"Με το Brexit δεν θα δεχόμαστε bullying από τον Γιούνκερ και τη Μέρκελ" - Καταρρέει η ΕΕ στη συνείδηση των Ευρωπαίων




Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να καταρρέει, τουλάχιστον στη συνείδηση των πολιτών των χωρών-μελών που δεν αντέχουν πλέον την πολιτική συνεχούς λιτότητας. Μία έξοδο δε της Μεγάλης Βρετανίας θα ενέτεινε ακόμη περισσότερο τη διάλυση και απ' ότι
φαίνεται αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αφού οι δημοσκοπήσεις τελευταίως δείχνουν σταθερά να προηγείται το Brexit.

To Brexit στηρίζει η πλειοψηφία των Βρετανών που δεν θέλουν να δέχονται εντολές από τον Γιούνκερ και την Μέρκελ. «Είμαστε Βρετανοί. Όταν ψηφίσουμε για την έξοδο, δεν θα δεχόμαστε πλέον bullying από τον Γιούνκερ και τους ομοίους του», είπε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ στο debate με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Και όταν λέει ομοίους του όλοι ξέρουν ποιούς εννοεί, αφού έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του δίδυμου Μέρκελ και Σόιμπλε, οι οποίοι και δίνουν γραμμή στον Γιούνκερ και τους υπολοιπους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών

Όσον αφορά τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών της Ε.Ε. και τις επιπτώσεις στους μισθούς σε περίπτωση Brexit, ο Φάρατζ υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα οι Βρετανοί να πάψουν να σκέπτονται τα στοιχεία του ΑΕΠ και να ασχοληθούν με τους πολίτες που είναι λιγότερο ευκατάστατοι. «Η μη συμφωνία με την Ε.Ε. είναι πολύ καλύτερη από τη σάπια συμφωνία που έχουμε σήμερα», τόνισε.

Η Ε.Ε. έχει τελειώσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, υποστήριξε ο ηγέτης του UKIP και προέτρεψε τους Βρετανούς να αναλογιστούν την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ευρωζώνη.

Και δεν είναι ο μόνος που το υποστηρίζει, αλλά γενικά οι πολίτες όλων των χωρών της Ε.Ε., αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε 10 μεγάλες χώρες και δημοσίευσε το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την Ε.Ε. έχει υποστεί καθίζηση, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται κυρίως με την οικονομία και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την Ε.Ε., ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρσι.

Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά οκτώ μονάδες (50%) και στη Βρετανία κατά επτά μονάδες (44%).

Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την Ε.Ε. σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθότι οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιο καχύποπτες προς την ΕΕ κυβερνήσεις σε όλη την Ένωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την Ε.Ε.

«Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει το Pew. «Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την Ε.Ε. μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό από τις Βρυξέλλες του θέματος των προσφύγων. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.

Οι Έλληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους την διαχείριση από την Ε.Ε. της οικονομίας (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).

Περίπου δύο τρίτα των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ ψηλότερο από ότι οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις