ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΙΚΗΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗ MONSANTO! ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ…

collage3


Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης – του ύποπτου για καρκινογενέσεις ζιζανιοκτόνου και σύμβολο της αυτοκρατορίας της Monsanto.
H Monsanto πίστευε πως είχε την άδεια στο τσεπάκι της. Όμως 2 εκατ. από
εμάς ενώσαμε τις φωνές μας μέσα από τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία που έγινε ποτέ ενάντια στη γλυφοσάτη και με τη δημόσια πίεση που ασκήσαμε θέσαμε υπό αμφισβήτηση το μέλλον του μοντέλου της Monsanto.
Η αρχική άδεια ρουτίνας προέβλεπε την κυκλοφορία αυτού του δηλητήριου για 15 ακόμη χρόνια. Μετά την πίεσή μας η πρόταση μειώθηκε σε 18 μήνες. Και αυτή τη βδομάδα, οι χώρες της Ευρώπης απέρριψαν ακόμη κι αυτή την κουτσουρεμένη άδεια!
Ο Πάβελ Ποκ, ευρωβουλευτής και ηγετική προσωπικότητα της μάχης κατά της γλυφοσάτης, μόλις δήλωσε: «το Avaaz είναι αναμφισβήτητα η κινητήρια δύναμη του αγώνα για την κατάργηση της γλυφοσάτης». Δες πώς μαζί κάναμε το αδύνατο δυνατό:

Δημιουργήσαμε την ευκαιρία

  • Συναντήσαμε τους αρμόδιους της Κομισιόν πέρυσι και εξασφαλίσαμε μία σημαντική υπόσχεσή τους: να συμπεριλάβουν στην αξιολόγησή τους την έρευνα του ΟΗΕ που δείχνει πως η γλυφοσάτη είναι πιθανόν καρκινογόνος. Την περασμένη βδομάδα, το δεξί χέρι του Επιτρόπου δήλωσε πως η πίεσή μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συζήτηση.
  • Πάνω από 100.000 Αβαζίτες και Αβαζίτισες από όλη την Ευρώπη στείλαμε emails και πήραμε τηλέφωνα τις κυβερνήσεις μας. Ήμασταν παρόντες κάθε φορά που το θέμα συζητήθηκε στις Βρυξέλες και καταφέραμε να αναβάλουμε την ψηφοφορία δύο φορές!
  • Επί ένα χρόνο, φέρναμε το θέμα στα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποδεικνύοντας πως η κοινή γνώμη είναι ενάντια στη γλυφοσάτη. Δύο από τα άρθρα: Guardian και Reuters!

Πίεση σε εθνικό επίπεδο

  • Αβαζίτες και Αβαζίτισσες ανυψώσαμε τη Γαλλία με δημόσια στήριξη για την θετική στάση που κράτησε στο ζήτημα. Η ομάδα της Υπουργού Περιβάλλοντος δήλωσε πως τα μηνύματα που έλαβαν τους έδωσαν την ελπίδα ότι έναν καλύτερος κόσμος είναι εφικτός.
  • Αβαζίτες και Αβαζίτισσες πλημμυρίσαμε τα υπουργεία της Γερμανίας με emails και τηλέφωνα για μήνες. Το γραφείο της Καγκελάριου δήλωσε πως έλαβαν τόσα πολλά, που αναγκάστηκαν να κρατούν ενήμερη την Μέρκελ σχετικά με τις εξελίξεις.
  • Μετά από τεράστια πίεση μελών του Avaaz και 44 άλλων οργανισμών, η Ιταλία οπισθοχώρησε, παρόλο που στην αρχή στήριζε τη γλυφοσάτη. Ο διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας μάλιστα πήρε τηλέφωνο την ομάδα του Avaaz μέσα στη νύχτα για να μας πει ότι είναι η πρώτη φορά που δέχονται τόση πίεση και ότι συμμερίζονται την ανησυχία μας.
  • Αβαζίτες και αβαζίτισες από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία συσπειρωθήκαμε με πρωτοφανή ταχύτητα και σε τεράστιους αριθμούς για να πιέσουμε τα υπουργεία των χωρών μας να σταθούν στο ύψος τους και με χιλιάδες emails και τηλέφωνα τους δείξαμε πως υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Κερδίσαμε την ψηφοφορία

  • Παραδώσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο τις φωνές μας λίγο πριν την ψηφοφορία για την απαγόρευση της χρήσης της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τη μείωση της άδειας από τα 15 στα 7 χρόνια.
  • Στη συνέχεια, μέλη του Avaaz, συμμετείχαμε σε δράση πριν την ψηφοφορία του Μαΐου στις Βρυξέλλες η οποία τράβηξε την προσοχή διεθνώνμέσων ενημέρωσης. Έτσι η πρόταση μειώθηκε στους 18 μήνες.
  • Η ομάδα του Avaaz συναντήθηκε με υπουργούς και συμβούλους για να τους παραδώσουμε τα μηνύματά μας. Έξι από τις επτά χώρες που πιέσαμε απείχαν από την τελική ψηφοφορία!

Δράση του Avaaz στις Βρυξέλες πριν τη συνάντηση της Επιτροπής.
Όταν φτάσαμε στην τελική ψηφοφορία, η δουλειά μας έπιασε τόπο. Οι ηγέτες των χωρών που εκπροσωπούν το μισό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνήθηκαν να εγκρίνουν τη γλυφοσάτη, παρότι η διάρκεια της άδειας είχε πετσοκοφτεί σε 18 μήνες!
Όλη αυτή προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από μικροδωρεές 86.000 μελών του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα το κίνημά μας δημιούργησε δυνατές συμμαχίες που έπαιξαν πολύτιμο ρόλο. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη:
  • Τα κόμματα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και των Πράσινων που αγωνίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα τον Μπάρτ Στάες και τον Πάβελ Ποκ.
  • Την Υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που έπαιξε ηγετικό ρόλο στη μάχη.
  • Το Pesticide Action Network, την εκπληκτική αυτή συμμαχία εθνικών δικτύων που πιέζει εδώ και καιρό για την απαγόρευση της γλυφοσάτης και παρείχε χρήσιμες συμβουλές στο Avaaz.
  • Την Greenpeace, που φέρνει πάντα τη δυναμική της σε τέτοια θέματα και πίεσε πολλούς αρμόδιους και μέσα ενημέρωσης.
  • Το Campact που οργάνωσε μια καταπληκτική εκστρατεία στη Γερμανία με ανοιχτά γράμματα και δημοσκοπήσεις για να πιέσει την Γερμανική κυβέρνηση.
  • Και πολλούς άλλους! Όπως το HEAL, το WeMove.eu, το Global 2000 και την ιταλική συμμαχία των τοπικών οργανώσεων.

Παράδοση του ψηφίσματος του Avaaz στο Ευρωκοινοβούλιο
Όταν ξεκινήσαμε αυτή την εκστρατεία πριν ένα χρόνο, μας είπαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσουμε. Η ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας ήταν μια τεράστια νίκη της επιμονής του κινήματός μας, για τους πολίτες της Ευρώπης και την ανεξαρτησία της επιστήμης, αλλά και ένα τεράστιο βήμα για το διατροφικό μέλλον του πλανήτη μας.
Χωρίς την στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η Κομισιόν θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά. Ακόμη και αν ανανεώσει την άδεια της γλυφοσάτης για 18 μήνες ώστε να γίνουν περισσότερες επιστημονικές έρευνες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ανεξάρτητη και διαφανή αξιολόγηση.
Παρόλο που η μάχη για να σταματήσει να χρησιμοποιείται η γλυφοσάτη σε πάρκα, παιδικές χαρές και καλλιέργειες δεν έχει τελειώσει, αυτό το μεγάλο βήμα μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη και το κίνημά μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Για την υγεία μας και τον πλανήτη μας, ας συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να νικήσουμε.

Διάδωσέ το παντού

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις