεται ότι η αξία των διαμαντιών θα είχε μειωθεί περαιτέρω εάν ο επιχειρηματίας Cecile Rhodes δεν είχε παρέμβει σε αυτό το θέμα, ο οποία, τελικά, δημιούργησε μονοπώλιο σε αυτήν την αγορά ιδρύοντας την De Beers, και εξακολουθεί να καθορίζει μια τεχνητά υψηλή τιμή για τα διαμάντια.
Ο Ρόουντς έφτασε στη Νότια Αφρική το 1870, ακριβώς στη μέση του πυρετού των διαμαντιών. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι στον τομέα της εξόρυξης πολύτιμων λίθων δεν μπορείτε να επιτύχετε πολλά εδώ και δεν μπορείτε να κάνετε ένα τεράστιο κεφάλαιο. Ως εκ τούτου, οργάνωσε μια εταιρεία για την εξυπηρέτηση των ανθρακωρύχων. Αυτό αποδείχθηκε τόσο κερδοφόρα επιχείρηση που μέχρι το 1883 ο Rhodes είχε αναλάβει όλα τα κοιτάσματα Kimberley και από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, η De Beers έλεγχε περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών. Φυσικά, οι μονοπωλητές ορίζουν εύκολα μια τεχνητά διογκωμένη τιμή για τα διαμάντια.

Η εταιρεία άκμασε στις αρχές του επόμενου αιώνα, αλλά στα μέσα του 20ού αιώνα άρχισε να έχει προβλήματα: οι πωλήσεις διαμαντιών, τα οποία ήταν λιγότερο όμορφα από τα ίδια ζαφείρια, ρουμπίνια και σμαράγδια και λιγότερο σπάνια στην αγορά πολύτιμων λίθων, άρχισαν να πέφτουν γρήγορα. Ήταν δυνατόν, φυσικά, να μειωθούν οι τιμές στην αγορά διαμαντιών, αλλά αυτό απειλούσε να χάσει μυθικά εισοδήματα. Και τότε η De Beers έρχεται με έναν φανταστικό ελιγμό: η εταιρεία ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια αόρατη στην κλίμακα της με το σύνθημα - "Τα διαμάντια είναι για πάντα" (για το σκοπό αυτό, γυρίστηκε ακόμη και μια ταινία με το ίδιο όνομα για τον διάσημο James Bond).

Η διαφήμιση έκανε τα διαμάντια τα πιο ακριβά
Η De Beers δεν γλίτωσε έξοδα σε αυτή τη διαφήμιση, καταλήγοντας σε όλο και περισσότερες νέες κινήσεις για την πλύση εγκεφάλου των αγοραστών, και αυτό συνεχίστηκε για αρκετές γενιές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα διαμάντια ήταν και παραμένουν το πιο ακριβό και πιο επιθυμητό κόσμημα, τόσο για τους πλούσιους όσο και για τους μέσους αγοραστές. Ταυτόχρονα, η αρχή της τιμής ενός διαμαντιού διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ένα μάλλον μέτριο βότσαλο να μην κοστίζει λιγότερο από τρεις μέσους μισθούς ενός Αμερικανού, δηλαδή τώρα είναι περίπου 10 χιλιάδες δολάρια.
Στο τέλος, η μονοπωλιακή εταιρεία De Beers πέτυχε αυτό που ήθελε: οι άνθρωποι άρχισαν να πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος για την κατάσταση [το καθεστώς] των διαμαντιών και όχι για την πραγματική ομορφιά και το κόστος τους. Μπορεί να εκπλαγείτε από αυτό το γεγονός, ακόμα και να αγανακτήσετε, αλλά υπάρχουν πολλά περίεργα και παράλογα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο. Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για πίνακες ζωγραφικής με τη μορφή πολύχρωμων κηλίδων από τον Barnett Newman ή τον Jackson Pollock, τότε γιατί δεν μπορούν τα διαμάντια να πουλήσουν υψηλότερα από ό, τι αξίζουν; Το κυριότερο είναι να πείσει τον αγοραστή ότι αγοράζοντας ένα τέτοιο κόσμημα, λαμβάνει αναμφισβήτητα περισσότερα από τα σημαντικά χρήματα που πληρώνει γι 'αυτό ...
==========
27 Μαρ, 2023 Ο κορυφαίος παραγωγός διαμαντιών της Αφρικής απειλεί να διακόψει τη συνεργασία με την De Beers - Bloomberg

Η συμφωνία της Μποτσουάνα με την HB Antwerp θα μπορούσε να τερματίσει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τη νοτιοαφρικανική εταιρεία
Η Μποτσουάνα θα αποκτήσει μερίδιο 24% στη βελγική εταιρεία εμπορίας πολύτιμων λίθων HB Antwerp, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Mokgweetsi Masisi, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κίνηση θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη συμφωνία δεκαετιών της χώρας με τον γίγαντα διαμαντιών της Νότιας Αφρικής De Beers.
Ο Masisi δήλωσε ότι ο κρατικός έμπορος πολύτιμων λίθων της Μποτσουάνα θα προμηθεύει την HB Antwerp με πολύτιμους λίθους για πέντε χρόνια.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς το έθνος της Νότιας Αφρικής διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με την De Beers, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι πολύτιμοι λίθοι της χώρας θα εξορύσσονται από μια κοινοπραξία. Η Μποτσουάνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών της Αφρικής και ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τη Ρωσία.
Οι πωλήσεις των διαμαντιών θα εξακολουθούσαν να διεκπεραιώνονται από τη νοτιοαφρικανική εταιρεία. Ωστόσο, ο Masisi φέρεται να απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και επαίνεσε τον τρόπο με τον οποίο η HB Antwerp χειρίζεται τα διαμάντια που εξάγονται στο ορυχείο Karowe της Μποτσουάνα, το οποίο ανήκει στην καναδική εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamond.
Ο Masisi έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η χώρα του θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες για τη νέα συμφωνία πώλησης και την επέκταση των δικαιωμάτων εξόρυξης της De Beers στη χώρα, εκτός εάν δοθεί μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων στη Μποτσουάνα. Τα δικαιώματα εξόρυξης της De Beers λήγουν το 2029, ενώ η συμφωνία πώλησης διαμαντιών λήγει τον Ιούνιο του 2023.
Σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία, η Debswana, μια κοινοπραξία μεταξύ της De Beers και της κυβέρνησης της Μποτσουάνα, θα πουλήσει το 75% της παραγωγής της στην De Beers, ενώ το 25% πηγαίνει στην κρατική Okavango Diamond Company. Ιδρύθηκε το 1968, η Debswana προμηθεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα των διαμαντιών της De Beers και τα έσοδα από τους πολύτιμους λίθους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% του ΑΕΠ της Μποτσουάνα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις