Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους στα Ιεροσόλυμα

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους στα Ιεροσόλυμα


Επρόκειτο για μία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες και σίγουρα όχι ανυπόστατες, πράγμα που αποδείχθηκε από τη στάση που κράτησε στο προηγούμενο
ψήφισμα του ΟΗΕ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δια μέσω του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ άρχισαν ήδη τις διεργασίες μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ιεροσόλυμα, κάνοντας έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναγνώρισή τους ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αυτός εξάλλου ήταν και ο σκοπός της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Κυριακή το απόγευμα, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως "πολύ καλή".
Η καθεμία πλευρά θέλει την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο το μήνυμα που δίνεται στις νεοταξικές δυνάμεις είναι ενιαίο.
Ουσιαστικά ακυρώνεται η στάση των ΗΠΑ -επί προεδρίας Ομπάμα ακόμη- στο προηγούμενο ψήφισμα του ΟΗΕ, όπου δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την απαγόρευση εποικισμού της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ. Η απόφαση αυτή ,θυμίζουμε, είχε φέρει τις δύο πλευρές προ μιας πρωτοφανούς ψύχρανσης.






ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις