Οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ τσόνταραν από τον "παχυλό μισθό" τους για την... πρόσληψη καθαριστριών.





Καθαριότητα με... ρεφενέ στους ορόφους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής! Μέχρι να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα οι αστυνομικοί κάθε ορόφου τσόνταραν ένα μικρό ποσό από τον «παχυλό μισθό» τους για την... πρόσληψη καθαριστριών. Οι υπάλληλοι καθαριότητας, που πιθανότατα προέρχονται από τις εταιρείες καθαρισμού, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν, ανέλαβαν να φροντίζουν την καθαριότητα στις
τουαλέτες, τα κρατητήρια και τους διαδρόμους του κτιρίου, δύο φορές την εβδομάδα. Για το έργο τους δέχθηκαν το συμβολικό τίμημα των 15 ευρώ για κάθε μέρα καθαρισμού.

Tα σκουπίδια από τις τουαλέτες τα συλλέγουν και τα πετούν οι καθαρίστριες και οι αστυνομικοί ανέλαβαν την καθαριότητα των γραφείων που εργάζονται μαζί με το πέταμα των σκουπιδιών που συσσωρεύονται σε αυτά. Το ίδιο συμβαίνει διαδοχικά σε όλους τους ορόφους του αστυνομικού μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας, ενώ η συγκεκριμένη «εθελοντική» πρωτοβουλία αρχίζει να επεκτείνεται σε αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Πρόσφατα φέρεται να εγκρίθηκαν οι προσλήψεις μόνιμων καθαριστριών από κονδύλια του προϋπολογισμού, ωστόσο πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό». Ο διαγωνισμός για την ανάληψη του ενιαίου έργου καθαρισμού των αστυνομικών κτιρίων της χώρας από ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού ή κοινοπραξία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρθεί.

Από τις 14 έως τις 20 Ιανουαρίου 2016, καταληκτικές ημερομηνίες των προσφορών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 42 εταιρείες καθαρισμού κατέθεσαν τις προσφορές τους μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που έχουν για την ανάληψη του έργου.
Το "μπλόκο" του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σχεδόν κάθε χρόνο, η κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, αυτόνομα προκήρυσσε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου καθαρισμού των κτιρίων αστυνομικών υπηρεσιών ευθύνης της, στην εταιρεία που θα μειοδοτούσε. Με τη λήξη της σύμβασης, γινόταν μία τρίμηνη ανανέωσή, επέκτασή της με τους ισχύοντες όρους έως ότου ολοκληρωνόταν ο νέος διαγωνισμός ανάθεσης του έργου. Όλη αυτή η διαδικασία ανατράπηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία με το σκεπτικό της «κατάτμησης του έργου» το οποίο θα πρέπει να είναι ενιαίο.

Αυτή η απόφαση, προκάλεσε την διακήρυξη της υπ’ αριθμ. 10/2015, ανοικτής διαδικασίας μειοδοτικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού στις 23 Νοεμβρίου 2015, για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στις εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών. Στις 566 σελίδες της διακήρυξης περιγράφονται αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές προδιαγραφές των εταιρειών, όπως και τα τιμήματα. Η αρμόδια επιτροπή επιλογής αναδόχου εταιρείας, του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. θα εξετάσει τις προσφορές, και θα κρίνει αν η εταιρεία ή η κοινοπραξία, που μειοδοτεί έχει τις προϋποθέσεις να αναλάβει το έργο, ενώ η ανάληψή του θα γίνει μετά από... 180 ημέρες αν δεν κατατεθούν προσφυγές. Συνολικός προϋπολογισμός του έργου με 60 υποέργα, για τα έτη 2016, 2017 και 2018, είναι 14.565. 300,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% και κρατήσεων.

Σημειώνεται ότι για την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων εταιρειών ή κοινοπραξίας εταιρειών στον διαγωνισμό ήτανη τραπεζική εγγυητική επιστολή που αντιστοιχεί στο 10% της αξίας του έργου δηλαδή περίπου 2.000.000 ευρώ.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις