Τεράστια τουρκική πρόκληση: Η Άγκυρα διεκδικεί την έρευνα και διάσωση στις Οινούσσες και απειλεί τους Έλληνες «Ικάρους» με κατάρριψη
Χαμένη στο «προσφυγικό» και στα σοβιετικά μέτρα της οικονομίας η κυβέρνηση, παρακολουθεί άπραγη της συνεχή αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Από την προηγούμενη εβδομάδα η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της για απανωτές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, ενώ πλέον διεκδικεί την
έρευνα και διάσωση, απορρίπτοντας ελληνική ΝΟΤΑΜ σε μία περιοχή μεταξύ Οινουσσών, Χίου, Λέσβου και Ψαρών.
Μάλιστα οι Τούρκοι απειλούν με κατάρριψη όσα μαχητικά επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον έλεγχο της αεροπλοΐας στην περιοχή που έχει δεσμεύσει εντός του FIR Αθηνών.
Αναλυτικότερα την Δευτέρα, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α0851/16 κάνοντας γνωστή την πραγματοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR) από τις 27 Απριλίου μέχρι και 5 Μαΐου (Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση, τυχαίο;) σε μια εκτεταμένη περιοχή βόρεια των Οινουσσών, της Χίου και των Ψαρών μέχρι νότια της Λέσβου.
Η διάρκεια της άσκησης αλλά και η έκταση της περιοχής που δεσμεύεται εντός του FIR Αθηνών, στα διεθνή χωρικά ύδατα, λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο προσπάθειας της Τουρκίας να αμφισβητήσει εκ νέου τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Το ΝΑΤΟ, το οποίο , υποτίθεται, περιπολεί στην περιοχή αυτή και καταγράφει όλες τις κινήσεις σε θάλασσα και αέρα κάνει τα στραβά μάτια. Η σιωπηλή αποδοχή των τουρκικών προκλήσεων νομιμοποιεί τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.
Η ελληνική ΝΟΤΑΜ ξεκαθαρίζει ότι τα αεροσκάφη, τα οποία θα συμμετάσχουν στην άσκηση, θα πρέπει να εκπέμπουν διαρκώς το σήμα αναγνώρισης τους κατά την πτήση τους, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και θα πρέπει να υποβάλλουν σχεδία πτήσης.
Η Τουρκία όμως δεν το δέχεται. Με δύο δικές της ΝΟΤΑΜ (Α1752/16 και Α1753/16) απορρίπτει πλήρως την ελληνική. Οι Τούρκοι αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά παραβιάζει τους κανόνες του ICAO.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην τουρκική περιοχή ευθύνης όπως έχει καταχωρηθεί στον ΙΜΟ και συνεπώς όλες οι δραστηριότητες σχετικές με έρευνα και διάσωση σε αυτήν την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Σε σχέση με τον εναέριο χώρο, η τουρκική ΝΟΤΑΜ υπογραμμίζει πως τα «στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ναυτικών μιλίων και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης».
Πέραν τούτου τονίζεται πως «η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας», τουτέστιν απειλεί να καταρρίψει ελληνικά μαχητικά που θα σπεύσουν να προασπίσουν το κυριαρχικό δικαίωμα των 10 ν.μ.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου