Εντυπωσιακή άνοδος των εθνικιστών στη Γερμανία - Ψάχνει για...συνεργασίες η Α.Μέρκελ

Εντυπωσιακή άνοδος των εθνικιστών στη Γερμανία - Ψάχνει για...συνεργασίες η Α.Μέρκελ


Βραδιά εκλογών η αποψινή στη Γερμανία και ήδη πολλές είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται στους πολιτικούς και κομματικούς συσχετισμούς, παρά το ότι η πρώτη θέση ανήκει -όπως εξάλλου
αναμενόταν- στην παράταξη της Άνγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την καγκελάριο, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες προκειμένου να συσταθεί μία βιώσιμη και ισχυρή κυβέρνηση.
Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτούς τους. ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δινοντας καλές λύσεις στα προβλήματα.
Αναμφισβήτητα ωστόσο το μεγάλο θέμα της αποψινής εκλογικής βραδιάς ήταν η εντυπωσιακή άνοδος των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AFD), το οποίο αυτή την ώρα συγκεντρώνει ένα αξιοπρεπές 13,5%. Ενδεικτικό είναι μάλιστα πως στην πρώην Ανατολική Γερμανία, σε πολλές περιοχές, το εθνικιστικό κόμμα αποτελεί την πρώτη πολιτική δύναμη!
"Θα αλλάξουμε τη Γερμανία", είναι το κύριο σύνθημα του κεντρικού υποψηφίου της Εναλλακτικής για την Γερμανία, Αλεξάντερ Γκάουλαντ
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, που ένα ακροδεξιό κόμμα εισέρχεται -και μάλιστα με αξιώσεις- στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Ο απόηχος της ανόδου των ακροδεξιών στη Γερμανία είναι τόσο μεγάλος, που άγγιξε μέχρι και την εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης!
Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επίδοση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις βουλευτικές εκλογές, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεσταγκ να μην σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του.
«Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στη Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.
«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους», επισημαίνει.
Στην αντίπερα όχθη, μεγάλοι χαμένοι της αποψινής εκλογικής μάχης είναι σίγουρα οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι όχι μόνο δεν μείωσαν σημαντικά τη διαφορά από τους πρώτους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά έχασαν μεγάλη από τη δυναμική που φαίνεται να είχαν αποκτήσει.








ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις