AYTH EINAI H ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ


Σε ό,τι αφορά τη ραγδαία κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προτρέπουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία και τις εχθροπραξίες, καθώς και να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων.
 
Η μοίρα της διευθέτησης του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ επηρεάστηκε ριζικά από την αναγνώριση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως τμήμα της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν από το επίσημο Ερεβάν στις συνόδους κορυφής υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2022 και τον Μάιο του 2023. 

Αυτό άλλαξε τις θεμελιώδεις συνθήκες, υπό τις οποίες υπογράφηκε η Δήλωση των Ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στις 9 Νοεμβρίου του 2020, καθώς και τη θέση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος (ΡΕΣ). 

Από την τοποθέτηση του στην περιοχή το ΡΕΣ έχει εκτελέσει ευσυνείδητα τα καθήκοντα για τη διατήρηση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και τη διασφάλιση των επαφών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις συντόνιζαν τις προσπάθειες για τη διόρθωση της ανθρωπιστικής κατάστασης επί τόπου, καθώς και συνέβαλαν στην έναρξη του άμεσου διαλόγου μεταξύ του Μπακού και του Στεπανακέρτ. Ακόμη και τώρα το ΡΕΣ παρέχει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, στον άμαχο πληθυσμό και οργανώνει την εκκένωση.
 
Τώρα το σημαντικότερο είναι να επιστρέψουμε επειγόντως στην εφαρμογή του συνόλου των τριμερών συμφωνιών στο ανώτατο επίπεδο των 2020-2022, οι οποίες καθορίζουν όλα τα βήματα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ, να σταματήσει η ένοπλη αντιπαράθεση και να εφαρμοστεί ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις