Τα Ιερογλυφικά δεν ήταν η μόνη γραπτή γλώσσα των Αιγυπτίων

Τα Ιερογλυφικά δεν ήταν η μόνη γραπτή γλώσσα των Αιγυπτίων


Αλλά υπήρχε μια εποχή που εικόνες ή σχέδια χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο γραπτής επικοινωνίας. Πολλοί είναι εξοικειωμένοι με τα ιερογλυφικά, η οποία είναι ουσιαστικά η αρχαία
σχεδιαστική γλώσσα της Αιγύπτου, που βλέπουμε στις πυραμίδες και σε αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα ιερογλυφικά, είναι μόνο μία από τις αρχαίες γλώσσες της Αιγύπτου. Η Αιγυπτιακή γλώσσα έχει υποστεί διάφορες μορφές όπως στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.
** Ιερογλυφικά

Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη "ιερές γραφές", και η γραφή έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από το 3300 π.Χ. Τα Ιερογλυφικά ήταν μια εύκολη μέθοδος επικοινωνίας ιδεών. Η γραπτή γλώσσα μιλάει για εκείνη την εποχή, και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν τα σχέδια για να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους.
Πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, ως ένας τρόπος για να καταγράψουν ένα λεπτομερή αρχείο των υπαρχόντων του βασιλιά. Για παράδειγμα, αν ο βασιλιάς είχε αγελάδες, οι γραμματείς σχεδίαζαν μια αγελάδα με έναν αριθμό μετά από το σχέδιο. Περίπου 750 μεμονωμένα σημεία ή σύμβολα έχουν ανακαλυφθεί από τους μελετητές και αιγυπτιολόγους.Τα Ιερογλυφικά εξιδανικεύτηκαν από πολλούς, παρ'όλο που δεν είναι η αρχή και το τέλος της αιγυπτιακής γλώσσας.
Εικάζεται ότι το φοινικικό αλφάβητο προήλθε από τα αρχαία αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Η σειρά που διαβάζονται τα ιερογλυφικά δεν είναι συγκεκριμένη. Αρκεί να κοιτάξουμε σε ποιά κατεύθυνση κοιτούν τα ζώα που απεικονίζονται στα σύμβολα. Αν στα σύμβολα που διαβάζουμε υπάρχει ένας αετός που κοιτάει αριστερά τότε τα ιερογλυφικά διαβάζονται αντίθετα, προς τα δεξιά. Αν υπάρχουν δύο σύμβολα το ένα πάνω στο άλλο τότε διαβάζουμε πρώτα το πάνω και μετά το κάτω .
** Ιερατική

Το 2925 π.Χ., ένας νέος γραπτός λόγος προωθείται και είναι η Ιερατική γλώσσα. Αυτός ο νέος γραπτός λόγος ήταν απλώς η εξέλιξη των Ιερογλυφικών. Τα σχέδια ερμηνεύονται με μια πιο καλλιγραφική μορφή. Η συνολική εμφάνιση της ιερατικής γλώσσας έρχεται πιο κοντά στην παραδοσιακή γραπτή γλώσσα, όπως και οι χαρακτήρες που βασίζονται στα πρωτότυπα ιερογλυφικά.
** Δημοτική

Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός και η γλώσσα συνέχισε να εξελίσσεται το δρόμο της Δημοτικής, που είναι μια μορφή στενογραφίας των ιερατικών. Εμφανίστηκε γύρω στον 6ο π.Χ. αιώνα, και έγινε η γλώσσα της άρχουσας τάξης εκείνης της εποχής. Τόσο τα ιερογλυφικά όσο και η Ιερατική γραφή, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, αλλά μόνο από τις κατώτερες τάξεις. Η Δημοτική γραφή τελικά έγινε μια δημοφιλής μορφή γραφής όλων των τάξεων. Σήμερα, μπορούμε να δούμε γραπτά στην Αρχαία Αιγυπτιακή γραφή σε επιτύμβιες στήλες, μνημεία και οβελίσκους. Ένα παράδειγμα της Δημοτικής γραφής είναι η "Rosetta Stone."
Rosetta Stone

Η Rosetta Stone ανακαλύφθηκε το 1799, και διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην απελευθέρωση των γλωσσών της Αρχαίας Αιγύπτου. Η πέτρα έχει γραμμένο ένα κείμενο σε τρεις γλώσσες: Την ιερογλυφική, δημοτική και την ελληνική. Στο πέτρινο δισκίο είναι μια επιγραφή με την ημερομηνία 27η Μαρτίου του 196 π.Χ. Πιστεύεται ότι έχει γραφτεί από Αιγύπτιους ιερείς, και το κείμενο επαινεί τον Πτολεμαίο V, που είναι ευσεβής, ευγενής και γενναιόδωρος άρχοντας. Με την αποκρυπτογράφηση της δημοτικής και ελληνικών κειμένων, οι ερευνητές που μελέτησαν την αρχαία πέτρα ήταν σε θέση να βγάλουν συμπέρασμα στις έννοιες των διαφόρων ιερογλυφικών συμβόλων. Από το 1802, η Rosetta εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο προς μεγάλη απογοήτευση των Αιγυπτίων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Κοπτική

Η τελική εξέλιξη της αρχαίας αιγυπτιακής γλώσσας ονομάζεται Κοπτική γλώσσα, και άνθισε από το 200 έως το 1100. Επιβιώνει μέχρι σήμερα καθώς είναι η λειτουργική γλώσσα της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο των Πτολεμαίων, μέχρι τον 12ο αιώνα, στον προφορικό λόγο,και στη γραπτή μορφή του.
Το κοπτικό αλφάβητο αποτελεί τροποποιημένη μορφή και χρήση του ελληνικού αλφάβητου, με προσμίξεις ορισμένων γραμμάτων που ποικίλουν από διάλεκτο σε διάλεκτο, και προέρχονται άμεσα από την δημοτική. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πολλά θρησκευτικά και ιστορικά έγγραφα που προέρχονται από το παρελθόν της Αιγύπτου γραμμένα στα κοπτικά.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις