Όχι στη φυλάκιση παράνομων μεταναστών, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να φυλακίζουν τους μετανάστες επειδή εισήλθαν χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά στη ζώνη Σένγκεν, αποφάσισε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε ότι οι νόμοι της ΕΕ εμποδίζουν την
φυλάκιση σε κράτη-μέλη της, μεταναστών που έχουν μπει παράνομα σ' αυτήν, εκτός και αν ήδη εκκρεμούν σε βάρος τους διαδικασίες απέλασης.
Η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε μετά την εκδίκαση της προσφυγής μιας γυναίκας από την Γκάνα, η οποία συνελήφθη από την γαλλική αστυνομία στο τούνελ της Μάγχης, μέσα σε λεωφορείο που πήγαινε από το Βέλγιο στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας διαβατήριο που ανήκε σε κάποιο άλλο άτομο.
Οι αρχές της Γαλλίας την έθεσαν υπό κράτηση για παράνομη είσοδο στη χώρα και ζήτησαν την επανεισδοχή της στο Βέλγιο. Το δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση της ήταν ενάντια στην οδηγία της ΕΕ για τις επιστροφές και στους νόμους για την απέλαση.
Σύμφωνα με την οδηγία, ένας παράνομος μετανάστης έχει τη διορία να φύγει οικειοθελώς μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Μετά, η απομάκρυνσή του δεν θα πρέπει να συνοδεύεται με χρήση βίας και τρόπων που θα θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο.
"Η οδηγία για την επιστροφή δεν αφορά υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ, που δεν έχουν ακόμα υπαχθεί στη σχετική διαδικασία, και φυλακίζονται λόγω του ότι έχουν εισέλθει στο έδαφος ενός κράτους-μέλους και στη ζώνη Σένγκεν, παράνομα", σημείωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Υπάρχουν πάντως στη συγκεκριμένη απόφαση και ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις. Οι μετανάστες μπορεί να είναι υπό κράτηση, για διάστημα μέχρι και 18 μηνών, αν είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία ή αν έχουν απελαθεί και έχουν αρνηθεί να φύγουν ή έχουν απελαθεί και έχουν προσπαθήσει εκ νέου να μπουν παράνομα σε κάποια χώρα της ΕΕ.
Η ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση τους τελευταίους μήνες λόγω της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει παρατηρηθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Με την ΕΕ να έχει δεχτεί το τελευταίο ενάμιση έτος, περισσότερους από 1 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες, πολλές χώρες της Σένγκεν επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου