Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την κατάρρευση της Σαουδικής Αραβίας

 


Η Σαουδική Αραβία δεν αποτελεί κράτος στο σύνολό της. Θεωρείται μια ασταθής “επιχείρηση”, τόσο διεφθαρμένη που μοιάζει με εγκληματική οργάνωση. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την “επόμενη μέρα” μετά την κατάρρευση
του βασιλείου αυτού.
Για περίπου μισό αιώνα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Εγγυημένη προμήθεια πετρελαίου δημιούργησε την εντύπωση εγγυημένης ασφάλειας. Αγνοώντας μέχρι σήμερα τις αυταρχικές πρακτικές και το φαινόμενο του εξτρεμισμού των Ουαχίμπι, η Ουάσιγκτον θεωρεί πλέον τον σύμμαχό της “αδύναμο”.
Αλλά, τι πραγματικά συμβαίνει;
Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία δεν αποτελεί ένα ενιαίο κράτος. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τρόποι να το περιγράψει κανείς: ως μια πολιτική επιχείρηση με ένα έξυπνο αλλά ωστόσο εντελώς ασταθή επιχειρηματικό μοντέλο, ή με μια “επιχείρηση” με τόσο διεφθαρμένες πρακτικές που προσομοιάζουν σε εγκληματική οργάνωση. Παρόλα αυτά, καμία απο αυτές τις θεωρίες δεν μπορούν να συγκροτήσουν ένα “υγιές” κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς εδω και καιρό, οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να προετοιμαστούν για την επικείμενη κατάρρευση της Σαουδικής Αραβίας.
Σε πρόσφατες συζητήσεις με προσωπικό του στρατού και της κυβέρνησης, εντυπωσιαστήκαμε με το πόσο τρομαγμένοι εμφανίστηκαν μπροστά στην προοπτική αυτή.
Η πολιτική κατάσταση στην Σαουδική Αραβία είναι περίπου έτσι: Ο Βασιλιάς είναι διευθύνων σύμβουλος μιας οικογενειακής επιχείρησης που μετατρέπει το πετρέλαιο σε χρήμα με το οποίο αγοράζουν πολιτική πίστη. Αυτές οι αγορές έχουν δύο μορφές: μετρητά και εμπορικές παραχωρήσεις ή δημόσια αγαθά.
Οι ΗΠΑ έχουν βασιστεί στην βασιλική οικογένεια που έχει απύθμενο ταμείο μετρητών με το οποίο μπορούν να “εξαγοράζουν” την εμπιστοσύνη των άλλων κρατών. Ακόμα και αν υπολογίσουμε τις σημερινές χαμηλές τιμές των πετρελαίων, και καθώς οι αξιωματούχοι της ΣΑ προχωρούν σε αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών που χρησιμοποιούν σε επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη και αλλού, το Ριάαντ έχει “ξεμείνει” απο κεφάλαια.
Ακόμα, η παραγωγή πετρελαίου με τόσο χαμηλό κόστος μπορεί να αντικατροπτίζει μια έκτακτη ανάγκη για παραπάνω έσοδα καθώς και για άλλες στρατηγικές κινήσεις.
Κοιτάζοντας την κατάσταση με έναν διαφορετικό τρόπο, η ελίτ της Σαουδικής Αραβίας λειτουργεί σαν μια εξελιγμένη “εγκληματική” επιχείρηση και η διαφθορά της θα μπορούσε να συγκριθεί μ΄ αυτή της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυστηρές ασκήσεις προγραμματισμού πρέπει να εκτελεστούν σύντομα, στις οποίες θα γίνουν δυνατά διάφορα σενάρια και διαφορετικές δυνητικές ενέργειες των ΗΠΑ για τη μείωση των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν και την άμεση αντιμετώπισή τους αν αυτοί τελικά γίνουν πραγματικότητα. Το πιο πιθανό, και πιο επικίνδυνο είναι ότι, τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναλυθούν.
“Η ελπίδα δεν αποτελεί τακτική ούτε πολιτική”, όπως λένε. Αλλά η επιλογή της μη εξέτασης εναλλακτικών λύσεων ισοδυναμεί με το ρητό αυτό.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις