«Γυρίζουν» τη πλάτη στην EE οι Βρετανοί: Τρεις μονάδες μπροστά το «Brexit» δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση




Σημαντική διαφορά υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου παρουσιάζεται εδώ και δύο εβδομάδες στη Βρετανία. Δηλαδή, έχουν αυξηθεί κατά πολύ όσοι υποστηρίζουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείο από
την Ευρωπαική Ένωση. Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης από την εφημερίδα «Observer» και την «Opinium», η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει λάβει νέα ώθηση, περνώντας μπροστά από όσους υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας, με τη διαφορά να βρίσκεται πλέον στις τρεις μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Opinium μέσω Διαδικτύου όπου συμμετείχαν 2.007 ενήλικες και διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 31ης Μαΐου και 3ης Ιουνίου, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε., ενώ το 41% δήλωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του Brexit.

Πιο συγκεκριμένα, οι «Brexiters» βρίσκονται τώρα στο 43%, ενώ το 41% δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση.

Οι τελευταίοι έχουν υποστεί μείωση των ποσοστών τους κατά 4 μοναδες τις τελευταίες δυο εβδομάδες, περίοδο κατά την οποία αρκετοί πολιτικοί και ειδικότερα ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, έχουν βγάλει το «χαρτί» της μετανάστευσης για να κερδίσουν την μάχη.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, 4 στους 10 Βρετανούς (41%) δήλωσε ότι η μετανάστευση θα είναι ένα από τα δυο πιο σημαντικά θέματα που θα λάβουν υπόψη τους κατά το επικείμενο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Οι μισοί μάλιστα από τους 2.007 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η μετανάστευση θα τεθεί υπό έλεγχο, αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ένα ποσοστό της τάξης του 16% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium για την εφημερίδα Observer που δημοσιεύτηκε την 21η Μαΐου το 44% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ της παραμονής σε αντίθεση με το 40% που τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, oι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν είναι η πρώτη φορά που δειχνουν να στρέφονται υπέρ του «ναι» στο Brexit στο δημοψήφισμα.

Τα αποτελέσματα που δόθηκαν στις 30-5-2016 στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, αιφνιδίασαν τους επενδυτές και οδήγησαν σε πτώση τη στερλίνα. Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο της «Παραμονής» στην ΕΕ.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η «Παραμονή» προηγείτο της «Εξόδου» με διαφορά οκτώ μονάδων.

Η ICM επισήμανε ότι η δημοσκόπηση στις 30-5-2016 είναι η πρώτη τηλεφωνική που διεξάγει η εταιρεία και δίνει προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit. Σε άλλη δημοσκόπηση, που έγινε μέσω του διαδικτύου από την ίδια εταιρεία, δείχνει ότι η «Αποχώρηση» προηγείται με 47% έναντι 44% της παραμονής.

Η στερλίνα έπεσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, χάνοντας περίπου ένα σεντ έναντι του δολαρίου. Οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 27-29 Μαΐου. Στην τηλεφωνική συμμετείχαν 1.004 ψηφοφόροι ηλικίας άνω των 18 ετών και στη διαδικτυακή 2.052.

Φαίνεται λοιπόν, πως ούτε οι βαρύγδουπες κατά καιρούς δηλώσεις οικονομολόγων, πολιτικών και επιστημόνων, αλλά ούτε και η εκστρατεία του Ομπάμα κατά του Brexit πτόησαν τους Βρετανούς οι οποίοι είναι πλέον αποφασισμένοι να γυρίσουν τη πλάτη μια και καλή στην Ευρωπαική Ένωση. Η 23η Ιουνίου είναι μια ανάσα κοντά και ο παλμός του κόσμου της Βρετανίας δείχνει να χτυπά ηρωικά προς την έξοδο αρκεί βέβαια να το τολμήσει. Για να δούμε...






ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις